• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bili&steki - специалист
ами...нямам достатачни познания относно термопомпите...ама какви цени съм чувал като се почне от сондажа,потопяеми помпи и т.н и т.н... :?
denuchi - специалист
bili&steki написа:
ами...нямам достатачни познания относно термопомпите...ама какви цени съм чувал като се почне от сондажа,потопяеми помпи и т.н и т.н... :?
и какви цени си чувал.. :lol: говорим за две различни неща. едното няма нищо с другото. аз съм за ТП. лично мнение. все пак с едното се мисли и за лятото.
bili&steki - специалист
denuchi написа:
говорим за две различни неща

:?: ами да кажем ,че с Чаро си говорим за термопомпи вода-вода...а ти за какво говориш? :-D
denuchi - специалист
е даде. той Чаро
го е казал съвсем точно. майниги.......... относно разликите ТП въздух-вода, вода-вода и котел на пелети
bili&steki - специалист
denuchi, имам кратък и ясен въпрос - ти на какво се отопляваш?
Пък и възгледите ни за отоплението може да са доста различни :wink: ...както казва filmatoplo "100 дни е зимата при нас"..ама при мен отоплителния сезон е 6 месеца и е малко по-студено от колкото в Бургас...и като термопомпата стигне заветните 50 градуса в отоплителната система може и да не го усетя :-D ...защото на котела на 55 се включва помпата и без проблеми може да подържа 75-80 градуса... за осигуряване на БГВ със 60 градуса трябва и допълнителен топлообменик, ако не се лъжа..а при мен има нонстоп БГВ на 75-80 градуса и т.н ...в така очерталия се спор не може да се каже кое е наистина по-добро - термопомпата или пелетния котел....(особенно пък и ако сме пристрастни) :) реално всичко опира много фактори...
deyanyovkov - специалист
EmoZ -

Та да отговоря и на теб:
:) Дисплея и електрониката са си наред - свети си и работи коректно, имам и термометър на главния колектор.
Горивния процес го регулирам със време на подаване в секунди и скорост на вентилатора ( от 1 до 30). Има и разни влогове за финни настройки, ама още не съм стигнал до там ... и имам въпрос за помпата - трябва ли да върти непрекъснато или да и слагам термостат?
EmoZ написа:
deyanyovkov написа:
Здравейте,

Току що си монтирах 20kW български пелетен котел и се чудя има ли форумци, които ще коментират
bili&steki написа:
syncho съм искал да те обидя.Извинвай ако съм те засегнал. А относно пелетните котли знам какво говоря ;).

Моите съболезнования :(. Осветлението на лед дисплея синичко ли е? Съвсем серионзен съм, питам да не е от производителя на нашия 'пелетен котел'. Даже утре 'ше му пусна една снимка - да си ги знаете.

С по едно чувалче нищо няма да разбереш, тоя котел с 20 кг пелети аха-аха да влезе в режим.

Кажи к'во регулираш по горивния процес - време на подаване, време на престой (през еди колко си секунди върти шнека по еди колко си секунди), скорост на вентилатора . . . . друго?
bili&steki - специалист
хмммм...аз май нещо не разбрах :roll: ..
"Горивния процес го регулирам със време на подаване в секунди и скорост на вентилатора ( от 1 до 30). "

това какво значи...? седиш си нонстоп до котела и си регулираш подаването и въздуха ли?!...

А помпата е желателно да се включва след като водата в котела стигне 55-60 градуса с цел да не се образува конденз в котела и съответно да изкючва под тези температури.
deyanyovkov - специалист
Благодаря bili&steki,

Не стоя разбира се непрекъснато до котела:)
Засега съм се спрял на едни стойности, които ми правят чиста пепел( сива без твърди парчета сгур) и консумацията ми е около 15 кг. на ден, ама това не е критерий, щото е топло.
А за помпата - с термодатчик ли става това и къде да го вържа - и като спре помпата на 50 градуса например, а аз съм задал долна граница на котела 40 градуса, няма ли да изстиват радиаторите бързо, а котела по-бавно и да си докарам студ?
EmoZ - специалист
Принципно БилиИСтеки са прави, но не е особено добре да спираш и пускаш помпата, освен ако това не е стандартна опция/възможност на контролера на котела и е съобразено със защитите му.

Най-добре е рециркулация, байпас между изхода на котела и смукателната страна на помпата (специфично е, зависи от инсталацията, разбира се), на байпаса регулатор на разхода с 'пряко действие' - нормално затворен. Така ако не сработи просто ще търкаля през цялата инсталация и няма да има никаква опасност за живота вселената и всичко останало :).

Успех.

п.п. Да регулирането е чрез вентилатора, дължината на интервалите в които се върти шнека (подаване на гориво) и дължината на интервалите, в които шнека е неподвижен. С малко игра ще го нагласиш :), моли се качеството и състава на пелетите при следващата доставка да са идентични с тези, които гориш сега - инак играта е безкрайна.
syncho - майстор
Добре де аз едно не мога да разбера. И най-простия котел би следвало да има подобен тип автоматика, която да контролира помпата и да я пуска след като е набрал определена температура. :?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: