Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
torbalan - Дървен философ
дойде ред да правя под върху гредоред...
най-големите ми опасения бяха, че от вибрациите тавана на долния етаж ще се напука...

първата идея беше върху дъските да наредя фибран, а върху фибрана - 3 см. циментова замазка с армировка от рабица...
поради ред причини - не реализирах тази идея...

втория вариант - върху дъските фибран, върху фибрана дебело OSB хванато с винтове за дърво за гредите...

реализирах вариация на втората идея - вместо OSB сложих кофражен шперплат (оказа се, че при една и съща дебелина, шперплата е малко по-евтин)

та с две думи да споделя - след като наредих фибран (3 см. дебелина), върху него шперплата, и като го стегнах с винтове за дърво (12 см) за гредите отдолу - пода се втвърди доста, вибрациите намаляха чуствително...

аз - доволен :-)

Намерете препоръчани изпълнители за изграждане на сух под
KIBRIT - специалист
Каква дебелина е шперплата ?
Отрази ли се дебелината на пода на вратите ?
В смисъл,дали се наложи да ги скъсяваш ?
врати все още няма монтирани :-)
21мм е шперплата...
KIBRIT - специалист
torbalan написа:
21мм е шперплата...
Питам,защото имам подобен проблем,и се чудя как точно да го направя !?
При мен е дюшеме,боядисвано някога с боя,и не знам,дали да го махам,или по подобен начин върху него да действам !?
rulom - модератор
При мен нещата съм ги решил с 6-8 см. плоча върху дюшемето и окачен таван отдолу.Гредите и дюшемето са здрави затова си ги оставих така.Изправи се и пода, а и тавана на долната стая.
KIBRIT написа:
torbalan написа:
21мм е шперплата...
Питам,защото имам подобен проблем,и се чудя как точно да го направя !?
При мен е дюшеме,боядисвано някога с боя,и не знам,дали да го махам,или по подобен начин върху него да действам !?
ако ти стиска - плоча върху гредореда е най-готиния вариант...
аз не посмях, защото имах притеснения за гредите и за основите и за други неща...

за това - фибран, шперплат и яко винтове...

поде се стегна, но не е като плоча :-)
mladkal - майстор
Ако се гони топлоизолационен ефект варианта на торбалан е екстра. Аз го правих лятото но без фибран. Между старите дъски от дюшамето, което лежи на гредореда и шперплата положих 5мм подложка за ламинират паркет. Това с цел шперплатните плоскости да не "тракат" по дъските, а и малко от малко обира съвсем дребните неравности. След като положих и шперплатните плоскости не пестих видии и здраво с винтоверта. Стана доста стегнато, а и придоби друг вид. Отново подложка, но вече с аламин :lol: и си нахвърлях ламинираното паркет. Стана ново, свежо, а и чорбаджията (над сто кила) разправя, че никъде не тропа, скърца и т.н.

Желая успех

Тема "Сух под върху гредоред..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: