• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
Имам следния проблем и доста въпроси свързани с него:
Това е панелно жилище на 6 от 8 етажа, искаме да направим хола и кухнята в едно и така сегашната кухня да стане спалня, но ми казаха че това не може да стане! Та въпросите са ми следните:
1. Може ли да се прекарат ВиКа тръбите до където искаме?
2. Има ли проблем колко чупки ще правят тръбите? ( знам по малко по-добре )
3. Ако може някой да каже от къде да минат.
* Знам че трябва да се дигне нивото.

Предварително благодаря

Прикачен файл

1022.jpg
схема
1022.jpg (73.13 KиБ) Видяна 4260 пъти
crez - майстор
Водопровода въобще не ти е проблем, но канализацията, да! Няма как да осъществиш 1-3% наклон на тръбите към основния 110мм. Смятай сам колко трябва да вдигнеш нивото, на всеки метър по дължина на канализационната тръба слагай наклон от 1 да 3 см, при повече чупки наклона трябва да е 3 см на 1м.
crez мерси за отговора.

Както съм писал, знам че трябва да се дигне нивото

Просто искам да знам дали изобщо може да стане, на новата схема съм показал пътя по който аз си мисля ( не знам дали е този и дали е правилен ) ако можете кажете ми от къде да мине пътя на тръбите.

Прикачен файл

1022a.JPG
схема2
1022a.JPG (23.84 KиБ) Видяна 4225 пъти
Каналски - специалист
Пътят -> по най-краткият път.
Но почвам да подозирам , че си спестил една подробност :)
Все пак искаш да минимализираш обхвата (броят на помещенията) на ремонтните работи !
За мен нещата са си сложнички и ако се подходи сериозно, стават и скъпички... незнам ... въздържам се от даване на акъли ... за сега!
chapara - майстор
През спалнята,направо към щранговете,намаляваш линейната дължина на мръсния канал,няма чупки,съответно пада и височината която трябва да се задига :wink: Става разбира се,а не може да няма и никаква замазка :wink:
8180 - майстор
Преди доста години приятел направи това в същия апартамент - Младост-1А (ДК-хх). Досега не съм чувал да е имал проблеми.
Неговото решение беше със задигане на нивото (дървен подиум) в малкото антрето м/у спалнята, банята и ъгъла на хола - едно невисоко стъпало. Вярно, има и "слизане" към спалня, бивша кухня и баня.
Той беше задигнал и кухненската част в хола, но това вече е друго, стъпалото му беше пред вратата на хола - нещо "счупено" - от бокса до бянята ходеше по "горното" ниво.

Така реши нещата с канала. Реално имаш да "прескочиш" 1,5-2м с препоръчаните наклони.
Чистата вода може и "по тавана" да мине, ако решиш. Хвани я от банята за по-близко и по-малко ремонтирани помещения сега и в бъдеще.

В един др. апартамент (среден) го направиха с общо задигане на целия апартамент ~5см, но там щранговете са по-далеч и имат проблеми.
Успех.
Rumen Iankov - специалист
chapara написа:
През спалнята,направо към щранговете,намаляваш линейната дължина на мръсния канал,няма чупки,съответно пада и височината която трябва да се задига :wink: Става разбира се,а не може да няма и никаква замазка :wink:
И аз поддържам мнението на колегата.Даже там при щранговете ф50 е на около 30см по ниско и влиза в тавана на твоя комшия.А като минеш коридора можеш да вдигнеш тръбата по стената. :)
Rumen Iankov написа:
chapara написа:
И аз поддържам мнението на колегата.Даже там при щранговете ф50 е на около 30см по ниско и влиза в тавана на твоя комшия.А като минеш коридора можеш да вдигнеш тръбата по стената. :)
Много благодаря, аз си мислех същото, но се притеснявах да пробивам стената която е на спалнята и хола. Но като чета май няма проблем с пробиване на стената, нали? Защото все пак водата ми трябва от страната на хола :)
Още веднъж благодаря за бързите отговори
mitaka_vk - специалист
Не се зачетох много но най бързия път е през коридора. Щранговете са ти на стената до коридора и по права линия за канала правиш един завой на 90 градуса и си готов. Няма защо да ги водиш чак до кухнята и и от там да връщаш обратно. Канализацията трябва да спазваш ниско хода на канала дамо до първата стена на новата кухня. Демек минаваш вратата и си задигаш и почваш да се движиш по стената. Разктоянието не е много голамо поне като гледам схемата. Стария тръбопровод просто го премахваш и това е.
Rumen Iankov - специалист
Само внимавай като къртиш замазката да не уцелиш някой кабел. :)
  • 1
  • 2

Тема "Промяна място на изводите за вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: