Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
Ето ги и началните данни:
- Отворена система на камина с водна риза.
- Разширителен съд в подпокривното пространство - около 40-50 л.
- Подпокривното пространство има топло изолация.
- С водната риза се топли и бойлер - антифриз в системата мисля е опасно.

Въпроса ми е следния - как да се предпазя от замръзване на разширителния съд, и от там от превръщането на отворената система в затворена (бомба)?
Засега единственото което ми хрумва е да сложа в него един нагревател за аквариум.
AntonBM - специалист
Защити се с антифриз.
Не е опасно, защото налягането в бойлера е много по-високо от това на инсталацията ти. Ако има пропуск в серпентината, веднага ще разбереш, защото ще започне да изхвърля вода от разширителния съд. Няма страшно антифриза да влезе в бойлера.
Освен това има антифризи, които не са толкова опасни, колкото етилен-гликола, примерно пропилен-гликол. Щом разширителният ти съд е в под-покривното, концентрацията на антифриза не трябва да е много голяма. 20% пропилен-гликол стигат, за да гарантират точка на замръзване -7,3°С. Дори и да замръзне, което е малко вероятно, той не става като водата на буца, а е по-скоро като каша и няма опасност да гръмнеш.
Това за нагревателя не ти гарантира, че няма да замръзне, освен ако не е много мощен. По-добър вариант е да сложиш и предпазна клапа. Тя се смята по мощността на инсталацията, но ако говорим за къща предполагам, че мощността не е много голяма и ¾” - 2,5 Bar, ще ти свърши работа.
ArturDent - Почти Безобиден
От антифриза, честно казано ме е страх.
Все пак ще се изпарява течност от разширителния съд, парите може да влязат, през отвора за качване на покрива.
Освен това "пробката" (преливника), която показва дали съм напълнил разширителния съд, ще се изтича в мокро помещение, до което имат достъп и деца.
Няма да спя спокойно, ако има място от което може да протече отрова, пък и "малко" отровна.
За сега търся решение което не влючва антифриз, той е за ако няма нищо друго.

Допълнение: Всички други неща като предпазни вентили и защити ще бъдат изпълнени. Но нали разширителният съд е първата преграда пред вдигане на налягането.
AntonBM - специалист
Стандартните антифризи – етилен и пропилен гликол, не се изпаряват при температурите на твоята инсталация. Още повече в разширителният съд нямаш висока температура. Освен тях има още съединения, които се ползват като антифриз. Примерно:
Алкохоли – метилов, етилов и глицерол;
Соли – готварска, магнезиева и калциева
15% разтвор на готварска сол, замръзва при -11°. Само, че тя не се отразява добре на металите.
Лично аз бих си го направил с пропилен гликол. Не се сещам за ситуация, в която по някакъв начин може да се натрови някой в къщата…
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Всъщност, защо в разширителния съд да има течност?
Той се пълни само в екстремни случаи и тогава няма как да замръзне! Или?
AntonBM - специалист
Човека е писал за 40-50 литров разширителен съд. Това означава, че инсталацията му е поне 40kW с водно съдържание над 400 литра. Как ще остане празен разширителният съд? Започнеш ли да топлиш къщата такава инсталация има увеличаване на обема на водата с около 30 литра! Дори и да е празен като студен, след като затоплиш инсталацията тези литри ще отидат в разширителния съд и ако там е студено могат да си замръзнат. Т.е. той не се пълни само в екстремни случай, както пишеш ти. Тръбите не могат да поемат 30 литра. Ако са ¾” трябва да са дълги над 100 метра и празни!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Усетих се. :shock:
Antonii - майстор
Най-лесният и практичен начин при такава опасност е да се осигури циркулация през съда.
Също така самия съд трябва да е с топлоизолация.
Мани ги тия нагреватели, антифризи и т.н.
При нагревател незнаеш кога ще изгори, трябва постоянно да го контролираш.
При слагане на антифриз протичането на връзките по инсталацията е неизбежно и ще се видиш в чудо.
Отностно отровността на антифриза човек може да се отрови от 100мл етилингликол, докато трябва да изпие над 1литър пропиленгликол за да постигне същия резултат. При това става въпрос за концентрат.
burningice - специалист
Моята инсталация е заредена с антифриз. (От Метро 16,40лв; -60градуса)
AntonBM - специалист
Antonii, какво ще стане, ако човека отиде по Нова Година на почивка, не е палил 3-4 дни котел и разширителният съд замръзне?
Циркулация през него няма да има, когато запали котела след почивката! Какво следва после? – ВЗРИВ.

Тема "Как да предпазя разширителния съд от замръзване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: