Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Leon - специалист
Милен написа:
Не е сигурно, :-D не е сигурно и 40А колко ще предпази кабела от претоварване, не е сигурно и на колко 40+ ще изключи този, не е сигурно и дали ще може да се окъпе с 7kW или само ще може да си измие ръцете, не е сигурно дали няма и той да се осъмни нещо и да си купи после 9KW, не е сигурно да ли не е прочел и оная тема :-D така че нищо не е сигурно.
Ами ... четох я. И затова питах отново.

Щото ... това ме притесни:
http://www.tesy.com/waterheaters_bg.php ... roduct=291

Там има и една друга информация.
При 7kw и разлика в температурите между входяща и изходяща вода 25 градуса, дебитът е 4 л/мин.

В момента температурата на водата от чОшмата е 18 гр. Ако зимата стане 15 гр., то при дебит 4 л/мин ще има изходяща темп 40 гр.

Сега остава да вляза да се къпя и да меря на каква температура става това и какъв е дебитът. Да не забравя да си взема и часовник за да премеря колко ще влезе в една кофа за една минута. :lol:

Ще го направя това измерване, макар да знам, че няма да се получи.

Всички разправят 7 kw са малко. Нооо ... 9 няма да слагам.
Щото ... като вляза да се къпя трябва да изключа климатика, зарядното на гесемето и да си взема свещ!!!

:?
Милен - майстор
И като му се "нарадваш" на проточния ще си вземеш пак обемен.
pavelari - майстор
Ползвам проточен бойлер на РЕЛАКС, 7 KW. Кабела в 2х4. Бушона -32А на Дженеръл Електрик.Не е падал до сега, дано няма и причина за това. Максимално дълго съм стоял по 40-45 мин. под душа - но мисля, че не е и малко - т.е. нито кабела има време да загрее нито предпазителя.
Много съм доволен - ползвам го трета година - топли вода при добра струя на душа а сметките за ток са по 30 лева месечно през лятото, когато освен компютър, хладилник и телевизор чат-пат пускам фурна или котлони. Освен това, проточния бойлер стимулира към пестене на вода - все пак с него не може като при ТЕЦ-а да избичим водата като от пожарна, което пък е адски скъпо /но това е друга тема/.
zmeios - специалист
Leon написа:
Знаете ли какво направил шопа, като отишъл в зоологическата градина, до клетката на жирафа?

Гледал, цъкал, гледал, цъкал, па накрая отсякъл строго: "еее, не! е те такова животно нема!"
Leon - специалист
Милен написа:
Ами ... нали ... дет се вика трябва да си начеша крастата!

Важното беше да разбера 4 кв.мм. ще свършат ли работа за 7 kw.

Утре ще докладвам за експеримента (с обемния бойлер :cool: ).
Leon - специалист
zmeios написа:
Leon написа:
Знаете ли какво направил шопа, като отишъл в зоологическата градина, до клетката на жирафа?

Гледал, цъкал, гледал, цъкал, па накрая отсякъл строго: "еее, не! е те такова животно нема!"
чЕкай ся ... що не цитира целия пост.

При 9 kW ще тръпна кога ще изключи главния предпазител.

А иначе съм убеден, че при 9kW може да се постигне що годе нормално къпане.
Leon - специалист
Милен написа:
Може и да си прав.

Направих експеримента преди час.
Входяща вода 18 гр.
Изходяща 35.
Струя с дебит около 4-5 литра/мин.

За мен това беше нормално къпане.
Ако приемем, че разликата в темп. е 20 гр., то отговаря на мощност - 7 kw. по данните на tesy.

До тук добре, но ...

- зимата темп. на входящата вода ще падне още.
- темп. на изходящата вода е по висока от 35гр., защото я меря на чучура на душа, като преди това е минала през тръбите в стената и я е стоплила.
- не знам жената при каква темп. се къпе, но е по висока, трябва да премеря. :)

Но все пак:
- мога да намаля дебита
- мога да намеря душ с по малки отвори разпръскващ по добре водата
- pavelari е доволен от 7 kw проточен!

Та ... нещата са на ръба, амаааа .. ми е писнало да чакам по половин - един час след сина, който източва 80 литра за 20 минути.

Сега остава и други да датат отзиви за проточни бойлери.

п.п. Температурите съм ги мерил с лабораторен термометър, а не с онзи дето виси на стената в кухнята. :lol:
ArturDent - Почти Безобиден
Не мислих да пиша тук, зашото смятам че проточните бойлери са временни решения, но......
Колеги, ако мога да Ви нарека така.

1. Как давате съвети за избор на проводник без да знаете дължината? Или го карате на експерименти - ако грее го сменяте с по-голям? И мерим температурата на проводника с ръка. Не сте ли чували за стареене на изолацията?

2. Избирате предпазител без да знаете номиналния ток и пусковия? Ако си мислите, че те са равни - е не са. Съпротивлението на нагревателя е почти константа, ама почти.

3.Избирате предпазител без да знаете колко е следващия във веригата!

4. Избирате проводник бе да знаете главния колко е!

По този начин можете да убиете някой, недай боже! Това не е печка, а бойлер!
Последна промяна от ArturDent на ср окт 14, 2009 8:37 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
един нормален 80 литров бойлер с 3 киловата нагревател се стопля за 2 часа,т.е. изразходва 6 киловата/часа електроенергия,водата стига за 20 минути комфортно къпане
проточен бойлер- да вземем въпросния с 7 киловата нагревател-той ще изразходи 7 киловат/часа електроенергия за 1 час,или 6 киловат/часа електроенергия за 51-52 минути

т.е. при еднаква изразходвана електренергия /6киловата/ при обикновенния бойлер ще имаме топла вода за 20-25 минути а при проточния бойлер ще имаме топла вода за 51 минути
т.е. двойно повече време или може да се прави двойна икономия :?
ArturDent - Почти Безобиден
moimoimoi: Пишеш както Дявола цитита евангелието.
Моя бойлер е 100л, и се стопля за 45 мин. А е 2 kW. Смятай от тук. По-друга ще ти излезе сметката. То ако беше толкова икономично само проточни бойлери щяха да се продават. А че накой се къпе 50 мин. на проточен - той се къпе на малко по-ниска температура и с по-малък дебит, щото повече не може.
С тия мощности 7-9 kW ако отидеш в някое електроснабдително дружество веднага минаваш към промишлените потербители. EVN, ЕОН и ЧЕЗ, дават мощност на къща, апартамент 6 - kW едновременна. Това значи че всичко е оразмерено за най-много 10 kW.

Пак ще повторя, колеги, внимавайте със съветите, може някой да пострада. Тока не е шега работа, особенно ако си гол, мокър и заземен...

Тема "Отново за захранване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: