• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефан - майстор
Вече от опит знам, че за подобни проблеми "не се бие тъпъна" по разни форуми. Както и от вица за радио Ереван - възможно ли е да се прави дете на кръстопът. :lol: Дано ме разбирате. Нещата са доста деликатни, или някой се гъбарка?
beam55 - напреднал
Вероятно съм разбран погрешно. Извинявам се и за закъснелия отговор, но отсъствах от компютъра. По-скоро търся изпълнител на „груб строеж” и консултация колко би струвало начинанието. Давам отговор на много от въпросите, които бяха поставени:

1. имам нотариален акт и скица с нанесена масивна постройка.
2. разрешение за ремонт на съществуващата в рамките на закона.
3. път, вода и ток
4. техническа документация за строежа.
5. ремонта ще представлява ново строителство върху старото петно.
6. приземен, полувкопан етаж; една плоча и етаж с таван от греди; двускатен покрив
markk - напреднал
beam55 написа:
Вероятно съм разбран погрешно. Извинявам се и за закъснелия отговор, но отсъствах от компютъра. По-скоро търся изпълнител на „груб строеж” и консултация колко би струвало начинанието. Давам отговор на много от въпросите, които бяха поставени:

1. имам нотариален акт и скица с нанесена масивна постройка.
2. разрешение за ремонт на съществуващата в рамките на закона.
3. път, вода и ток
4. техническа документация за строежа.
5. ремонта ще представлява ново строителство върху старото петно.
6. приземен, полувкопан етаж; една плоча и етаж с таван от греди; двускатен покрив
Скоро завърших една такава къща,само че двата етажа са над кота 0,05,без сутерен.
Арматурата беше 2700кг.,бетона 33м3,двускатен покрив с битумни керемиди,без подпокривна плоча,на 2 етажа,РЗП-87м2.Възложителите ми платиха 30 800лв. за труд и материали за грубия строеж.
Допълнително се направиха дограмите,външна топлоизолация със силиконова мазилка,ЕЛ,ВиК,водоотвеждане.
Остават баните и вътрешната мазилка и цялата сума няма да надвиши 50 000лв. за всичко,ако това ще те ориентира.
Разбира се,при теб сметките може да са съвсем различни,всеки проект е сам за себе си...
Желая ти успех!.... :)
beam55 - напреднал
Благодаря за отговора, информацията и пожеланията. След едноседмична липса на интерес по темата в един момент си помислих, че съм казал нещо много неприлично и съм обидил аудиторията. По моя проект (70-80кв.) желязото е около 1500 кг и бетона е около 30куб. Основите ми са пуснати на 130см, но склона е скалист и вероятно ще са наполовина. Замислям се, дали не е по-технологично да купя една малка бетонобъркачка и бетона да се бърка на место. Възможно е бетоновоз да не успее да се качи до там…
markk - напреднал
Замисли се колко ще излезе ръчното бъркане на толкова бетон и дали не може да се качи догоре 1 пуми,без да се налага отделна бетонпомпа.
В Пловдив има поне 5-6 бетоновъзела,в които има такива пумита-5,7 или 9 кубика.
Говори и с конструктора за ръчното бъркане-при получаването на разрешение за ползване(акт 16)освен всичко друго, ще ти искат и заверен бетонов дневник със съответните дати за наливанията и марка бетон,която ти е предписана(15 или 20).Ако минеш на този вариант-вземи си проби от бетона или викни независима строителна лаборатория,която да ти бие едни пистолети-цялата процедура отнема 10-тина минути и струва 25-30лева.
ArturDent - Почти Безобиден
markk написа:
Замисли се колко ще излезе ръчното бъркане на толкова бетон и дали не може да се качи догоре 1 пуми,без да се налага отделна бетонпомпа.
Markk, първо привет! Има малки бетон помпи, които са дори по-малки от бетоновоз - тройка.

beam55, Ръчното бъркане, и най-вече отливане, ще ти излезе по-скъпо. Та тия 30 кубика са си към 50 тона, които трябва да се местят три пъти, а и да се качват нагоре за плочите. Колко човека си мислиш, че ще ти трябват за да се излее една плоча.

Отначало и на моя строеж, бетон-помпата отказваше да идва, но строителя ми се разтърси и се намери по-добър шофьор който, я вкара и изкара без проблеми. Така че търси, заведи няколко шофьора на бетоновози на обекта и ако всички ти откажат, тогава минавай към ръчното. Общо взето могат ли да се разминат автомобил и магаре, ще мине и бетоновоз.

За сравнение ще кажа - на моя обект първият шофьор на бетоновоз (некъдърника) му трябваха 30 мин за да вкава камиона вътре (3 кубиков), а последния беше 6 кубиков с бетон помпа и се справи за 2 мин. на мокър и наклонен терен.

Малко off-topic: Един от стоителите ми сподели, че са правили номера ако трябва да се "Хвърля бетон". Да кажем разбират се за 30 лв. на човек, но като дойде бетоновоза - казват 50. Ако не се съгласиш бетоновоза изсипва бетона и на теб ти остава само да му забодеш една кука, с която като се втвърди да можеш да го манеш с кран ;-)
markk - напреднал
Привет и на теб,Artur Dent.... :)

Наистина става много сложно,ако трябва да се бърка наръка-ще трябва да се върне 30г.назад.Помня,че изливането на една плоча излизаше каса бира и тава кебапчета,като се съберат комшиите и приятелите,но за съжаление сега времената са други....
шоп - майстор
Ммм да. сега посмъртно не можеш да събереш 10-15 човека за бъркане на бетон и наливане на плоча.
То и преди 20-30 години не им се е работило на хората, но нали ако сега не отидеш да помогнеш на комшията догодина той няма да дойде на теб да ти помогне. Баща ми още си пази тетрадките в които си е записвал кои хора на кои плочи е викал и кои са се отзовали. На едната плоча е имало 23 човека!!!
Демек касите бира са били не една:-))))
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за основен ремонт(груб строеж) на малка вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: