• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
колеги предложете конкретен модел с цена
аз по принцип съм се насочил към алтивар на шнайдер
значи двигателите са 2 броя и работят едновременно, всеки с мощност 0.55kw 380/220волта съответно при свързване звезда/триъгълник

и имам и още един въпрос инвертора с монофазно или с трифазно захранване е по подходящ

пп:предполагам че не е проблем двата двигателя да се управляват с един инвертор?

пп:нужно ми е само плавно пускане на двигателите-ако може да предложите някакъв друг начин :? аз щото не се сещам
lubomirlz - специалист
Щом е само за плавно пускане вземи софтстартери би трябвало да ти излезне по-евтино.

http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... tar01/361/
Или по-точно този модел ATS01N206QN - 6А 380в.
Не знам но мисля че няма да има проблем да се захранят и двата с единия софтстартер.
Последна промяна от lubomirlz на пет окт 09, 2009 8:35 pm, променено общо 1 път.
pavelari - майстор
Ако искаш само плавно пускане има софтстартери - altistart 01, или 48 на шнайдер.

има и много по-ефтин вариант на честотен преобразовател ЕЛЕКТРОНИНВЕНТ това е българска фирма и от една година ползвам два техни продукта - смаян съм от тях, понеже бях малко скиптичен. ако са ти еднакви моторите - и от един производител и с еднаква мощност може двата да са с един честотен, но трябва да сложиш по една допълнителна моторна защита след честотния на всеки мотор.
май се изисква работа в звезда ОБАЧЕ
честотните могат да са и в двата варианта -1р u 3p. те си имат изправител и генерират нова тройка фази, която е независима от захранващата като последователност и големина на напрежението.
Софтстартерите от серия 01 май също са ефтини - там задължително трифазно захранване- едната от фазите е директна /има шина от вход до изход/ а се променят параметрите само на другите две!!
moimoimoi - майстор
благодаря за съдействието,значи за сега клоня към софтстартер
но да обесня по подробно-става дума за кран 5 тона,и за движението му напред назад из цеха има 2 двигателя 0.55 киловата-точно тях трябва да се преустроят да тръгват плавно
pavelari - майстор
няма страшно - само си сложи моторни защити на двигателите според номинлания им ток /умножава се по 1.05 и така се настройва/.
Софтстартера подава напрежение от 0 до 380 между всеки две от фазите за избрано от вас време. Мисля, че атс01 няма токова защита.
Тук честотата не играе. Просто пусковия момент е пропорционален на напрежението - колкото по-ниско напрежение толкова по-малък момент - ти направо си си за това. Търси Митко Иванов в Шнайдер Електрик да те консултира преди да купиш това все пак.
stefan_gb - специалист
при доста инвертори си има следене по ток със опции за настроика и не е нужна външна защита, нужно е само добре оразмерен предпазител за късо съединение. В твоя случаи според мен е по добре с два , така ще може да се прави корекция на скороста на всеки мотор ако се наложи.

http://www.amk-drives.bg/ копувал съм от тук , програмируем плавен старт и стоп , цифрови и аналагови входове и изходи за управление , евтин и лесен за програмиране.

Мисля че ти е ясно че да управляваш два електромотора с един инвертор мощноста му трябва да е съобразена с мощноста на двата елктромотора.
moimoimoi - майстор
мисля че е по добре да се управляват двата двигателя само от един софтстартер понеже ако са два отделно за двата мотора и единия спреа другия продължи да работи мисля че може и да падне крана :lol:
stefan_gb - специалист
Крана няма да падне :) имам опит с тях. Междо двата инвертора се прави връзка , и когато единия изключи изключва и другия. Говорех за два главно от икономическа гледна точка след като им изтече гаранцията.
moimoimoi - майстор
за сега се насочвам към софтстартер все пак само тръгването е нужно да е плавно
освен регулиране на тръгването има ли и други параметри който се контролират
конкретно питам за ATS01N112FT на шнайдер модел altistar01
pavelari - майстор
време за стартиране
напрежение от което да започне плавното увеличаване
време за стоп
  • 1
  • 2

Тема "избор на честотен инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: