Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
moimoimoi написа:
кабелите не са ментета-по скоро преобладаватпримеси в медта и така спада максималния товар който може да понесе кабел с съответното сечение
може и само на мен да ми се струва но старите проводници с текстилна оплетка са с много по чиста мед -съответно и по меки-по лесно се огъват и усукват,и изглеждат по червни на цвят
Е тва беше хубава приказка, но тука става дума и за еволюция - суровините стават все по измешани и некачествени. Мед в кабелите ще има все по-малко. Това не е страшно. Не случайно, търговците не дават тия таблици, които ВИЕ ТОЛКОЗ МИ РАЗМЯТАТЕ - никой, а Май само филкаб дават ама те па дават яко таблици и иди се оправи - ама не ми казвайте, че ги разбирате тия таблици, щото в една друга тема Ви изпитах за таблиците.... Никой не може да каже за кабела дето продава - колко ток носи!! Има таблица, има кабел - връзка между проидводство и изисквания - НЕ!
Ама става дума за друго - аз като съм извикан на апартамент със захранване 6 квадрата да пусна проточен бойлер 9 кВат - какво да направя? Повтарям въпроса?? И искам отговор като за гост на форума?
Master_Kenobi - V.I.P.
аз като съм извикан на апартамент със захранване 6 квадрата да пусна проточен бойлер 9 кВат - какво да направя? Повтарям въпроса?? И искам отговор като за гост на форума?
Ами, пускаш го, кво друго да правиш... И по тая таблица и по оная... и по дилетанската сметка - 9А (2 кВт) на квадрат - сметката се връзва. Резервите ги е дал тоя дето е писал таблиците и нормите.
Нали никой не дава максимални стойности, при които кабелите се палят, а такива, при които работят нормално.
Много тъпо е според мен изпълнителят да слага и той резерви при направа на нещо... Каквото и да било. Аман от преоразмеряване. :|
Това е отговор, като на гост на форума. А като на стар потребител... Чудя се къде е закачката, защото случайни въпроси не задаваш?! :?
Милен - майстор
От каква суровина е направен кабела въобще не ме интересува ако ще да е и от вторични суровини крадени от бай мангал :lol: важното е че готовото изделие е декларирано че отговаря на стандарта за меден кабел с еди си каква изолация. Щото има бая разлика дали ще е PVC или XLPE или силикон. Малко трудно ми се вижда при тази конкуренция в бранша някой да си позволи да произвежда некачествени кабели, просто ще го изритат и ще си ги внасят от чужбина.

Я ги виж в Бургас http://www.elkabel.bg/bg/sertificates колко сертификата са си сложили, никоя чужда организация няма да си жертва реномето за боклуци и ако са боклуци няма най големите потребители на кабели да купуват от тях http://www.elkabel.bg/bg/partners
Същото е положението и в Смолян http://www.gamakabel.com/quality_bg.htm

Така че pavelari проблема ти идва от тук
Не случайно, търговците не дават тия таблици, които ВИЕ ТОЛКОЗ МИ РАЗМЯТАТЕ - никой, а Май само филкаб дават ама те па дават яко таблици и иди се оправи - ама не ми казвайте, че ги разбирате тия таблици
че явно не са ясни нещата и не се спазват установените норми и после кабелите ни криви. :lol:
Търговците не са длъжни да ограмотяват купувачите си как да ги използват закупените от тях продукти. Те са си спазили закона като са сложили етикет с типа и цената на кангала с кабел а ти как и каво ще правиш с него си е твой проблем.
pavelari - майстор
Милен написа:
От каква суровина е направен кабела въобще не ме интересува ако ще да е и от вторични суровини крадени от бай мангал :lol: важното е че готовото изделие е декларирано че отговаря на стандарта за меден кабел с еди си каква изолация. Щото има бая разлика дали ще е PVC или XLPE или силикон. Малко трудно ми се вижда при тази конкуренция в бранша някой да си позволи да произвежда некачествени кабели, просто ще го изритат и ще си ги внасят от чужбина.
1. това с декларацията за съответствие много трудно ще проработи пред клиенти с пет човека охрана в бояна или драгалевци, например - иначе и аз искам да бачкам винаги по правилата!
2. говоря за заварено положение
3. влизам в роля в случая - не, че не съм го правил - просто разигравам варианти за да видя как мислите - и до колко сте склонни да съдействате на питащия, който масово получава отговора - не разбираш, не знаеш и т.н.
4. Разколебаваш ме :?
pavelari - майстор
Master_Kenobi написа:
аз като съм извикан на апартамент със захранване 6 квадрата да пусна проточен бойлер 9 кВат - какво да направя? Повтарям въпроса?? И искам отговор като за гост на форума?
Ами, пускаш го, кво друго да правиш... И по тая таблица и по оная... и по дилетанската сметка - 9А (2 кВт) на квадрат - сметката се връзва. Резервите ги е дал тоя дето е писал таблиците и нормите.
Нали никой не дава максимални стойности, при които кабелите се палят, а такива, при които работят нормално.
Много тъпо е според мен изпълнителят да слага и той резерви при направа на нещо... Каквото и да било. Аман от преоразмеряване. :|
Това е отговор, като на гост на форума. А като на стар потребител... Чудя се къде е закачката, защото случайни въпроси не задаваш?! :?
е т'ва исках да видя - освен това говорим и за кабел 3х4 т.е. защитния няма риск да прегори а ако изгори нулата - изключва контактора на бойлера =D> А, по-нагоре МИЛЕН КАЗА 32А предпазител - е и това си трябва задължително!!
rulom - модератор
Ами, май се уточниха как да станат нещата с тоя бойлер :wink:
Трябва ли да има още постове?
Милен - майстор
Едва ли, правят ни вече на клоуни :lol:
pavelari написа:
3. влизам в роля в случая - не, че не съм го правил - просто разигравам варианти за да видя как мислите ***

Тема "Проточен бойлер 9kw" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: