Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Малкия - специалист
за такова нещшо да отпуснат пари.... не вярвам

кога включихме и слънчева инсталация в задачката :)

мда 15кв ще стигнат :) като говориме за температура на водата около 55 градуса , както е в момента бгв

обаче за такова нещо си тярбва проект , защото дебити , ТОА , да не тсане така че някои съседи са недоволни и гледай после сеир
didko1234 - помощник
Точно с тези термопомпи, където сте го замислили, по-доре се откажете.
Погледни им COP-a и е 4, а 50°С са им много трудни. :lol:
За БГВ да не говорим. :-D
Аз не бих си взел и климатик с такъв COP.
vanko68 - специалист
Пич,какво му е на КОПа от 4,0 ??? Единици са климите с по-висок КОП. И за водата от 50° също не схванах? Да не би да се къпеш с по-гореща???
Чаро - Акълия
Не бе Ванко, и тоя лови енергия от падащото ако на птиците, докато летят... :-D
Дидко, дай линк нещо на машина с по-добър коп. Или по-добра идея.
torbalan - Дървен философ
unicata написа:
искам да поясня защото явно не съм се изразил правилно, това което ни интересува със съседите е топлата вода, а не парното, от парното сме доволни засега, но искаме да имаме топла вода тъй като в нашия квартал се предлага само парно, но не и топла вода и затова искаме да направим система за топла вода, така хем ще изхвърлим бойлерите, хем ще ни паднат сметките за тока, тъй като ТП са по-ефективни от обикновенните бойлери, а ако стане и да комбинираме със соларни панели топлата вода ще стане почти без пари(като изключим първоначалната инвестиция :-))
Да добавя още че мислим вариант с въздух-вода или вода-вода, но при този вариант при който ще трябва да са зарови серпентина в земята тъй като кладенец не можем да бием, но пък мисля че общинатя няма да има против ако заровим в градинката една серпентина, но ако може да ми разясните това със серпентината, че от всички типове този ми е най-неясен, колко голяма трябва да е и как въобще става номера с нея.
по-скоро мислете за подмяна на абонатната станция, ако сте доволни от парното...

ще бъде на порядък по-евтино, а в бъдеще няма да имате никакви ядове и проблеми... освен това допълнителните разходи за горещата вода ще са далеч по-ниски...

не знам обаче как стои въпроса за през лятото (извън отоплителния сезон) - дали идва топлина до абонатната станция или не....
че ако не идва - кофти...
Master_Kenobi - V.I.P.
torbalan написа:
...по-скоро мислете за подмяна на абонатната станция... ще бъде на порядък по-евтино...
Ти пък се изказа. :-D
Първо, абонатната не е тяхна собственост, а на Топлофикация, така че няма какво да мислят за пари изобщо.
И второ, една абонатна за няколко десетки апартамента, до колкото знам, е петцифрена сума и то не от най-ниския порядък на петцифрените...
torbalan написа:
не знам обаче как стои въпроса за през лятото (извън отоплителния сезон) - дали идва топлина до абонатната станция или не...
Идва естествено, от къде ще се топли топлата вода, ако не идва?! :?
zmeios - специалист
Master_Kenobi написа:
Идва естествено, от къде ще се топли топлата вода, ако не идва?! :?
Освен когато топлофикация не си "профилактират" системата, тогава оставаш без топла вода, често пъти - за дълго...
Master_Kenobi - V.I.P.
zmeios написа:
Освен когато топлофикация не си "профилактират" системата, тогава оставаш без топла вода, често пъти - за дълго...
Оффф... Освен, освен...
Освен, ако терористи не гръмнат тръбите, метеорит не уцели ТЕЦ-а... :shock:
Сещам се за поне още три ситуации, които могат да се опишат с освен... Ама ти май не говореше за тях!
ОСВЕН това в доста райони вече няма спиране за профилактика, а там където го има е за седмица. Поне в наше село (гледам и твое) е така. :-D
unicata - специалист
Абонатната е нова, но няма вероятност да пускат скоро топла вода, а ако пуснат само през отоплителния сезон ще има така че като цяло май засега по-изгодно е с термопомпа.
А някой има ли идея колко струва кубик подгрята вода от топлофикация и колко ще струва с термопомпа?
vanko68 - специалист
На ТЕЦ-а 1 Квтч струва около 8 ст,с ТП е около 5 ст. С 1 Квтч можеш да затоплиш 100 л вода с 10°.

Тема "някой мислил ли е да отоплява цял вход с термопомпа?!?!?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: