Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Leon - специалист
Здравейте!

Прочетох темата за проточния бойлер, обаче при мен проблемът е малко по друг.

Миналата година правих ремонт на коридора и реших да "пусна" още един кабел към банята за бойлер. Междувременно си смених и таблото, за да е с АП, пък и е по красиво.
Банята ми е точно стещу таблото. Прекарах кабел 4 кв.мм около 4 м дължина. Издълбах канал в мазилката по тавана и стената. После шпакловах целия коридор.
Таблото беше с 4 стопяеми предпазителя. Аз ги докарах до 7, защото имаше по 2 кръга на предпазител. Разделих ги.
Старият кабел 2,5 кв.мм си остана на предпазител 16 А, и сега бойлера 3 kw си работи на него. На новия който не ползвам сложих предпазител АП 40 А.

Въпросът ми е: ако реша да слагам проточен бойлер мога ли на изхода на АП 40А да вържа двата кабела 2,5 + 4 кв.мм и да ги вкарам в проточния бойлер.

По препоръките на фирмите производителки захранващият кабел трябва да бъде 6 кв.мм и предпазител 40А. за 7 kw мощност.

Благодаря!

п.п. Ако съм сбъркал темата, местете я.
Според мен няма да има проблем дори двата кабела тряба да издуржат повече от 6 мм, но нека се изкажат специалистите :)
Милен - майстор
Не каза колко жила са кабелите. Има няколко възможни варианта, например ако и двата кабела са с две жила тогава 2х4 фаза и нула, а стария 2х2.5 в паралел за зануляване. Въпросните 7kW за които говориш че мислиш да си сложиш, консумират 31.8А ток и 4кв са си точно по мярка :)

Ако и двата кабела са тройка ги вържи в паралел, малко презастраховане никога не е излишно :)
Leon - специалист
Милен написа:
Не каза колко жила са кабелите. Има няколко възможни варианта, например ако и двата кабела са с две жила тогава 2х4 фаза и нула, а стария 2х2.5 в паралел за зануляване. Въпросните 7kW за които говориш че мислиш да си сложиш, консумират 31.8А ток и 4кв са си точно по мярка :)

Ако и двата кабела са тройка ги вържи в паралел, малко презастраховане никога не е излишно :)
Кабелите са двужилни, мостови.
До колкото съм разбрал с 2х4 кв.мм захранвам бойлерчето.
Събирам 2х2.5 в едно. Единият край на корпуса, другият на нулева шина в таблото.

И аз така го мислех, ама... производителя предписва 6 кв.мм.

Благодаря!
zmeios - специалист
Няма проблем двата кабела да се вържат заедно. Задължително е, естествено, да стигат до един и същи бушон, да не вземе някой да ги пусне от два различни бушона "както са си" :) :)

Аз така съм си "усилвал" съвсем различен вид кабел - имах един 8-жилен UTP, монтиран удобно за едно осветление, ниско напрежение, ама исках да пробутам близо два ампера по него. Вързах жилата 4 по 4 заедно и заспа работата. Колкото и пъти да съм го пипал, няма следа от нагряване. А иначе щеше да напича, все пак са тънички тия сигнални проводници ;)
Милен - майстор
Leon написа:
Кабелите са двужилни, мостови.
До колкото съм разбрал с 2х4 кв.мм захранвам бойлерчето.
Събирам 2х2.5 в едно. Единият край на корпуса, другият на нулева шина в таблото.

И аз така го мислех, ама... производителя предписва 6 кв.мм.

Благодаря!
Правилно си разбрал, при тази комбинация е възможна и дефекнотокова защита, която е силно препоръчителна за такъв консуматор където ще си целия гол и мокър а бойлерчето под напрежение :shock:
40А предпазител са много за 4кв кабел, по добре си сложи качествен 32А и евентуално ако пада за времето на използване на бойлера може да му се сложи такъв 40А
Производителя препоръчва ама не ти плаща къртенето :lol: 7kW можеш да си ги захраниш спокойно и с 4кв, за повече вече става много съмнителна работата.

Запаралелването по принцип е допустимо при еднакво сечение на кабелите.
Leon - специалист
"40А предпазител са много за 4кв кабел, по добре си сложи качествен 32А и евентуално ако пада за времето на използване на бойлера може да му се сложи такъв 40А"

Знам, че отговорът може да прозвучи като реклама, но ... кой е качествения предпазител?

В момента съм с ELMARK.

:|
Милен - майстор
ELMARK е много далече от качествен предпазител.

Нещо от рода на Siemens, Moeller, Merlin Gerin, ABB, Legrand, Schrack и други подобни известни марки.
Цена над 5-6 лева. Ако е по малко може да е менте с хубав етикет. :lol:
rettere - специалист
Милен написа:
ELMARK е много далече от качествен предпазител.

Нещо от рода на Siemens, Moeller, Merlin Gerin, ABB, Legrand, Schrack и други подобни известни марки.
Цена над 5-6 лева. Ако е по малко може да е менте с хубав етикет. :lol:
Ако сложи 32 амперов от тези предпазители, сигурно ли е ,че ще държат на 31,8ампера :?
То е ясно,че ще е 40А
:wink:
П.С.Пробвал съм 6 амперов от евтините. На електрожена не изключи :shock: .Така,че вземай 40 А от скъпите и прочети за дтз :!:
Милен - майстор
Не е сигурно, :-D не е сигурно и 40А колко ще предпази кабела от претоварване, не е сигурно и на колко 40+ ще изключи този, не е сигурно и дали ще може да се окъпе с 7kW или само ще може да си измие ръцете, не е сигурно дали няма и той да се осъмни нещо и да си купи после 9KW, не е сигурно да ли не е прочел и оная тема :-D така че нищо не е сигурно.

Тема "Отново за захранване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: