• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Експлоатацията вън е много по-тежка от вътре. кабелът или трябва да е дълбоко защитен от горната настилка и да има адска инерция на нагряването (пуснеш го днес, стопля утре) или да е по-повърхностно положен и съответноп самия той да е "брониран"
И си трябв ада е доста по-мощен,
Малко поизясни ли ти се ценообразуването?
2v6 - майстор
niki_sap написа:
Риенето не е най-добрия вариант в случая. Търси се автоматизиран начин, така че никой да не се занимава. Важна е разбира се и цената, затова и търся възможности информация как се прави.
Офертата, която ми дадоха от фирма ми се вижда невъзможно скъпа - общо 5000 лв. без ДДС...... затова не е вариант.
А колко ще струва един навес за тая рампа :?:
Няма да харчи никакъв ток :idea:
Ако пък се затвори ще се получи естествено отопление :idea:
AntonBM - специалист
Хората добре са ти го сметнали. Трябват по около 200 W/m².
Има и друг по-евтин начин за размразяване на рампи – инфрачервено отопление. Купуваш 5-6 лъчисти печки по 2 kW от старият тип ЛЪЧ и ги разполагаш като лампи, които да осветяват цялата рампа. Може да си вземеш автоматиката, която ти предлагат от фирмата за включването им, но има и по-прости варианти. Правиш си автоматика от външен термостат и часовник. Печките се включват при външна температура под 0°, като настройваш часовника те да работят рано сутрин от 4 до 8 ч. в режим примерно 15 min.- работа, 15 мин.-почивка. През деня може да ги настроиш да се пускат по-рядко.
Този вариант ще ти излезе много по-евтино, а върши работа.
niki_sap - специалист
n_a - ценообразуването ми е ясно, принципа за защитата на кабела също. Ясно ми е, че ако отида във въпросната фирма ще ми предложат най-добрите датски кабели и чаркалъци, правени специално за полагане по рампи. Ясно ми е и, че ако от блока извадим 8000 лв., колкото излиза всичко с ДДС и монтаж ще стане в рамките на 1-2 дни и ще е перфектно. Ама не това е въпроса. Според теб на каква дълбочина (колко дебела замазка) би била необходима ако се ползват "нормални" кабели за вътрешно подово - съответно как да изчисля дали ще стоплят достатъчно и колко ще харчат? Какви кабели ще ми препоръчаш?

Антон - Козирката е вариант, но и нейната цена ме плаши (имаш ли идея колко ще излезе 15 м. дължина, 2,50 широчина?). Отделно захода за гаражите минава пред магазини и ще си имаме разправии със собствениците им, че им затваряме погледа към магазините ако направим навес.
На каква височина трябва да са тези печки - не трябва ли да са нещо по-специално - или да им мислим и покривала да не ги вали? Да не се стесни много захода, ако ги сложим по-близо до земята?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
на каква дълбочина (колко дебела замазка) би била необходима ако се ползват "нормални" кабели за вътрешно подово - съответно как да изчисля дали ще стоплят достатъчно и колко ще харчат?
Представа си нямам за дебелината на мазката. Това си е инженерна работа, аз само усещам, че при очакваното натоварване, вече не се води замазка. И другото което ме гъделичка, е инертността на тази маса. Та всъщност се опитах да ти кажа, че с обикновен "къщен" кабел не става.
Но си е разсъждение.
По този ти въпрос толкова. Що не си зададеш основния въпрос "Ситуацията е така и така, искаме тов аи това като ефект, давайте предложения"
Любопитно ми е, защо отхвърляте навеса. Откъм вложено и получено звучи най-добре. Магазините също ще се възползват от него. Може да не бъде пречка пред погледа. Пък и опозицията е само хипотетична засега....
А, писал си за навеса/козирката. Ще проверим за цена
AntonBM - специалист
Печките се разполагат като лампи. Те излъчват IR-лъчи, които огряват рампата. Тя се затопля от тях. Трябва да се разположат така, че да покриват цялата площ, като е добре да се получи застъпване на лъчите от две съседни печки.
Има много и най-различни електрически (и газови) IR-отоплителни тела. Не са големи. Тези, които са предназначени за монтаж в баня са водоустойчиви. Виж примерно тези:
http://www.balmax.com/product.php?sr=4&r=93&r1=&p=181
Добре е да се монтират на по-високо, за да могат да „осветят” по-голяма площ. При разпределянето може да спазваш правилото 1 печка да покрива 10-15 m² от рампата. При този вид отопление няма инертност. Включваш и веднага започват да топлят. По-лесно се ремонтират от подовото. Линка, който ти пуснах е със скъпи печки. Може да се намерят и по-евтини – разходи се по магазините има най-различни.
П.П. Пропуснах да кажа, че инфра-червеното отопление не затопля въздуха, а повърхностите, които огрява. Т.е. точно това, което искаш. Има и малки загуби – част от топлината се отдава и конвективно, но тя е по-малко от това, което ще губиш с подово отопление.
niki_sap - специалист
n_a написа:
....Представа си нямам ...

Не мога да разбера що продължаваш да се заядаш на всяка дума? От цялото ти участие в темата единствено горното остана.

Мисля, че давам достатъчно ясно описание на ситуацията. Нов блок, подземни гаражи с доста стръмен заход - дължина 15-16 м. широчина 2,50 -3 м. Има само няколко гаража - съответно плащането на невъзможно огромни суми за решаването на проблема не е на дневен ред. Сумата от 6-8-10 000 лева е невъзможно огромна.
Търси се възможно най-евтиния вариант за поддръжка на рампата. Риенето на сняг не е най-добрия вариант защото е трудно да осигурим човек, който да дебне снега и да рине преди да сме се събудили сутрин и по много други причини. Навеса също не е най-добрия вариант защото, първо пречи на магазините и второ едва ли ще излезе евтино (примерно 3000 лв.) като се има предвид площта му.
Затова и домсъвета реши да се търси решение за топене на снега и съответно единственото, което ни бе познато - подово отопление.
Та ще се радвам на идеи за по-евтино изпълнение от описаното по-горе в темата.

Антон - благодаря за предложението, звучи доста добре и ако се направи груба сметка не би трябвало да излезе много скъпо. Ако се занимаваш с такива неща, пусни ми едно лично за да обсъдим варианти и цени за изграждане. Сам не ми се иска да се захващам по общото за да няма после нацупени съседи... :) А темата все пак ми се струва полезна и за други с подобен проблем - най-малкото за да се ориентират в цените.
niki_sap - специалист
Добре бе, защо с този тон? Ако искаш да си от помощ - прочети какво питам и отговори. Като си нямаш представа, че нямам представа....

Направих супер груба сметка илиза 450 лв. на сезон - 4 часа на ден по 30 дни по 3 месеца по 10 кв. на час = 3600 кв. по 12 стотинки на киловат (някъде в нета намерих тази цена) = 432 лв. А то няма да работи по 4 часа всеки ден. Ако погледнем миналата зима - имаше общо 5-6 снеговалежа, дори да сметнем 10, 20 да са, пак мисля, че би трябвало да излезе толкова и по-малко като цена. Това разделено на месеците и гаражите и приемливо. Миналата зима плащахме да ринат и излезе горе долу пак толкова, а и се налагаше и ние да си доизриваме понякога.

П.С. съжалявам, но може би изтрих без да искам последния пост на Н-а
AntonBM - специалист
niki_sap, от Бургас съм. Не си заслужава да бия пътя, за да правя толкова просто нещо, а и последно време се занимавам само с проектиране. Спрях да се занимавам с изпълнение. По такъв начин съм направил рампите на 2 административни сгради в Бургас. Първоначално и аз мислех за подово и изчислявах с каква мощност трябва да е, но после ми дойде идеята за лъчистото отопление и инвеститорите я приеха. Не съм гледал как се държи инсталацията през зимата, но и не са ми се обаждали за проблем. Инсталацията е проста и всеки електричар може да ти я направи. Ти си избери печките, определете места за монтаж и другото е лесно. Все ще намериш някой в София да ти го направи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Спокойно. Нито е важно, нито можеш да го изтриеш. За какво и колко платихте, ако не е тайна. За риненето питам
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Подово отопление по рампата на гаража?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: