Мечтата на всяка домакиня
bogomilZ - специалист
Furera написа:
Колега Чамово дърво става само за подпалка . :!:
може и така да е но по скоро зависи от изпълнението и вложеното старание - тази врата от чам ли е , от дъб ли е или от дива череша - как мислиш Fufera?

Прикачен файл

P1130719 [640x480] [320x200].JPG
входна врата
P1130719 [640x480] [320x200].JPG (24.34 KиБ) Видяна 5050 пъти
niki_sap - специалист
Силве, точно бял бор от линка е цвета, който искам да постигна - все едно бяло дърво с видими жили. Виждал съм много такива интериорни врати, така че едва ли е рядко срещано като материал. А иначе варианта, който предлагаш е много добър. Мисля тия дни да се поразходя за цени на кухни и да се ориентирам.
shadowman - майстор
bogomilZ, това като гледам е или МДФ или фолирана врата (ако имаше по близък кадър щеше да е по-добре), за външна врата МДФ не бих препоръчал на никой, щото ако не е направена както трябва от 40мм ще стане 80мм от влагата примерно.
bogomilZ - специалист
shadowman написа:
bogomilZ, това като гледам е или МДФ или фолирана врата (ако имаше по близък кадър щеше да е по-добре), за външна врата МДФ не бих препоръчал на никой, щото ако не е направена както трябва от 40мм ще стане 80мм от влагата примерно.
врата не е нито мдф нито фолирана
това е изцяло ръчна изработка от чам и е импрегнирана и лакирана с лак на водна основа
ако изкара на външните условия така до 30 години ккаво повече да искаме - постнах я по повод на това че чама става само за огрев а ако се отледаме около нас почти всичко е от чам - сигурно от дъб щеше да е по добре но на всеки според финансовите възможностти

Прикачен файл

P1130280 [320x200].JPG
врата от чам
P1130280 [320x200].JPG (26.56 KиБ) Видяна 5018 пъти
niki_sap - специалист
Между другото, търсейки бели дървени кухни попаднах на статия от този сайт - сега и ако се намери човека, който я е правил зада обясни за материалите, боядисването и т.н. би било добре.
http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=20
shadowman - майстор
Ники, струва ми се че е боядисан МДФ (ама нещо не съм сигурен от снимките).
shadowman - майстор
bogomilZ, фищеци пускаш, а?
Furera - специалист
Колега такъв материал много рядко се намира и когато го намериш струва много пари имам впредвид без нито един чвор и идеално сух.Но не забравяй ,че дървото е живо , диша и мърда докато не го изгориш.Особено при външни условия на влага и на слънце просто е невъзможно да запази първоначалният си вид, като права врата и лака с който е лакирана.Може би ще има всяка есен рендосване.
bogomilZ - специалист
Furera написа:
Колега такъв материал много рядко се намира и когато го намериш струва много пари имам впредвид без нито един чвор и идеално сух.Но не забравяй ,че дървото е живо , диша и мърда докато не го изгориш.Особено при външни условия на влага и на слънце просто е невъзможно да запази първоначалният си вид, като права врата и лака с който е лакирана.Може би ще има всяка есен рендосване.
знам за какво говориш - но аз в Орешак, Троян , Тетевен , Рибарица, Самоков ..... и други не съм виждал врата от МДФ и едвали там всяка есен рендосват
от суров материал врата не става както и кухненски шкафове (коята е и темата) дърво без чвор няма - но не те пречат - даже придават определена красота и шарка , всички търсят широка дъска, а то трябва точно обратното - дъската да е "подкапачна" и да няма сърцето - задължително разбичвам и подлепям като обръщам кръговете в противоположни посоки - така се уравновесяват напреженията и няма измятане - вярно е че дървото диша - то така и трябва - но с подходящите хлабини всичко е наред - вратата от снимката е с вътрешни уплътнителни гуми и те компенсират разликите - относно лакирането - задължително условие
за чамовата кухня - ежедневно срещаме обяви - произвеждаме рвати за кухни от МДФ - много красиви като профили - но вратичка от МДФ точно над мифката и да миеш с гореща вода - виждал съм такива след месеци като юфка по снаждането ....
Furera - специалист
Може и да е така както казваш,но съм правил много мебели от чамово дърво ,като почнеш от гардероб,спалня,детско креватче,нощни шкафчета и за каквото се сетиш друго и то от 15 годишни дъски които са стояли на таван ,на проветриво място и както пише по книгите да се редят и 70 процента от тези мебели са се покривили защото според мен имат много чворове ,знаеш плътноста на чворовете е много пъти по голяма от самото дърво и може би там е проблема.А и кой в днешно време си прави мебели от чам.Поне аз не познавам такива хора. Всичко на пазара е вече ПДЧ,МDF и HDF и други изкуствени фурнировани плоскости, които мисля ,че придават повече уют в всеки дом.Единствено бих си направил мебели в къщи само и единствено от Орех .

Тема "Въпрос за чамова кухня?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: