Съвети за начинаещи готвачи.
0890407230 - помощник
Да пусна една рецепта която и аз съм пробвал.
За да си направите домашно синьо сирене и да си го култивирате за дълго. Купувате синьо сирене , за предбочитане Рокфорд. Трябват ви поне 250 гр.
Труднятя част - намирате истинско краве сирене. Ако неможете да намерите такова си правите сами. ( купувате домашно мляко и го подсирвате)
Синьото сирене трябва да е прясно на не повече от 2 седмици. Оставяте го разопаковано но покрито на стайна температура за 24 часа. След това го трошите на парчета НЕ ГО РЕЖЕТЕ. и на тези 250 гр слагате 1/2 чаена лъжичка захар поръсена върху раздрабените парчета.
Кравето сирана ако е купено се обезсолява за поне 2 дни в 5 л вода за 1 кг сирене. Трябват ви около 1 -1,5 кг. Режете го на филиики или и него го натрошавате на парчета и разбърквате със синьото. Ако е на филии по 2-3 см редите между тях. Завивате в станьол НЕ В НАЙЛОН така че да е изолирано от замърсяване но да НЕ Е ХЕРМЕТИЧНО ЗАТВОРЕНО. Слагате в най-топлата част на хладилника.( обикновенно е най-далече от камерата.)
Държите го там 2 седмици без да любопитствате
и да го развивате :-D . След като мине периода цялата маса е от синьо сирене. Така си запазвате малко за следващия цикъл
ВАЖНО:
1 Да се култивира в хладилника. При температура над 6 С може да се появи и нещо друго освен мицела
2 Да се ползва до 6 препосявки тоест цикъла. След това си купувате ново от магазина и почвате нов етап от до 6 цикъла
Иначе мицела мутира и може да стане и миризливо и некачествено.
:)

Тема "Синьо сирене" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: