Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
Някои се поувлякоха в предложенията. Той ако даде 50-60 лв. за разните устройства, по-добре за тези пари да им купува по една каса бира няколко пъти и сигурно ще се споразумеят.
Това последното сигурно ще свърши работа. Точно както каза човека, монтирахме ги в кибритена кутийка - широколентови или с пром. кондензатор, за да гоним точната честота. И парче фрит, както каза Емил, но се намираше трудно или беше скъпо. Имаше т.н. "гезме"-разходка, където можеше да срещнеш когото търсиш. Който имаше радио например Ехо-2 или Selga, слушаше радио "Лаксемберг", където се пускаше западна музика и гаджетата бяха негови. :-D Заставаш на няколко метра наблизо и... слушай вой на сирена. :lol: :lol: :lol:
Ех спомени!!!
PS Сега видях, че С2 от горната схема е променлив, само дето не е обозначен като такъв.
Последна промяна от Johny на пон окт 05, 2009 11:08 am, променено общо 1 път.
emil_v r - майстор
Тези еднотранзисторните са с мощност 5-10 мвт , а без настроена дълга антена не излъчват нищо и нищо в ефир .
Прочуътата схема с ламбда диод също супермаломощна и честотно нестабилна.
аз имам доста опит в борба с чалгарите слушащи на пълна мощност.

По- добре да им сложи боракс в киселото мляко ( 1 чаена лъжичка , за 80кг живо тегло/ мъж ) , или да им превключи тайно радиата на 110в .
На война - като на война.
lz1wvm - специалист
Емиле мисля че грешиш.Точно тези бяха за заглушаване.Но ние ги правихме без кондензатор и съпротивление.На средни и дълги вълни.Казваха му генератор на радиошум.А другите бяха с тунелен диод.
emil_v r - майстор
LZ1wvm , говори LZ2cek :-D roger !
Но ламбда диод и тунелен диод не е ли едно и също ?

И аз съм правил тоя генератор , той изваждаше 1мвт мощност !
Трябваше да го прослушваш от 1м .
Вярно без конд. става ше генератор на шум , но тогава мощноста падаше още 10-20 пъти .
Де да знам ... нека го пробва , на времето заради такъв диод ...
яя да не казвам , понеже мой врагове ме набеждават че поспамвам .
73 :wink:
lz1wvm - специалист
До колкото си спомням това беше схемата за генератор на радиошум за дълги и средни вълни.Транзистора беше германиев,но за данни за бобините не се сещам.С тунелния диод,схемата я прави на времето един познат.Но там транзистор във ВЧ част не се използваше.Тунелния диод имаше отрицателно съпротивление във ВАХ и от там идваха генерациите(нещо като гън диода).За ламбда диод-не знам-може и да е имало такова наименование на тунелния диод.
Мисля,че на по горната схема трябва да се обърнат плюса и минуса.

73 :)

Прикачен файл

Scan10073.JPG
Scan10073.JPG (14.65 KиБ) Видяна 9940 пъти
emil_v r - майстор
Ами или твоята е вярна или моята , не помня .
При твоята може Т да изгори веднага , понеже се отпушва при 0,15в и цекият ток ще мине през прехода . При генераторите обаче токът не е ток , положит. напрежения са отрицателни ... и всякакви чудеса .
Германиев транзистор SFT317 ... Бооже колко години минаха ! :-D
Ааай -73 :)
Wishmaster-ruse - специалист
Предложението със FM Трансмитер TFM-015 + 2GB USB FLASH
не е най удачното пътувал съм със такъв Трансмитер и когато сигнала на станцията е силен чисто и просто не чуваш Трансмитера а радиото.
Да не забравяме че точно Хоризонт е най силното радио като сигнал в България
petromaniq - специалист
Гън диода си е вид- тунелен диод (независимо дали ще го мажеш на филийка или направо ще го ядеш) :-D .Друго си е SFT-то - нашата гордост ( е малко френска ) .. от времето когато бяхме част от полупроводниковата индустрия ня света.
samisam - напреднал
Толкова схеми...предложения.
какво стана най-накрая-успя ли да им смутиш Хоризонта.
Ех четейки всички постове се сетих и аз за моето детство - с Весо, Зарата, Заката и другите се размотавахме да видим някой как гледа телевизия и тогава пускахме бръмбара.......едни линии ставаха, едно млатене на тоз телевизор. Няма ги тези емоции вече....
Поздрави на всички.
С.
Как се лекува касетовон с чалга маузика? Спираме тока ли? Като предварително сме сложили леген с вода пред вратата?
С 2 леви - специалист
Изображение

Межд крачета 1 и 6 кабелчето 2-20 см дълго - опитно се избира. Към "А" се слага антена 1-2м тел. Проблема е, че понякога пречи на всичко - комп, тв, гсм,... зависи от монтажа :) За начало пробвай с "плоска" батерия 4,5V или 2 литиеви за компютър дето се ползват CR2032
:)

Тема "Заглушител за радио????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: