• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
niki_sap - специалист
Опитвам се да събера информация за приблизителни цени и техника за изграждане на отопление на рампата към подземни гаражи. Идеята е да се пуска когато има сняг и да не се налага риене.
Най-добрия вариант предполагам би бил с датчик за температура и влажност, който да преценява кога да се пуска и за колко време. Имате ли представа колко струват тези. Съответно кои са най-подходящите "жици" за такова подово, приемам съвети.
Рампата е приблизително 12-14 метра дължина на 2,50 широчина, бетон с нарязани канали за оттичане на водата. Идеята е евентуално подовото да се сложи в тези канали и да се замаже по възможност само върху каналите - не знам дали ще стане.
SongBird - специалист
Хммм, да топиш сняг през зимата... Мислил ли си дали няма да е по-евтино да плащаш на някой общак да ти го изрине вместо това? Разсъждавам на глас...
http://devi.danfoss.com/
Отопление"DEVI"продават го в Бриколаж,там ще ти отговорят на въпросите...не е много евтино :!:
niki_sap - специалист
Риенето не е най-добрия вариант в случая. Търси се автоматизиран начин, така че никой да не се занимава. Важна е разбира се и цената, затова и търся възможности информация как се прави.
Офертата, която ми дадоха от фирма ми се вижда невъзможно скъпа - общо 5000 лв. без ДДС...... затова не е вариант.
niki_sap - специалист
Точно от тази фирма ми дадоха подобна цена, като ми направи впечатление, че самите кабели са много скъпи. Можете ли да ми обясните принципа на полагане на тези кабели - от фирмата ми сметнаха за 34 кв.м. 4 кабела по 182 метра, общо 3400 лв. Това е приблизително 100 лева на квадратен метър, което ми звучи много. Какъв е принципа на изчисление?
иначе управляващото тяло на тази фирма е 580 лв, а датчиците по 380 лв. Това пак ми се вижда много, но е по-приемливо. Просто кабела ми се видя много и много скъп.
filmatoplo - майстор
Туй чудо да топи сняг при минус 10-15 градуса сигурно ще има поне киловат мощност на м2 . :?
dalgia - специалист
С вода не може ли да стане подовото.
Duke_BG - специалист
а какво ли ще стане ако си прекараш тръбопроваода за питейна вода през една такава (Решетка) на рампата ?
ще замръзне водата или ще се разтопи снега - температурата на водата е постоянна . но ако няма потребеление е рисковано
vreden - специалист
Ако ти е за у вас ,недей.Мощноста която ще ти е нужна за да поддържаш рампата чиста е мноооооооооого голяма,направо сам ще си вземеш акъла.
Имахме такова в една фирма в която работех,за едно наклонче с щирина около 6/7 метра и дължина около 8 беше 100кВ.Мисли му.По добре направи автомат да изхвърля спирт или солов разтвор отколкото да допринасяш за глобалното затопляне и благополучието на ЧЕЗ.
niki_sap - специалист
Става въпрос за рампа на блок 15 на 2.50м. приблизително, така че упражнения с вода са невъзможни.

Според момчето, с което говорих във фирмата вносител, потреблението за нашия случай ще е 10 кв. на час. Идеята на системата е, че тя не изчаква да се натрупат 20 см сняг, които да стопи, а чрез датчиците знае кога да се пусне - при достигане на определена влажност и температира - т.е. като разбере че има или лед или сняг върху рампата. Всъщност цялото нещо не е кой знае каква философия, но мен ме озадачи сумата за самото подово- кабелите са 3 по 180 метра. Затова и се интересувам как се прокарва и как се изчислява колко кабел е нужен - примерно навива се на спирала с разстояние 10 см. между редовете или нещо друго????? Отделно предполагам че има различни дебелини и мощности кабели.
Спомням си преди години правихме подово, но в стая, тогава се слегаше точно така - през 15 см. или на спирала или на зиг-заг, като за стая 15 кв.м.м не е било повече от 50-тина метра до колкото си спомням и не повече от 80-100 лв. Та си правех съвсем различни сметки за гаража - и съответно въпроса е ако тези за вътрешно пологане са по-евтини, защо да не сложа такива направо, а и ако в домашни условия за 15 кв. ми стигат 50-тина метра, защо 100 да не ми стигнат за 35 кв.м. навън????
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Подово отопление по рампата на гаража?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: