Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zmeios - специалист
pavelari написа:
Тук веднага получаваш въпрос:
колко ампера носи кабел:
pavelari написа:
кабела е без значение от кой тип и при каквито избереш уаловия
Тука веднага получаваш отговор - носи ТОТАЛНО различни ампери в зависимост от това дали е прав ток, 50 херца 220 волта AC, 400 херца индустриално, или 600 мегахерца сигнал на кабелната телевизия.

Също така носи ТОТАЛНО различни ампери в зависимост от това дали виси във въздуха, или е набит на някоя стена, или е в гофре в гипсокартон, или е зазидан в бетон, или се гушка с 10 други кабела на един и същи сноп.

Амперите пак са ТОТАЛНО различни в зависимост от това дали е гола жица, или е облечен с четвърт милиметър евтина пластмаса, или пет слоя силикон, тефлон, високотемпературен лак и незнамсикакво още.

Та... въпросът ти е... ? ;)
Милен - майстор
На pavelari вече съм отговорил много пъти за година, две но той не спира да повтаря на висок глас :lol: разни измишльотини в неговия си стил.

Мисля че отключването на темата е грешка, просто ще се развихри един спор от който автора и няма нужда.
pavelari - майстор
Е останете си с грешните представи за нещата. Нека хората преценят кого да слушат - макар ,че сте много убедителни за съжаление!
А иначе много добре ме разбирате за какъв ток говоря и при какво напрежение ама аааааре сигурно пак аз разводнявам. Не случайно ви дадох да си изберете вие при какви условия ама май не четете а се лигавите. Немам време да се занимавам с вас.

А ето това изпратих на МИЛЕН НА Л.С. но той ме принуждава да го пусна на всички:

"...........навлизаш в спор, който ще загубиш! Ти грешиш.
ШВПС 4 квадрата покрива всички нужди в сферата, която ти сам каза, че се ползва. После почват единичните многожични кабели от типа ПВА-2. Скин ефекта не пречи на многожичните кабели - те имат по-голяма разгъната площ - конкретно за сечението по-голям периметър и носят на повече ток!!! Скин фекта се проявява още при най-малките кабели. В Таблица 14 от другата тема , която ти сам пусна, има само едно нещо верно - съотношението сечение-ток но не и стойности на ток!!! Имаш удоволствието да разделиш 41А/17А
и после 4 квадрата на 1 квадрат
става така, че кабел с 4 пъти по-голямо сечение носи само 2.41 пъти повече ток. От къде идва това - може да помислиш сам. Иначе те слагам в графата майстори! " - таблица 14 е в темата за бойлера на 9KW.
A Zmeios съшо може да посмята и после да го избива на индустриални напрежения от по 400 херца.
Милен - майстор
pavelari написа:
******************* В Таблица 14 от другата тема , която ти сам пусна, има само едно нещо верно - съотношението сечение-ток но не и стойности на ток!!! ********************

Само ще ти кажа че не си ти човека който ще оспори официален документ - наредба №3. Вземи се разтърси и виж там същата табличка 14 под кой номер е.

Нямам намерение да споря с теб, а и да ти отговарям повече.
pavelari - майстор
Ще се съглася изцяло с официалния документ Г-н УЧИТЕЛЮ, само един въпрос - като по-любознателен ученик, ЗАЩО ЕДИН КАБЕЛ със сечение 4 пъти по-голямо от друг носи само 2.4 пъти по-ГОЛЯМ ТОК него?

Нещо май даваш заето а? Или наистина е по-добре да не отговаряш.
Милен написа:
Кабелните връзки са една безкрайна тема даже известно време седеше най отгоре но сега нещо потъна надолу :lol:
Спора беше че кабелите били ментета и не трябвало да се вярва на токовете им. Според мен не кабелите а масторите са ментета :lol: носят ти вода от девет кладенеца, да те убедят в някоя глупост. Какви повърхностни ефекти ги гонят при 50Hz и 20-30А :lol:
щото ти каза и това

Абе аз го казах просто и ясно -КАБЕЛ С ПО-ГОЛЯМА ТОВАРОНОСИМОСТ /ЗА МНОГОЖИЧНИЯ/ - вие си навихте на пръста, че говоря щуротии и после трябва да ви убеждавам като адвокат с десетки постове, че грешите /щото в упоритостта си не се усещате/, и накрая имате наглостта да ми казвате - спам, глупости и т.н. Лееелее
В. Петров - специалист
pavelari написа:
Ще се съглася изцяло с официалния документ Г-н УЧИТЕЛЮ, само един въпрос - като по-любознателен ученик, ЗАЩО ЕДИН КАБЕЛ със сечение 4 пъти по-голямо от друг носи само 2.4 пъти по-ГОЛЯМ ТОК него?
Павелари, отговарям ти вместо Милен:
Защото повърхността, през която се охлажда проводника нараства с една степен по-малко от сечението. Кабелът с 4 пъти по-голямо сечение има само 2 пъти по-голяма площ на повърхността. Топлинното съпротивление е обратно пропорционално на площта. Токът, при който температурата на повърхността е една и съща е пропорционален на четвърти корен от кубика на сечението. Вярвам че имаш нужното образование за да си изведеш сам формулата.
За проводник с 4 пъти по-голямо сечение получаваме 2,83 пъти по-голям ток.

Ето нещо за скин ефекта:
Alternating Current Effects in Busbars
От таблицата се вижда, че твоите 15% ще се получат при диаметър на проводника 32mm, което пренесено в сечение дава 800mm^2.
При 10mm^2 изобщо не се виждат на графиката.
Милен - майстор
Господин pavelari, не съм учител на никого и нямам намерение да бъда, но като гледам ти си бил скаран с учителите ти преди няколко годинки. Явно понятието Skin Effect ти е останало като смътен спомен от някоя по красива учителка по физика в 8 - 9 клас.

Ще се огранича само до няколко изказвания на pavelari в тая тема :lol: макар че човек ако разгледа и останалите му няма начин да не се размее.
pavelari написа:
при едно и също сечение - многожичните проводници имат с поне 15% по-добра проводимост заради повърхностния ефект - швпс носи повече ток от свт примерно.
pavelari написа:
Скин ефекта не пречи на многожичните кабели - те имат по-голяма разгъната площ - конкретно за сечението по-голям периметър и носят на повече ток!!! Скин фекта се проявява още при най-малките кабели. В Таблица 14 от другата тема , която ти сам пусна, има само едно нещо верно - съотношението сечение-ток но не и стойности на ток!!! Имаш удоволствието да разделиш 41А/17А
и после 4 квадрата на 1 квадрат
става така, че кабел с 4 пъти по-голямо сечение носи само 2.41 пъти повече ток. От къде идва това - може да помислиш сам. Иначе те слагам в графата майстори! " - таблица 14 е в темата за бойлера на 9KW.
A Zmeios съшо може да посмята и после да го избива на индустриални напрежения от по 400 херца.
Ето ти за размисъл снимани два листа от една книжка, която трабва да знаеш коя е, щом имаш претенциите да се наречеш електроинженер в темата за запознанствата.

Изображение

Изображение

За другите читатели ще кажа че при 50Hz дълбочината на проникване на тока е 10.5mm и скин ефекта може да се прояви при доста големи сечения.

Средната зона на фигура 5.5а в която ток не протича от втората снимка ще се появи, когато диаметъра на проводника е по- голям от два пъти разтоянието на проникване z, т.е. >21mm. Това означава че при медни кабели с диаметър до 21mm и при честота 50Hz не може да се говори за скин ефект.

Кабел с диаметър 21mm има сечение S=πd²/4=346mm²

При алуминиеви кабели каквито са масово използваните за големи сечения по разбираеми икономически причини дълбочината на проникване е 13.5mm, което ще рече че сечението от което нагоре започва да се проявява скин ефект е S=πd²/4=3.14*27²/4=572mm²

Три и четири жилните български кабели се произвеждат с максимално сечение 240mm² По големи сечения и то от едножилни кабели се използват в много специални случаи и то когато не могат да се приложат шинопроводи.
pavelari - майстор
Taка, в отговор на В.Петров нещата, които казваш са половината от отговора на моя въпрос. Ти, сега мога да разбера защо отговаряш по този начин но:
Мислиш ли, че за да питам не знам отговора.
Въпроса е защо кабел 4 квадрата носи на 41А а кабел 1 носи 17А..
Та, сефте се чува нещо верно.
4/1 = 4 т.е. сечението е 4 пъти по-голямо
41/17=2.4 пъти - мислиш ли след като го констатирам мога да говоря глупости като Милен, койо каза има диелектрична проницаеност след 10.5 мм дълбочина и пускайки две таблици - решаваме проблема!!!

Кабел 1 квадрат има радиус около 0.566 мм или сечение 0.566*0.566*3.14=1 и ОБИКОЛКА 2*0.566*3.14=3.55 мм

Кабел 4 квадрат има радиус около 1.13 мм или сечение 1.13*1.13*3.14=4 и ОБИКОЛКА 2*1.13*3.14=7.096 мм
Така се установява, че имаме почти два пъти по-малка повърхност за охлаждане

А разликата в тоците е около 2.4 пъти по сметки и напрактика..

При многожичните кабели общата охлаждаща повърхност е по-голяма като цяло - то самото сечение като кабел а не като проводник и по-голямо заради конструкцията му и заради диаметрите на отделните жила. Там има по-добро охлаждане и респективно едната причина за носене на голям ток е това. От друга страна еин кабел от типа ШКПЛ или ШВПС има по-малко разстояние между продовниците и мостовака монтиран правилно /ПВВ кабел/ може да ги бие по ОХЛАЖДАНЕ.
Въпроса с охлаждането е спорен и не е 100% отговора на въптоса Г-Н ПЕТРОВ, но е вярната посока.

МИЛЕН ИЗКАРВАЙКИ ДВЕТЕ ЛИСТЧЕНЦА НЕ ПРАВИ ВЕРНИ ИЗВОДИ ЗА ТОВА КЪДЕ ТЕЧЕ ТОКА В ЕДИН ПРОВОДНИК!!!

Това, че след 10.5 мм от повърхността към сържевината почти не можем да срещнем ток не значи че на 5 мм той е колкото на повърхността. ТОВА ЧЕ ИМАМЕ ТАБЛИЧКИ И КНИЖКИ НЕ НИ ПОМАГА, ГОГАТО НЕ ГИ АНАЛИЗИРАМЕ ПРАВИЛНО! Изследването, на токовата плътност в дълбочина показва, че кабелите не бива да имат диаметри повече от 20 мм, да дори и от 10 защото не е изгодно да слагаме мед или алуминии след като не тече достатъчно или изобщо ток по тях- МИЛЕНЕ. ТОКА СЛЕД 10.5 мм не спира като с НОЖ той се "разрежда" още от повърността на вътре и то рязко-затихващо... Всеки плътен проводник, колкото и малък да е той има различно разпределение на тока от това на пъвърхността и в сърцевината. На повърхността винаги е много-повече!!! Ако това не е така не знам коя гнига ще ти помогне

Опита показва, че винаги многожичните кабели издържат повече ток! Дори и от мостовите кабели при едно и също сечение.
Последна промяна от pavelari на съб окт 10, 2009 5:41 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Кратноста за която говориш хвърля камъни по нивата на тези, които смятат набързо квадрат на киловат или киловат по Х ампера или каквато и да е глупост там, варианти много. Така че тука се присъединяваш към мен с открититето си, ЧЕСТИТО. :lol: Аз този пример го давах преди време на някой доста настоятелен рекламиращ бързите сметки.

Нищо не каза за така любимия ти скин ефект. :lol:
Пред фактите и боговете мълчат

Колкото до заигравките ти, просто си намери някой друг който ти се връзва и ти вярва. Аз съм си изградил мнение за теб и мога да покажа на останалата публика още доста теми в рамките на година, две в които си станал смешен въпреки многото ти нервни постове.
Милен - майстор
Ей, човек не може да ти смогне и на постове и на глупости :lol:

И десет метра пост да напишеш и поправиш после все е тая. Въртиш едни и същи работи само и само да не кажеш сбърках :lol: Кой ти говори за диелектрици бре. А колкото до изводите са ги направили двамата уважавани хабилитирани автори на въпросната книжка която се изучава по електроснабдяване във всички технически университети . С годините наблюдения върху мненията ти по тези проблеми, установявам че този курс ако изобщо си го учил е било в някоя кръчма на по водка :lol:

Мисля че трябва накой от висшестоящите да вземе мерки и да прекрати спора, просто защото е безмислен.

Тема "едножилен или многожилен 5х10 трифазно за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: