Емо, използва ли вече "съоръжението", има ли ефект, теоритично като я гледам трябва да изтисква добре гроздето. Браво добре си се сетил и аз ще се захвана да правя преса,мелачките не вършат работа, остават много цели зърна.
Не съм съгласен с теб относно пресата. Промишлено вино се прави като се изтисква с мощни преси, излиза сух брикет за печката. Така се прави качествено вино. Когато виното ферментира не трябва да има чепки,люспи,семена. Истинско вино се прави от гроздов сок а не от пращина. Това че в Северна България държат виното с майката демек с пращината е най мързеливия начин за правене на нетрайни и със съмнителен вкус на батлак (бъчва) вина. Виното иска няколкократно претачене, ветреене и откаляване като последно това се прави март месец и след това се затваря в бутилки. Тогава отлежалото вино няма утайка в бутилката не променя цвета си при допир с въздуха и има вкуса на гроздето от което е направено.
Явно ги разбираш тия технологий , но аз съм абс. начинаещ .
По принцип съм винопиец , не копач на лозе , работил съм малко и като виночерпец и блюдолизец .
Така както казваш го правят в Италия и Германия , и исках и аз да опитам .
Чета , купих си хубава книга , форума за ракията , и така ..