Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
KingoftheROAD - специалист
Да, точно така, и на мен в проекта на покрива са ми дадени котите на височините на билата. Просто трябва да съобразиш кое къде, и как да го измериш. на таванната плоча може предварително да се начертае кое къде трябва да бъде...
mitaka_vk - специалист
Да го направим по интересно и да минем в гради :lol:
при положение че 90 градуса отговарят на 100 гради то какъв трябва да е наклона на покрива в гради :?:
ArturDent - Почти Безобиден
Сега като се замисля.... Началото на темата не е толкова глупаво.
Правокиран от поста на mitaka_vk се сещам че наистина има връзка между наклона и числото пи (3.14159...)

Ъгъла може да бъде измерен и в радиани.

Изображение
Изображение
jekasus - майстор
Има и по-лесен начин : 1/2 или 1/3 , един метър височина на билото на два или три метра широчина на тавана. Зависи от покритието на покрива.
void - напреднал
Значи в проценти съм си го изчислил колко точно е наклона на ската.Искам без помощта на нивелири транспортири и там други хардуерни пособия да намеря от тези проценти /примерно/ колко е градуса на наклона.
В проценти лесно си изчилява: Височината до билото от надзида, се дели на половината от ширината на къщата.Полученото число е де факто числото на наклона в проценти.Просто ми трябва чистата математическа формула бе хора,(явно е тригонометрична) която това по това,разделено на това по това,събрано на това по това,и извадено на това по това, да ми дава точния градус. За успокоение на всички вас,покрива съм си го направил още лятото,но изведнъж ми се прииска да разбера наклона му в ГРАДУСИ.
Последна промяна от void на съб окт 17, 2009 12:04 am, променено общо 1 път.
Да помогна оконателно:
Значи това което търсиш е аркус тангенс

Най-лесно ще го изчислиш с Excel

Коригирано отново

В една клетка отиваш и пишеш
=DEGREES(ATAN2(Х;Y))
, където
X ти е половината от ширината на последната плоча (къщата)
Y ти е височината на надзида

Добавено: Ето ви и картинка:

Изображение

В крайна сметка трябва да получиш число между 22 и 35 градуса, освен ако нямаш къща с аплийски покрив.

:idea: При стойност 30 и градусите и процентите са 30.

и това не е спам.

Темата е заключване мисля аз.
Последна промяна от ArturDent на съб окт 17, 2009 7:29 pm, променено общо 2 пъти.
Такааа.....

Изчислихме ъгъла в:
1. Проценти
2. Гради
3. Радиани
4. Градуси

Не виждам повече какво може да се каже повече по темата, освен спам!
Ето и числата.

45=DEGREES(ATAN2(4;4))

0=DEGREES(ATAN2(4;0))

90=DEGREES(ATAN2(4;999999))
Стефан - майстор
ArturDent написа:
..Ъгъла може да бъде измерен и в радиани.

]
Всеки ъгъл може да бъде измерен по много начини. Но тук говорим предимно за строителството, а не да си мерим......

За проба, утре попитай някой от твоите мангали дали знае какво е радиан.

Тема "Как да изчисля наклона на покрива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: