Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ама не е хубаво в системата да тече лигава течност или спиртна , една капка да капне и е гадно. Някой от тия течности разяждат гумени уплътнения и калчища и дори месингови части и врътки на кранове. Вярвайте ми, тонове имам наляти по слънчевите инсталации.Издържа само скъпа арматура с изрично за това произведено.
inspo - майстор
ArturDent написа:
Е добре де колко почвече пари - вече се написа 1 л концентрат - 6 лв. Ако направя съда с 20 по-голям = 120 лв. и това ако го допълня само с концентрат.
Аз ли нещо не разбирам :? . Този съд е едно цяло със системата ,доколкото съм наясно,за да може да прелее от там . Ти как мислиш да напълниш само него с различна течност ?
filmatoplo - майстор
Няма страшно по 10 санта вата или стиропор или полиоретан и си ОК.
ArturDent - Почти Безобиден
filmatoplo написа:
Няма страшно по 10 санта вата или стиропор или полиоретан и си ОК.
То т'ва го писах още в началото - изолация на подпокривното пространсво, изолация на самия съд, всичките му там защити, предпазни клапани, UPS (промишлен, "намерен") ще си ги има. Единствено се притеснявах за съда, че при нас лятото горещо, а пък зимата студено.
Е пък ако зачезна за няколко дена зимата, ще се катеря да проверявам.
Все пак ще си бодна и два нагревателя за аквариум в съда (вместо да ги хвърля), те не черпят толкова много.

А за система под налягане - имам фобия - "Парен каша духа". На вожда бойлера вече 25 години работи като отворена система. Като го пуска спира крана от който влиза водата и отваря крана от който излиза топлата вода. Става система тип "чайник".

П.П. Ти нямаше ли един въпрос за цени, а аз отговорих ли ти?
filmatoplo - майстор
Не, до сега не съм видял цена - xsveti@abv.bg
Master_Kenobi - V.I.P.
Малко полезен офтопик с извинение към автора на темата.
AntonBM написа:
...водно съдържание над 400 литра. Как ще остане празен разширителният съд? Започнеш ли да топлиш къщата такава инсталация има увеличаване на обема на водата с около 30 литра!
Антон, ако цифрата в червено, не е с пре- пре- презастраховка има разминаване в данните и обясненията, които ми даде тук (И да ползвам случая пак да ти благодаря за тях. :)) и по точно:
AntonBM написа:
Смисълът е с колко нараства обема на водата за 1 градус. Примерно за 80° се взима началната температура на водата (примерно 20°) и температурната разлика е 60°. Нарастването на единица обем е с 60*0,000632=0,0379. Т.е. инсталация с водно съдържание 100 литра ще увеличи обема си до 103,79 литра (в проценти е под 4).
Да смятам ли, че всички спецове работят с огромно презастраховане и ако - да, от какви практически съображения е наложено то или има още неясноти за мен по въпроса?
Защото какъв е смисълът да се оставят такива големи резерви по отношение на топлоразширението на водата, когато природните закони говорят друго? :?

По темата: ArturDent, още един тежък аргумент за използването на вода в системата е това, че тя е най-добрият топлинен агент от всички други споменати.
И щом става въпрос за твойта къща, предполагам е проектирана и ще се изработи всичко по стандартите, мислиш ли, че изобщо въпросът за замръзване на разширителния съд ще стои? :? Колкото и да става студено в Русе не мисля, че ще има такава опастност, дори и да се изнесеш за седмица от нея.
Пък ако е за повече в някоя люта зима, то тогава цялата система ще е под угроза от замръзване, не само разширителния съд.
Според мен, най-елегантното решение в случая е електронна схемичка, която да включва циркулационната помпа при понижение на температурата под 4-5 градуса.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На два пъти ми замръзва пералнята. Тук просто твърде дълго е студено.
Transporterr - специалист
може ли кординати на фирма от където се купуват тези течности. мен ми направиха една оферта от >200 лв за туба 30литра "готов разтвор"
Antonii - майстор
Колега аз мога да ти доставя наливен пропиленгликол(концентрат) на цена 6.50лв/литър, само че тази цена е за количества над 10литра и е за района на София или Перник.
Ако те интересува пиши на ЛС.
AntonBM - специалист
Master_Kenobi сметката, която ти дадох тогава е по-точна. В тази тема ползвах готовата методика за определяне обема на разширителни съдове (има я атачвана там). Въведох данни:
Котел 40 kW – методиката сама определи предполагаем обем на водата 402 литра и даде необходим обем на разширителният съд 26 литра (аз го закръглих нагоре до 30). В тази методика има и заложен коефициент на сигурност Z=0,5, той също е завишил този обем. Реалното линейно разширение при тези данни е двойно по-ниско.
Грешката ми е, че аз се опитвах да позная колко е мощна инсталацията по обема на РС, но в по-късен пост ArturDent е писал, че той се е презастраховал със съда. Това означава, че инсталацията му е доста под 40kW обема на водата в нея едва и ли надхвърля 150 литра, а линейните и разширения не вярвам да са повече от 10 литра. Т.е. прав си! Тук се е натрупало едно голямо презастраховане...
По въпроса за опасността от замръзване на РС в под-покривно пространство. От голямо значение е къде е положена топлоизолацията на покривната конструкция. Ако тя е на пода на под-покривното, почти няма да се пренася топлина от долните помещения към под-покривното – така то може спокойно да изстине до температури под 0°, дори и в сградата да има хора. Ако е на ската (покрива), няма опасност да спаднат температурите под 0°, освен ако дълго време не е отоплявана сградата. Топлоизолирането на съда не е панацея. То само забавя замръзването, но ако няма циркулация през съда и температурата в под-покривното е под 0°, в крайна сметка съда ще си замръзне. Т.е. най-добре е да се защити с антифриз.

Тема "Как да предпазя разширителния съд от замръзване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: