Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
Antonii: Какъв е смисъла да осигуря циркулация през съда, когато той е замръзнал и съответно, през това през което минава тази циркулация е замръзнало също.

Иначе инсталацията е 28 kW. А разширителния сът мисля на своя глава да го направя по-голям, за да се качвам по-рядко на тавана.
Съда разбира се ще бъде изолиран.
Мога да го направя долепен до комина, но пък тогава ще имам конденз в комина, и рискувам съда да е прекалено затоплен.

Засега най-практично ми се вижда да сложа нещо в топлоносителя което да предпази от замръзване, но да не е отровно.
danail_3 - напреднал
ами, като има циркулация няма как да замръзне (това при положение че не си палиш котела (камината) известно време - ако бачка помпата няма ядове :2thumbs: . Другото нещо е, че през тази тръба топлоносителя се подгрява от котела (а не си стои "статично" там и да мръзне - като в разширителния съд)
yurig - специалист
От 1984 год. имам парна инсталация от отворен тип.Разширителния съд е изолиран още от тогава със стъклена вата (тогава беше под формата на маркуч, сега незнам дали има такава) и отгоре е измазан с цимент. Никога не е замръзвал през тези години.
crez - майстор
ArturDent написа:
От антифриза, честно казано ме е страх.
Все пак ще се изпарява течност от разширителния съд, парите може да влязат, през отвора за качване на покрива.
Освен това "пробката" (преливника), която показва дали съм напълнил разширителния съд, ще се изтича в мокро помещение, до което имат достъп и деца.
Няма да спя спокойно, ако има място от което може да протече отрова, пък и "малко" отровна.
За сега търся решение което не влючва антифриз, той е за ако няма нищо друго.

Допълнение: Всички други неща като предпазни вентили и защити ще бъдат изпълнени. Но нали разширителният съд е първата преграда пред вдигане на налягането.
Напълни системата с паток 13-15 алкохолни градуса :-D или чиста ракия, няма никой да си отрови :lol: На ладата вместо антифриз наливах кофти ракия.
Antonii - майстор
Хора това което съм дал е решение както се прави от грамотните хора и го пише в дебелите книги.
Друг въпрос е, че вече никой не си качва разширителя на тавана, а повечето хора минават на затворени системи.
То по тая логика теб като те няма ще ти замръзне и водата в отоплителната инсталация.
И накрая това просто е предложение и практическото му използване е изцяло на собствена отговорност. :)
А ако искаш да не ти замръзва топлоносителя, решението се казва пропиленгликол и струва 6лв литър концентрат за -60градуса.
naskov - майстор
И аз така го решавам този проблем. Няма никакво изпарение
Благодаря на всички, за изказаните мнения.
Явно ще се пълни с пропиленгликол.
crez, ти ме връщаш във времето на Ал Капоне, там парното е било пълно с нелегален алкохол.

И още нещо - грешка ли е че смятам да направя, разширителния съд 40-50 л, вместо както е по порект - около 30?. Идеята е да го пълня по-рядко.
naskov - майстор
Не е грешка, но при цената на пропилен-гликола сам си сметни колко повече даваш
filmatoplo - майстор
Той въпроса се однася за цялата инсталация ако се пали инцидентно . Най често се изолират добре съдовете , а за инсталацията а ко е с помпа се оставя да работи постоянно ако не се пали . А бе тия работи си искат поглеждане -иначе идваме ние със иструментите . :wink: Не е грешка по голям съд - по добре е .Никога не съм пълнил парно с антифризни течности- текне ли от някъде ужас .
Е добре де колко почвече пари - вече се написа 1 л концентрат - 6 лв. Ако направя съда с 20 по-голям = 120 лв. и това ако го допълня само с концентрат.

Тема "Как да предпазя разширителния съд от замръзване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: