Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
За варианта с газовия проточен бойлер пак ти трябва ел. енергия.
Най-простият вариант според мен в аварийна ситуация е една обикновенна печка на пропан-бутан.
И евтина, и лесна за експлоатация пък става и за осветление. :)
Иначе най-добре си е с генератора, има и дизелови с автоматичен старт при спиране на захранването, но инвестицията си е доста голяма.
zmeios - специалист
Генератор с инсталация и монтаж под 2000 лева ще излезе. Стига, разбира се, да имаш подходяща "зона" в мазето, където да го набуташ физически, и да му осигуриш нужната вентилация.

Разликата между "къща без ток, но с топло" и "къща с топло и ток за светене, телевизор и прочее" е драматична. Толкова драматична, че не знам дали си струва да говорим.

Единственият недостатък, който виждам, е че докато работи, вибрациите и бръмченето идват в повече и на най-непретенциозния обитател. ОБАЧЕ, със сигурност по-лесно се преживява, отколкото да нямаш ток да си светнеш!

Ако 2000 лева са много, мисля че варианта с резервни печки на пропан-бутан е идеален. В крайна сметка говорим за подсигуряване, не за постоянно ползване, нали!

Впрочем в една къща винаги има системи на ток, които ТРЯБВА да работят (примерно гаражната ти врата, и някакъв минимум аварийно осветление), и ако си без генератор, и там трябва да вложиш пари - акумулатори, разправия... Направи си добре сметката.

За мен "модването" на основната отоплителна система да работи изобщо без ток не е решение. По-добре да осигуриш ток.
klambrev - специалист
в ел инсталацията има упс 1.2квата с акумулатор 150Ач който захранва кръга с осветление и маломощните контакти за тв, компютър, зарядни и т.н., който изкарва 1 час на пълно натоварване заедно с генераторче 2тактово 900вата(с ръчно палене но когато няма ток имам повече от 1 час на разположение да го запаля)
т.е. ток има но трябва да се вместя евнтуално в тези 900вата за да позлвам текущото обурудване.
по принцип съм мислил за по-голям дизелов или бензинов на пропан-бутан генератор но това ще е в по-далечно бъдеще.
а някакъв варянт за по-евтина печка на дърва с водна риза. казвам печка защото котлите започват от 1500лв, камина не искам защото ще бъде в мазето а тям няма нужда от отопление, т.е. искам максимално голяма част от енергята при горенето да се поема от водната риза
torbalan - Дървен философ
най-евтиния вариант би трябвало да е с печки на пропан бутан...
klambrev - специалист
противник съм на газовото отопление в стаите
по добре да извадя от мазето печка чудо :)
torbalan - Дървен философ
добре де, нали е алтернатива само за случаи, когато няма ток...

то и аз не съм фен на газовите печки :)
много влага...
LazarGanev - "Велик майстор"
Друг вариант, който не е споменат, това е газов конвектор на пропан-бутан. Има модели без вентилатор, които могат да работят без ток. Горенето е в затворена камера, независимо от въздуха в помещението и изгорелите газове се изхвърлят навън. Струва към 400-500лв и мощност до 5кВт.
klambrev - специалист
А варянта да преизчисля радиаторите за 60 градуса при външна температура -5 градуса и така да се топля с термопомпата, а когато е под -5 да помагам с печка с водна риза. Така ако загрея водата до 80 градуса ще имам 2-пъти повече отоплителна мощност стига да взема и достатъчно голяма водна риза.
А ще мога да я позлвам ако няма ток да затопля къщата,
остава да намеря по-евтина алтернатива за такава печка. Обмислям варянт за камина с водна риза но при мисълта че ако върне и ми опуши хола просто ме отказва.
Здравейте, някой може ли да ми даде мнение за тази термопомпа http://www.bulclima.com/invertorni-term ... stage/8-kw.

Благодаря предварително! :)
vanko68 - специалист
Ето тук вече я нищихме тая система:
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,42353.0.html

Тема "Отопление с термопома - алтернатива когато няма ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: