• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте
не разбирам много от климатици и хич не ги обичам (заради вентилатора във вътрешното тяло) но нали са най-ефтиното отопление на ток... Та ръпроса ми към специалистите във форума е може ли да се модифицира вътрешното тяло (например да се увеличи топлообменната повърхност) така че да работи като конвекторният радиатор - без вентилатор и разположен под прозореца?
И още: живея в блок без топлофикация на 2-я етаж; мазето ми се пада под апартамента; зимата в него температурата е поне 10 градуса по-висока от външната - може ли да се монтира външното тяло на модифицирания климатик в мазето? Според моята логика ще се постигне по висока ефективност спрямо стандартния външен монтаж.
Мазето е добре вентилирано.
:? :? :?
AntonBM - специалист
Отговора и на двата въпроса е ДА може, но сега трябва да намериш кадърен специалист който да ти го направи. Ако беше от Бургас, щах да ти помогна, но за София не знам...
Има един проблем, но не нерешим - в режим охлаждане на климатика ще е по-трудно да се събере конденза.
bobykafe - специалист
Колкото и добре да е вентилирано мазето, с климатика ще го замразиш. А с пасивен охладител за вътрешно тяло КПД ще отиде на кино. Комбинацията от двете за зимния период е = на менингит :lol: + огромна сметка за ток. През лятото не знам как ще вадиш конденза, както каза колегата.
основно ми трябва само за отопление Относно вентилацията на мазето идеята ми е да се създаде поток от останалите мазета на блока в посока навън Лятото ще го карам без климатик както до сега Цяло лято работя на климатици и ми е писнало от течението и шума
velsi - Почетен майстор
Това за мазето сме го правили. Става. Колкото до шума и течението...ако климатиците са истински няма нито едното, нито другото.
има ли някъде да продават части втора употреба Например вместо един вътрешен топлообменник да се вържат три и да се уреличи повърхността и да не се ползва вентилатор
zmeios - специалист
И аз подозирам, че ще стане това с мазето, ако се осигури добра вентилация.

По случайност, имам приятел който държи заведение в един софийски подлез (от ония грандоманските подлези, от късният социализъм). Външните тела са монтирани под тавана на подлеза - сигурен съм, всеки е виждал много такива :( гадост е за преминаващите, но човека твърди, че плаща ниски сметки за ток даже когато навън температурата е много ниска.
vreden - специалист
Добре де,тоя "поток" от мазетата навън който мислиш да правиш от къде ще се захранва?Ще поясня искаш да дърпаш топъл въздух и да изхвърляш студен навън.Тоя топлия въздух от къде ще дойде?Аз ще ти отговоря-ще го взмеш от блока от коридорите и апартаментите.Следователно ще отнемаш топлина от комшиите и ще я влагаш в твоя апартамент.Хитро,но не знам как ще реагират съседите ти.
А това ,че искаш да си "украсиш"целия апартамент с тела от климатици няма да стане.Телата са конструирани за принудителна циркулация.Никаква конвекция няма да се получи ако са със спрели вентилатори.Отделно придружаващата автоматика и арматура която ще ти трябва и монтажите и т.н.С една дума забрави.
AntonBM - специалист
И аз съм го правил това с мазето. Става, но не е много коректно спрямо съседите. Охлаждаш общите части.
Топлообменника се прави (след изчисления), а не се сглобява от стари части. Той се оразмерява, така че да има същата топлинна мощност като външното тяло. Проблем обаче е режим „размръзяване”. Бъзика се външното тяло – маха му се 4-пътният вентил и се монтират канталови нагреватели.
Преизчислява се количеството на фреона с оглед на това, че е нараснал обема на вътрешното тяло.
niki_sap - специалист
Или си монтираш един от тази серия: http://www.ekomatik.com/products.php?sub=daikin&pid=226 и забравяш. Цялата зима топля двустаен апартамент с този, въпреку увещанията на майсторите, че ми трябват 2 климатика. Сметка 40-55лв. на месец, като климатика почти не е спиран и реалната температура в стаята е 21-23 градуса.
Вкъщи не исках да ми духа от никъде- малка стая и стенен климатик непрекъснато би обдухвали или дивана или масата за хранене. Този е сложен до радиатора на парното и духа едновременно вертикално нагоре и надолу (естествено има и други варианти), съответно не се усеща ни най-малко в нито една точка на стаята, освен на срещуположната стена, където струята отгоре се среща с тази отдолу. Миналата зима нямах никакви проблеми с този климатик, освен че ако го спра за няколко дни (бях на почивка) и после в студовете му трабваше един ден да затопли отново цялата къща.
Има и по-дорби модели, мен ме бяха уплашили, че този бил лятна серия - правен за Сахара и съответно не топлел много - доволен съм, тази зима съм с дете - ще видим как ще се държи.
  • 1
  • 2

Тема "Модифициран климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: