Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Като се разровихте толкова надълбоко из архивите :lol: ето ви едно бойлерно табло от онова време. Влизат два - излизат три проводника, прекъсва изходящи фаза и нула, а защитния не се прекъсва, взет е от нулата преди ключа. И тогава хората са мислили трипроводно където е по опасно :lol:

Изображение
Transporterr - специалист
това вече незнам коя тема е с подоб и въпроси ,мисля си че това е
1.на питащия не му се търси из форума
2.търсил е но не правилното нещо
3.намерил е но темите са толкова пълни с спам че не е успял да отсее вярния извод

айде сега някой да сподели в 1 изречение
нещата за проточен бойлер а не в всяка следваща тема великите екперти да забулват и замъгляват още повече нещата , след което да идва следващия който дапита пак същото а същите експерти отново да замъгляват и едвали не да си "пазят хляба" по този начин :?

Да речем нещо от рода би свършило работа:

7kW бойлер да се включва към 6кв.mm проводник

защитното заземяване (не случайносе нарича ЗАЗЕМЯВАНЕ) се включва преди дефектотоковата защита или към 3-я проводник във таблото който (ах каква изнедана) отива право в земята.Какво става ако няма такъв обаче?
Нулата замества ли го (както в тази внасяща не малка доза умиление схема на бойлер от завод Найден Киров)
Да забиваме ли колци завъшващи с поцинкована кофа пълна с солена вода в земята или да оставим на страна подбни "езотеричи" методи и да се обърнем към "простата" наука?

ето един готин сайт където с малко четене ще си изясни нещата всеки които не наясно, иска и не е полудиот
http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm

Проверявате връзката на нулата към таблото ,почиствате ,затягане и "занулявате " извода с символ земя и се надявате преди таблото всичко по нулевия проводник да е изрядно.точка.Така са мислели и преди защото вероятно е имало по добър контрол но тва е друга тема и не ми се влиза в нея..

Въобще проточните бойлери са точно толкова защитени колкото и другите.С/у повищено налягане температура и "протичане на ток по водата".

Последното си е мое мнение !
Последна промяна от Transporterr на пон юни 07, 2010 8:42 pm, променено общо 6 пъти.
Leon - специалист
satansho написа:
това вече незнам коя тема е с подоб и въпроси ,мисля си че това е
3.намерил е но темите са толкова пълни с спам че не е успял да отсее вярния извод

айде сега някой да сподели в 1 изречение
нещата за проточен бойлер а не в всяка следваща тема великите екперти да забулват и замъгляват още повече нещата , след което да идва следващия който дапита пак същото а същите експерти отново да замъгляват и едвали не да си "пазят хляба" по този начин :?
Автор Съобщение
satansho
Поздравления!
Благодаря. Точно това исках да попитам, но ти си го формулирал най добре.

Наистина не успях да отсея вярния извод.
А това е много важо. Защот се работи с ток. При криви плочки в банята не е проблем да доживееш 100 години, но ... при "крива" инсталация това доживяване не е сигурно. (а в тази баня отвреме на време къпя и внучето, айде аз съм поживял, ама то ... )

Ще бъда много благодарен да се коментира схемата на моймой ...
Поне тя много ми хареса и точно пасва на конкретната ми ситуация,
доколкото мога да подсигуря нулата на корпуса с трети проводник до таблото ми в коридора на апартамента. От там натаък - Божа работа.
Блок строен преди 35 г. - кви земи кви 5 лефа.
NATO - помощник
Предварително се извинявам за глупостите в поста!

Ползвам проточен 6/9kW от 7 години. Много съм доволен. Водата на 9kW излиза вряла, пести ми ток и место!
Кабела е 6кв., едножилен. Предпазителя ми е 50Amp.
Закупих си нов проточен, английски, марка Mira, www.mirashowers.com, модел Play.

Въпроси:
1. Изчетох внимателно линка от satansho. Инсталацията ми е с 2 кабела. Долу в общото табло влизат 3 дебели кабела. Това означавали, че инсталацията на кооперацията е заземена и зануляването на нулата на контактите е достатъчно добър вариант за защита?

2. Стария ми бойлер беше с метален корпус и казанче, а заземяването беше изведено фабрично в корпуса. Новия бойлер е пластмасов и свързването е с нещо като устър клема. Ляво е фаза, дясно е нула, а посредата има изход за заземяване. Да ама аз нямам 3-и кабел. Това означава ли, че мога да зануля=да направя мост между нулата и заземяването като на шуко контакт и това да обезопаси бойлера ми?

3. В инструкцията за инсталация се препоръчва да инсталирам "двуполярен изолиращ ключ/Double pole isolating switch". Какво е това?

4. Препоръчва се бушона да е 40Аmp. Настоящия е 50Amp. Трябва ли да го сменя с 40Amp.

Благодаря предварително!
ArturDent - Почти Безобиден
1. Тоя кабел дето виждаш са си три фази отвсякъде.
2. НЕ, а ако ти нагори нулата в ключа от точка 3?
3. Описал съм го по-горе, ама ме оплюха, разни "разбирачи" - това си направо като ключа на "Найден Киров"
4. Добре ще е.

Прави както трябва, защото е много лошо да се срешнеш с тока когато си гол, мокър и заземен...
Transporterr - специалист
ето какво мога да синтезирам аз от това което съм попил по тези въпроси:

имаш два варианта
1.зануляваш символа на земята във бойлера но надежно. тва значи никакви усуквания никакви подложки и алабализми. става не моного лесно но надежно по следния начин -пускаш кабела по който е нулата (предполага предварително да го знаеш разбира се) с няколко см. по дълъг оголваш го и БЕЗ ДА ГО ПРЕКЪСВАШ на навираш в клемата за нула и за земя
проверяваш си дали има възка нулата в таблото ако е нужно я подновяваш и стягаш
2.слагаш си ДТЗ предполагам ти е станало ясно как се свързва ако нямаш 3 кабела от трафопоста. Това предполага още един проводник с дебелина равна или по голяма от този който имаш вече

3-ния кабел много лесно ще рабереш дали е 3 фазен с един фазомер.

като цяло това с ДТЗ най арно да ти го направи някой ел техник

може и сам но първо разучи всичко до болка защото болката после може да е по голяма
NATO - помощник
Благодаря Ви ArturDent и satansho! Горе-долу схванах.

Доста неща си правя и инсталирам сам, но в случая се колебая и май ще викам елтехник. Ще ми се да го направя сам, защото опита ме е научил, че у нас на "професионалисти" никой не може да разчита. За пример ще Ви кажа, че жилищетоо ни е основно ремонтирано преди 10 години. Под "основно" имам вредвид, че оголихме стените до тухла и направихме наново всичко: вода, ток, изолации, покрив и прочие. Тогава "специалистите" се изказаха, че инсталацията в коопрецията не позволявала прокараването на 3-кабелна вътрешна инсталация, включително не ми пуснаха и 3 кабела за бойлера. За надзор бях извикал наш много, ама много близък роднина, електроинжинер-практик. А вече е късно да се разбива, защото съм с 2 малки деца, а всичко в банята е камък и няма мегдан за по-големи ремонти в близките години.

Все пак разчитам на всички мнения, защото вече "надзорник" съм си аз и каквото ми правят, наблюдавам лично!

И с извинение, че разводнявам темата, някой може ли да ми прати на лични контакти с добър елтехмик във Варна!
Virtuozo - специалист
Nato natoooooooo nato ползваш проточен бойлер от 7 години а си взел да се панираш :wink: Ми че нали през всичките 7 години инсталацията ти винаги си е била с два проводника а ти си бил от доволен по доволен.Сега се вкарваш тука във филма и чак се ядосваш,че неможеш да къртиш новата баня :lol: Щом новия ти бойлер иска 40А предпазител,значи е по моломощен и от стария-това значи че кабелите 6 мм2 са предостатъчни за целта а от тебе се иска само да препишеш как е бил свързан стария,за да си вържеш по същия начин новия и да се надяваме,че ще продължиш да си все така доволен.Иначе най-малкото което можеш да сториш е поне да махнеш стария предпазител и да сложиш 40-но в магазина не се скъпи а купи от най-хубавите.
В. Петров - специалист
NATO написа:
Тогава "специалистите" се изказаха, че инсталацията в коопрецията не позволявала прокараването на 3-кабелна вътрешна инсталация, включително не ми пуснаха и 3 кабела за бойлера.
Такива гениални български учEни не липсват и във форума. :lol:
ArturDent - Почти Безобиден
Virtuozo: това значи че кабелите 6 мм2 са предостатъчни за целта
Нокой не е казал че не са достатъчни, бройката на провониците е важна , но инсталацията не е само кабел...

Virtuozo: ... и да се надяваме,че ще продължиш да си все така доволен.
... и до кога така 7, 14 или 21 години, докато....недай боже.

Ще го напиша още един път, защото шега не бива:
Тока е гадно нещо, особенно ако си гол, мокър и заземен...

Тема "Отново за захранване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: