Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Yulian - напреднал
Извинявам се ако не е подходящото място за въпросът ми ,но понеже срещнах подобни теми реши, че мога да си задам въпросът тук.
Искам да си направя плосък покрив. Има излята бетонена плоча, която не е много равна. Върху нея ще направя замазка с перлит, така че да се получи едноскатен покрив / демек наклона да е само към едната страна на къщата / и след това изолации, които са доста добре описани тук във форума. Та въпросът ми е: колко тънка може да е замаската, колко дебела, трябва ли да я армирам с нещо ако е дебела около 20 см., колко процента минимум трябва да е наклона за да се отвежда водата?
:?
Последна промяна от Yulian на ср окт 14, 2009 9:23 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Последно, плосък или едноскатен покрив?
Наклон 1%.
20см замазка??
Yulian - напреднал
В момента има само плоча, но ми се иска водата да отива само към едната страна и затова му викам едноскатен. Става въпрос за плоча 10х10 м. Понеже не е много равна плочата не мога да кажа предварително колко дебела замаска ще излезе на места. Затова питам дали може да е дебела около 20см.
Последна промяна от Yulian на ср окт 14, 2009 9:24 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Yulian написа:
В момента има само плоча, но ми се иска водата да отива само към едната страна затова му викам едноскатен. Става въпрос за плоча 10х10 м. Понеже не е много равна плочата не мога да кажа предварително колко дебела замаска ще излезе на места. Затова питъм дали може да е дебела около 20см.
Или плосък Или едноскатен. Това което описвате е плочък покрив. 20 може, ако конструкцията на сградата позволява тази тежест. Знаете ли колко тона ще тежи замазката ви?
1% наклон е достатъчен за да се оттича дъжда. Това прави 1см на един метър. 10 см разлика на десеттях ви метра.
единак - специалист
Питай markk, той прави един плосък покрив наскоро...
Здравей Yulian... Ще се опитам дам малко съветче...

Стандартният (оптимален) наклон за плосък покрив е 1,5-2%, което означава че на ~10m. дори и да ти е равна плочата ще се получи 15-20cm-ов пласт... което е МНОООООООГО!. По норми конструкциите се смятат с тегло на материали за замазка (разтвори с пълнител перлит) ~6kN/m3, кото за пласт 20cm ->

6x0.2=1.2kN/m2-> = 120kg/m2 - нормативен товар (умножава се допълнително по коефициент на сигурност x1.35) !!!

Към този товар трябва да се прибави и хидроизолацията...

Това, което искам да кажа е че ПРЕДИ да се замислиш дали трябва да армираш замазката (което ще помогне само да не се напука), ТРЯБВА да си сигурен че покривната плоча ще издържи допълнителния товар!!!

За твое успокоение гореспоменатите цифри може би са малко преувеличени, но все пак много е вероятно да се получи неприятно провисване на плочата...

Та: Конкретно по въпросът ти:
За армировка на замазката - метни най тънката възможна мрежа, която намериш, но възможно най-отгоре, като оставиш 2-3 цм покритие...! (това ще предоотврати напукването и ще осигури добра основа за хидроизолацията...). Не се увличай да армираш с нещо по-дебело - няма смисъл - това няма да ти помогне с носимоспособността на плочата...

Надявам се че съм ти бил поне малко от полза, но те съветвам - преди да налееш 20 кубика разтвор на покрива си, консултирай се с конструктор... :)
Ще се радвам да помогна ако имаш още въпроси, но за по-конкретен отговор ще ми трябва малко повече инфо... :)
markk - напреднал
единак написа:
Питай markk, той прави един плосък покрив наскоро...
Това беше на морето...
Тия дни пак ще правя хидроизолация на плочата на една къща,която строя до София-чакам само материалите.
Юлиян ,ако иска ,може да ми драсне едно лично съобщение и ако иска да дойде да види нагледно детайла-мога да му предложа да си вземе материали с моите отстъпки от почти всички водещи производители в тая област.
Използвам случая,за да не спамя в темата ти–Единак,мога да те пратя от мое име или да те заведа(ако съм в Б-с) във фирмата(да не и правя реклама,въпреки,че е достатъчно известна),от чийто склад пазарувам,за да ти направят подробна сметка и цена за целия покрив,водоотвеждане и аксесоари-пък ти ще почерпиш едно кафе в "Натали"-то... :wink:
kuuuuuul - майстор
20см замазка!!!!!!! За какво ти е? Ако мислиш за изилация няма да има ефект има толкова много други варианти за истинска изолация :idea:
Yulian - напреднал
Много мерси на всички , които се опитаха да помогнат!
Не ме разбирайте погрешно, не съм аз лудия дето му се ще да си направи 20 см замазка, просто нямам за момента друго решение, с което да постигна наклона , който ми трябва , за да успявам да си отвеждам водата в единия край на къщата и оттам - в улука. 10 метра са си сериозно разстояние ... Ще мисля вариант, с който да го постигна този пусти наклон, ама за момента нещо съм зациклил . Иначе за натоварването наистина трябва да се помисли, макар че в плочата има към 6 т желязо , а и от 25 см тя излезе 30 !
И последно: с удоволствие ще се възползвам от поканата да видя как стоят нещата на живо , ама това на ЛС ...

Тема "Замаска на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: