• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
bobtosh - специалист
Не знам съществува ли и ако да как се казва и къде да го открия нещо като електрически прекъсвач, който при подаване на напрежение за кратко време да превключи контактите си и да останат включени, а след това при подаване за кратко на напрежение примерно с обратна полярност или на други негови входове да отключва тези свои контакти.

Това си го представям нещо като машинка за централно заключване на кола но вместо да бута лост да вкл/изкл. като не остава под напрежение.

Очевидно релето би свършило работа, но то остава под напрежение в един от случаите вкл/изкл.

Благодаря на отзовалите се.
torbalan - Дървен философ
нещо като механичен тригер ти трябва... нещо подобно на автоматичните химикалки - натискаш, пълнителя се подава, натискаш втори път - пълнителя се прибира :)

аз готово такова не съм виждал, но не казвам че няма де :-)
tysonlkr - специалист
ПВ-то неправи ли точно това :?
Натискаш бутона (подаваш ток) то включва, пускаш бутона и веригата остава включена :roll:
moimoimoi - майстор
предполагам търсиш импулсно реле http://www.filkab.com/files/category_fi ... 632_bg.pdf

действа по следния начин:подаваш импулс на бобината и релето включва,при подаване на следващ импълз релето изключва
цена 20 лева :lol:
ArturDent - Почти Безобиден
Май наистина за импулсно реле става въпрос, но нека колегата уточни за какво му трябва. Сигурно има варианти.

С импулсно реле ще си правя осветлението в коридора. До всяка врата бутон (като за стълбищно осветление), а в таблото импулсно реле. Седем бутона (ключа) вързани в паралел. Натискаш ключа -светва, натискаш го пак угасва.... и т.н.
Johny - майстор
Нарича се поляризовано реле. Разликата е, че за да превключи, трябва да подадеш напрежение с обратна полярност, докато при импулсното реле превключва при всеки импулс.
Duke_BG - специалист
колегата иска намотката да не е под напрежение
виждал съм такова чудо - реле за фаровете на вартбург 353
при подаване на импулс едно "чукче" чуква контакта и той си сменя положението ( нещо като девиаторен ключ за осветление )
при следващия импулс обръща контакта
надявам се да съм бил полезен

но я сподели за какво ти трябва това чудо - явно искаш нещо което не товари схемата с излишна консумация модерните релета са с ниска консумация все пак ??
:?
stefan_gb - специалист
Питащия не е уточнил все пак за какво напрежение трябва да е релето.
Wishmaster-ruse - специалист
Бих му препоръчал автоматична ключ-маса от Камаз
Подаваш инпулс и тя включва, подаваш пак инпулс и изключва има сравнително яки контакти и ръчен режим на превключване. :-D
Johny - майстор
Duke_BG написа:
колегата иска намотката да не е под напрежение
Поляризованото реле запазва положението си при обезсточаване. Но наистина най-добре е да каже какво иска да прави , за да му се помогне най-правилно.
  • 1
  • 2

Тема "Има ли такова чудо като ел.прекъсвач без да е под напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: