• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Има ли начин да може да се използва Соларна Батерия за отопление?
velsi - Почетен майстор
Какво разбираш под "соларна батерия"? Такава която произвежда ток или слънчев панел за топла вода? И в двата случая мисля, че топленето на слънце през зимата е несериозно. А за да произведеш електричество от слънчеви панели с достатъчна мощност за отопление.... ще трябва доста голяма площ, да не кажа огромна. А и тия панели са една скъпотия....
hygro - майстор
vleka4a написа:
Ето на какво можеш да разчиташ: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 7135#17135

Да предположим, че за отопление на средно голяма къща през януари ти трябват около 250kWh дневно. Дори при 25% КПД ще са ти необходими около 1000m²!!!
Тани - модератор
vleka4a написа:
Да , може но ако живееш в пасивна къща , тогава за 100 кв.м. ще са ти необходими средногодишно по 4.1 кв./ч. на денонощие са отопление и охлаждане , което ще рече около 9 кв.м. , но като се има предвид че това е средногодишно , може би за най-студените месеци цифрите ще са няколко (може би 3-4) пъти по-високи!

Замислял съм се обаче , дали не може да се акумулира топлина в добре изолиран резервоар от порядъка на 1000 литра да речем! Колко ли киловатчаса могат да се акумулират за такъв обем , ако приемем че няма загуби?
hygro - майстор
Тани написа:
[Замислял съм се обаче , дали не може да се акумулира топлина в добре изолиран резервоар от порядъка на 1000 литра да речем! Колко ли киловатчаса могат да се акумулират за такъв обем , ако приемем че няма загуби?
Специфичната топлоемност на водата е 4186 J/kg/K За 1000kg вода смятай 1,163kWh за всеки градус приета или отдадена топлина. Ако топлинната разлика е 70°C, в един тон можеш да акумулираш 81,4kWh топлина. Не е много - ще ти трябва доста голям басейн.

В някои пасивни къщи се използва химически топлинен акумулатор. Използва се отделената топлина при разтварянето на някои соли във вода. Слънчевата енергия се използва за регенериране и изсушаване на химикала.
Тани - модератор
hygro написа:
Ако топлинната разлика е 70°C, в един тон можеш да акумулираш 81,4kWh топлина. Не е много - ще ти трябва доста голям басейн.
Е ако са ти необходими средно само 4 кв/ч на ден са 20 облачни дни :-D :-D

Имам една вана 2600 литра неръждавейка , та съм се чудил колко може да акумулира! Надали ще успея да достигна параметрите на една пасивна къща , но идеята ми е да ползвам соларни панели а когато се наложи и котел или термопомпа за загряване на водата и така да се налага да се пали котел да речем веднъж седмично! Въпреки че ако зимите са като тази .....
Има някакви нови Соларни батерии за инфра червени лачи от слънцето.Тези батерии ногат да се използват и за отопление.
hygro - майстор
Тани написа:
Да , може но ако живееш в пасивна къща...
Руският поглед към екологичната къща: http://rc.nsu.ru/text/ecodom/index.html
ronik - специалист
hygro написа:
Тани написа:
Да , може но ако живееш в пасивна къща...
Руският поглед към екологичната къща: http://rc.nsu.ru/text/ecodom/index.html
В този форум няма тема за пасивните къщи, нека някой мод да направи!

А този химически топлинен акумулатор може ли да се изработи в домашни условия? Химикалите намират ли се на сободна продажба?
Takezo Sensey - модератор
ronik написа:
В този форум няма тема за пасивните къщи, нека някой мод да направи!
Е що пък мод.

То и ти можеш стига да искаш.
Друг в въпроса дали има нужда да преписваме половината ГУГУЛ. :wink:
Щото там има много писано, писано по темата та знае ли се . :-D
  • 1
  • 2

Тема "Соларни Батерии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: