Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Niky - специалист
Някой от вас ползвал ли е подобни инструменти (приспособления) при работата с тръбите за отопление

Изображение

Обикновено българските майстори, най-често поради липса на пари естествено, байпасират половината от тези неща.
Затова ми е интересно, необходими ли са ми тези неща, или вие ги заменяте с нещо друго.
Ако на някой не е явно какво е това, това е калибратор за тръбите, вътрешна и външна пружина за огъване на тръбите без да се мачкат!
DGD
Незнам къв ше е тоя майстор дето да няма някой от тези инструменти. То това са най-основните неща. Без тия инструменти може и да се мине ако е за малко и си забравил някой от тях, ама за по-голями обекти и професионална работа не става.
EmoZ - специалист
Ножица, калибър и пружина, как можеш да 'байпасираш' половината.

Ползвал съм ги и имам сичките от снимката, нема и 50 кинта и си в джаза (според теб струва ли си да се занимаваш с глупости) - к'во му мислиш, ако 'ше си навърташ системката сам, питай информативно колко струва на 'точка' и 'ше се поотпуснеш с мангизите (дишай спокойно).

Успех.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Нима си виждал майстор без тях?
Хич не са пара.
filmatoplo - майстор
Само да кажа че ножици отиват по 2 на сезон , пружините имам 3 броя -те не се хабят и си ги обичам . Има един модел калибратор който изравнява челото и прави и вътрешна фаска на тръбата едновременно . Ако трябва да снимам иструментите ще трябва направо филм .Ако бях по Софето ,мерака ми е прес машина за медни тръби и фитинги - по Бургас не са разпространени. А да добавя , не купувайте евтини инструменти - особено тръборези,горелки,електрожени,ъглошлайфи , бормашини и машини за полипропилен . Купувайте само качествени материали -работете и пейте .
Niky - специалист
Попитах, защото ги гледам тук в Германия и цените им са доста по различни от тези които намерих в БГ. Калибратора е към 30 евро, пружините са по 9-10 евро....едва ли са по различни от тия които се предлагат в БГ.
Явно ще си купя като се върна :)

Виж фитингите ще си ги взема оттук, за всеки случай :-D
_Любител - специалист
Не знам дали в темата за инструментите му е мястото, но дайте идея как да развия радиаторен щепсел. Сменях едни работи и остана един щепсел с лява резба- ама хич не поддава. Даже изчегъртах клингерита отдолу и с чукче поодарих от тук от там- ама хъ... Все едно е заварен.
Радиаторът е чугунен. :!:
filmatoplo - майстор
Само със нагряване ги отвиваме , преди с оксижена сега с газова горелка - после ще си го боядисаш . И дано не бъркаш посоките - има едни руски ребра не може да се различът кое лице кое гръб.
_Любител - специалист
Пише си на щепсела "Л"- мисля че нема грешка.
Нещо силно ме е домързяло, но ще трябва да запаля горелката :-D
naskov - майстор
По-важното е, че си на прав път :)

Тема "Тръби за парно - инструменти?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: