• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
gkaraivanov - специалист
Здравейте колеги!Чамът ли е най добрият материал за направа на дървена маса и пейки от този тип?За масата схемата ми е ясна малко ще се поизмени но със пейките незнам как ще се разберем никаква идея :-D Някой може ли да помогне:

Прикачен файл

1419.jpg
1419.jpg (11.02 KиБ) Видяна 13198 пъти
mladkal - майстор
Не съм спец в дърводелството, но ЧАМЪТ не е най-подходящият вид за подобен вид мебели, които се предполага са градински.Евтин материал - достъпен е, мек и лек за обработване, но ...Мебелите, показани от теб ще са изложени на атмосферни условия, към които чамовото дърво не е така устойчиво. Ако ги готвиш за заведение също са доста податливи на механични влияния.
Мое мнение и виждане, че азиатско тиково дърво е най-доброто за градниски мебели ( както и за заведения) тъй като това е една от най-твърдите породи дървесина. Съдържанието на етерични масла и натурален каучук го правят устойчив на механично въздействие-нацепване, изтриване; атмосферни условия - влага, слънце; гниене и насекоми.
Желая успехи!
-=-=-=-=-=
Лично аз преди око 4 години си купих готови мебели от тиково дърво (от Метро)Не бяха евтинки, лятото си ги ползвам; къпя ги с маркуча на терасата, а зимата ги слагам един върху друг и ги загъвам с найлон. За този период от време не са мръднали.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
От чам са почти 3 пъти по-евтини.
Това е достатъчно подходящо.
Подразбрах, че заведение обзавеждаш?
laki1968 - специалист
ако ще си правиш 1 маса и 2 пейки за теб,маани тоя чам-това е най евтиния да не кажа и калпав матерял,използва се масово щото е най достъпен -май всяко добре изсъхнало дърво без липата и тополата(мисля) е по добър от него.Дъб е класика в жанра амаа трудно се намира,а ако ще правиш кръчма най ти е изгоден чама/все пак не е толко калпав ама аз не го обичам/ :evil:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Докато си търсех мойте маси, попаднах на Лудогорие 91. Кубрат. До оня ден работеха за ИКЕА. И се оказа, че прекрасните им дъбови маси са към 200 пари. По-евтино от талачитените боклуци по магазините.
За кръчма стил баварска маса - чам. Достатъчно си е хубаво. И здраво.
kobutan - специалист
едно време имах поръчка с материал на клиента и направих 3 маси и 6 пейки съответно - материала беше гледичия, розова акация й викат още.
по здраво дърво от акацията е, с жълт цвят, розово ядро...като караш на абрихт канта се кърти от двете страни, а не от едната като бука да кажем...дължина 2 метра, ширина май беше 80 см. стоят под един навес на една кръчма отвън зима и лете и не са мръднали...
няма откъде да намериш такъв материал, не ти препоръчвам и чам и обикновен бук, също и лека дървесина - липа, топола...
парен бук, дъб, ясен, акация - са супер и стават.
от чама за здравина се правят с по голяма дебелина и по малки размери съответно, щото чам не е от най здравия материал.
гледам за пейките нещо питаш - правиш шаблон за краката, после лепиш детайлите и ги изрязваш по тоя шаблон, за седалка и облегалка може както слепени детайли, така и отделни детайли по 80 -100 мм ширина и дебелина 30 мм да кажем в зависимост от размера и материала.

други въпроси ако имаш - питай.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Акация много ми радва окото. Ама много! И все са ми казвали, че много диша. Ама много.
Я Сподели за дървесините, моля.
kobutan - специалист
ето ти за гледичията инфо, от рода на акацията е, пак американско дърво, внесено в българия:
Гледичия
Области на разпространение
Гледичията е дървесен вид, чиято родина е Северна Америка. Среща се предимно в източните части на САЩ, но е култивирана и в Европа. Разпространена е дори в България.
Особености на дървесината на гледичията
На височина стъблото ú достига до 40 m, а на дебелина – 1,30 m. Дървесината на гледичията е съставена от беловина и ядро. Беловината е жълтеникаворозова на цвят, а цветът на ядрото е жълторозов до розовокестеняв.
По устройството си дървесината на гледичията прилича на тази на акацията. Има кръговопорест строеж с добре очертани годишни пръстени. Съдовете на ранната дървесина са разположени в пръстени, съставени от 5-8 реда клетки, а съдовете в късната са събрани на малки групи и са заградени в дървесен паренхим. В ядрото част от проводящите съдове в ранната зона на годишните пръстени са изпълнени с тилли. Дървесните влакна са дебелостенни, а сърцевинните лъчи – еднородни и съставени от средно 6-9 пласта клетки. Виждат се и с просто око както в напречен, така и в радиален разрез. Плътността на дървесината на гледичията във въздушно-сухо състояние е 720 kg/m³.
Обработка и употреба
Тази дървесина се отличава с добро качество. Тя е едрозърнеста и средно тежка, което я прави жилава и трудна за цепене. Якостта ú е значителна, но се обработва трудно. За сметка на това е трайна.
Гледичията влиза в употреба като конструктивен материал, за направа на плочи, при производството на мостове, в коларството и в мебелното производство, където е особено подходяща заради декоративната си повърхност.

тука има снимка на лъжици от гледичия
http://media.photobucket.com/image/Gled ... cust01.jpg

www.bulparket.bg/images/gled_natur.jpg

нещо такова е, няма хубава снимка..шарена е - жълто, розова...много странен цвят, с яхтен лак бзцветен ги боядисах, стана малко странен цвят за кръчма, розово -жълто такова, при това дърво детайлите заради размера бяха с дебелина 35 мм и да не ти казвам колко тежи едната маса - 2000 мм на 800 мм мисля че беше плота....
за съжаление нямам снимки, а материала клиента го беше взел някъде от добричко...
bullet - специалист
Те аз от такова дърво си направих ограда на село :lol:
Много красива шарка има.
ArturDent - Почти Безобиден
gkaraivanov: Ако все пак се српеш на чам, и масите ще са на открито, гледай да няма чепове. Ако са на пряко слънчево греене, от слънцето и топлината, доста често смолата избива, дори и през лака. Масата почва да лепне.
Не съм компетентен по въпроса, но ми се е случвало и е много гадно.
А това че те засилиха на тиково дърво - наистина е много добро за навън, но пък цената също му много добра...
  • 1
  • 2

Тема "Какво дърво за маса?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: