syncho написа:Ужас!!!Отоплявам 4 стаи, една баня, един коридор, един бойлер и един хол голям 45 кв. метра. Мисля че гори добре. Нямам изолация и дограмата ми е частично подменена. Живея в къща, което ще рече че имам доста външни стени. На 3 етажа...Това е двойно на това, което би трябвало да изразходва...
Аз имам камина на бонус цена, ако някой се интересува да пише... 30кВ.
AntonBM написа:Термопомпите въздух/вода, при спадане на външните температури под 0° се нуждаят от допълнителен източник на топлина – сами не могат да се справят. Виж примерно тази как се държи на минусови температури:казано на прост език при -5 градуса необходимата ми мощност от 7,74 KW ще ми струва 0,743 лв от термопомпата ,а на пелети около 0,68 лв...а пък и пелетния котел не отказва и при -50
http://www.bgtherm.com/products/air_con ... 05-013.pdf
Имай предвид, че това е Carrier – маркова машина! Не знам каква си сложил ти, но едва ли е много по-добра от тази. Виж таблицата на страница 5. Примерно за машина 30RH013 имаш следните данни:
Външна Т=+10° - топлоносител +50° - топл.мощност 14,4 kW – ЕЛ. консумация 5,74 kW
Външна Т=0° - топлоносител +50° - топл.мощност 9,43 kW – ЕЛ. консумация 4,95 kW
Външна Т=-5° - топлоносител +45° - топл.мощност 7,74 kW – ЕЛ. консумация 4,37 kW
Външна Т=-10° - топлоносител +40° - топл.мощност 7,11 kW – ЕЛ. консумация 3,95 kW
При по-ниски температури от -10° се изключва. Може да се побългари, за да продължи да се мъчи, но не е препоръчително.
Ако инсталацията ти е 14kW, тя е смятана че трябват толкова при външна -10 или по-ниска (в зависимост от града в който живееш)
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: