• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ba6 maistor - специалист
Един приятел казва че тази история подобрява работата на кoмина в мъгла и в вятър,така ли е или ме мотае.
Изображение
Мерси предварително.
Последна промяна от ba6 maistor на ср окт 14, 2009 12:47 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
В Гърция почти на всеки покрив го има.
torbalan - Дървен философ
не знам за мъгла и вятър, но при дъжд няма да ти вали в комина ;)
ba6 maistor - специалист
А може ли да сподели някой от личен опит.
Има ли тяга с това чудо,щото това приятелче го е видял на Френски комини.
Искам да знам дали си заслужава да се катеря по покрива.
Master_Kenobi - V.I.P.
Ако си оправиш кУмина в заглавието, утре ще ти кажа. :-D
До тогава помисли, дали е един и същ физичния принцип при вятър в комина, самолетно крило и пулверизатор. :-D
А аз отивам да четая схемичките, щото вярвам в теб за кУмина! :-D
Master_Kenobi - V.I.P.
Добре, де! И кУмина ще приживеем. :-D

Какво мисля по въпроса.
Първо малко обяснения:
Как действа пулверизаторът?
Като имаме една тръбичка и я обдухваме в единия край, там се получава зона с понижено налягане. В другия край налягането остава същото и вследствие на различните налягания в двата края тръбичката, вътре в нея се получава поток (движене) на флуида.
Ето така:

Изображение

Същото е при обикновен комин.
Когато няма вятър, коминът си има някаква тяга породена от разликата в налягането в долния и горния му край.
Когато духа вятър и обдухва горния му край, общата тяга в комина се увеличава, вследствие на ефекта на пулверизатора.

Какво се получава при такава шапка на комина:

Изображение

Тръбите отстрани действат като два срещуположно поставени пулверизатора и при обдухване на двата отвора тягата в тръбата породена от вятъра се неутрализира. Остава да "работи" само общата тяга на комина.

Единственото обяснение, което се сещам, и което оправдава една такава сложна конструкция е, че в някои райони, където често има силен и поривист вятър, такава конструкция е желателна, за да не се увеличава рязко и неконтролируемо тягата в комина вследствие поривите на вятъра. Което би довело до неравномено горене в печка (камина). Не знам дали съм прав :? , ама само за това се сещам.

Така че, ba6 maistor, за мъглата твоя приятел определено те мотае, ама за вятъра може да се окаже прав - подобрява работата на комина! :)
Transporterr - специалист
Майстор КЕноби ще си позволя да добавя някои неща (не че съм ги измислил де ама не пречи)
Тягата в кумина или кОмина се причинява предимно от това че въздуха или газовете вътре в него са с по висока температура от тези навън.От там идва и това с налягането (не от духането това е друга тема ) тези вътре в комина или кОмина са с по ниско налягане от еквивалентния стълб въздух (или квото там има ) от вън.Тази на пръв поглед малка разлика причинява онова загадъчно и тайствено нещо наречено тяга на комина или кУмина.При по висок и по топъл комин или кУмин тягата е по добра ,конденза по малък -това го знае всяко хлапе :)
Тези работи с Т-етките що не ги оставите на гърците да си украсяват техните комини или кУмини с тях (забравих вече).

Ей такива работи ..
Последна промяна от Transporterr на нед яну 02, 2011 7:31 pm, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
satansho написа:
Ей такива работи ..
Ама, кви са тия работи?! Щото не разбрах. Нещо объркал ли съм?! :?

А тяга си има и в отдушниците, където въздухът често не е по-топъл от околния.
А гърците от немане на работа ли си праят Т-етки по комините? :?
jakuzi - специалист
Само искам да допълня, че такива комини(тетки) има по цялото крайбрежие на Средиземноморието и то е свързано не само с по-голямата или по-малката тяга, а и с ветровете породени от морето. Помислете за дневен и нощен бриз(обгазяване).
ba6 maistor - специалист
КУмина е поправен.
Аз най вече искам да го сложа това нещо за да имам по постоянна тяга,че от силния вятър котлето пощурява.
Има ли някакви задължителни размери за това чудо или са произволни?
Последна промяна от ba6 maistor на чет окт 15, 2009 11:15 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: