• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
garvana - напреднал
вероятно си прав но в колата трдно да не кажа невъзможно да се намери такова захранване става въпрос за ел. стъкала нагоре и надоло бутони и силовия модул който е общ за четирите и е изнесен под задна лява седалка а на всичкото отгоре вместо 8 релета за 4 прозореца са ползвали 6 за 4 прозореца
petromaniq - специалист
Какво двуполярно в колата ?!? Или да си сложи още един акумулатор. А и за какво са ти релета, като можеш да го направиш с МОС транзистори.
sstefanov - майстор
Не видях в началното питане, че става дума за кола.

Схемата на Ленко няма да работи, когато бутонът е както на схемата ще включат и двете релета!

Това, за което се сещам е с 2 компаратора с различни прагове.
petromaniq - специалист
sstefanov, А кое ще ти казва прави 1 - прави 2 - то и с тригер става, ама не е там работата....
sstefanov - майстор
Да речем, че имаме 2 компаратора - на 2 и на 10 волта. Този на 2 волта е с инвертиран изход (тоест когато напрежението на входа е под 2 волта - включва). Входът е свързан със средната точка на 2 еднакви резистора към плюс и към маса и когато бутона не е включен има половината от захранващото напрежение (6V). Тогава няма да има включени релета. Когато бутонът подаде 12V или нъла - ще се включи съответното реле.

Това ме навежда на мисълта, че и схемата на Ленко ще тръгне ако се сложи по един ценер (да речем за 8-9 волта) последователно на базата на всеки транзистор:

Прикачен файл

clipboard_128.jpg
clipboard_128.jpg (14.26 KиБ) Видяна 4221 пъти
petromaniq - специалист
Има нещо "хитро" тук, :? Компаратор - хистерезис става много сложно, само да се подберат ценерите с необходимите токови резистори... и готово.
lenko71 - специалист
Първата схема която пуснах наистина не работи но втората работи (пробвал съм я не на симулатор а реално). Транзисторите са BC546 и един BC556 макар че няма кой знае какво значение.
garvana - напреднал
Схемата я забърках без ценерите но не ми се получи едната половина винаги оставаше активна вероятната причина според мен е че от толкова проби съм попрегрял транзисторите и са си променили стойностите лошото е че сега няма от къде да си взема нови днес но в следващите няколко дни се надявам да се справя а иначе аз ползвах BD139/140
ieiei - специалист
Ако ти покажа снимка на изпълнението в моята кола -ще се уплашиш.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
Модула става и от пасат,така ,че ако имаш буксите по-добре си потърси употребяван.
Johny - майстор
Moже ли да питам: за какво се натискате за тази електроника, след като ви дадохме елементарни схеми само с ключ и релета? Сигурно искате да блеснете с познанията си по електроника. С изключение на последната ми кола, която е още рано да човъркам, винаги съм карал кола с ел. стъкла и там нямаше никаква електроника.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "две релета по един проводник ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: