Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
css - напреднал
Хубав форум. Попаднах на него от google. Тъкмо когато си мислих че съм изчел всичко и видях главната страница с всички други форуми. :)

Купих си апартамент... първия :) - досега все на квартира. А сега накъде?

Апартаментчето е малко - 50 квадрата, ЕПК, от 1986 година с така познатата ни дървена дограма. Двете стаи на паркет. Коридор, кухня, баня - плочки. Банята е доста добра, макар че цветовете... Кухнята и терасата са много зле. Стените (и миризмата) - ужасни.

И сега ни се върти нещо в главите... и се чудим... местенето няма да е голямо - само бяла мебел, легло и дребни неща. Утре ще купим мебели и ако ремонта остане за тогава... а и цените какво ли ще стане и т.н.

Задължително мислим за:
- сваляне на тапети, шпакловка, латекс
- оправяне на паркета (запазен е)

Почти задължително:
- PVC/алуминиева дограма

Много желателно:
- плочките в кухнята (евентуално коридора)

Но ако ще се сменя дограмата тогава...
- да вкл. терасата към стаята
- да махнем стената под прозореца (или да я свалим само малко надолу и да остане като бар плот)

Но ако ще се цапа толкова много тогава...
- да се махне вградения гардероб (много е грозен)
- да се направи (евентуално) преграда, стъклена (или подобно)

И ако ще се прави ремонт един път и завинаги
- климатик
- инсталаций
- т.н.
Все неща за които ИЗОБЩО не сме мислили.

Кухнята си я представяме като един плот покрай стената (може би ще продължи малко след коминa). Плот дълбок 90 см., на височина 90 см (приблизително) - мивка и сме разпределили да има място за печка, пералня, миялна (малка), микровълнова. Хладилника ще е в единия край на плота.

Хола - примерно, много ниска маса и дунапренени възглавнички на пода

Трапезарията - маса или бар плот между хола и кухнята

Спалнята - незнам, стандартно

Банята - никаква идея нямам, само гледам снимки в интернет, но мисля че определено няма да се прави сега.

Нещото - и за него няма конкретна идея. Тук слагам една снимка, но компютъра да е там не става - южно изложение, светлина, жега и т.н.

И към всичко това прибавете въпроси като:
- зима е, какъв ремонт точно сега
- ремонт, но колко време и кога ще свърши
- спалня хубаво, а един ден ще трябва да стане детска
- никаква идея нямам за цветовете и какъв да е стилът
- никаква идея нямам за мебели, материали, производители, качество

Какъв е съвета на отбора на можещите?
Въпроси като:
- "малък ремонт и да се настаняваме или пълен ремонт преди да се настаним"
- "опитай сам, дано се получи, но не пропускай да висиш на главата на майсторите че иначе лошо"
- "плати си на дизайнер и на фирма и да ти направят всичко от/до"

И един важен въпрос: от ремонта на квартирата познаваме майстор за шпакловка и за ламинат... което е почти нищо като се има предвид колко неща незнаем и факта че сега ще го правим за нашето жилище.
Потърсих и не намерих секция в която някой предлага/търси услуги от рода "майстор направи-си-сам, предлага да го направи и за вас".
Незнам какво мислите вие, но за мен е пълна мъгла всеки дребен въпрос (от както купих от бриколаж преди време няколко обикновенни лампиони за тройна цена и ги видях точно същите малко след това).
Ако някой има желание - да пише лични съобщение или на емайл-а.

Благодаря предварително.

Прикачен файл

primer.jpg
primer.jpg (102.9 KиБ) Видяна 20216 пъти

Прикачен файл

initial.gif
initial.gif (14.79 KиБ) Видяна 20216 пъти

Прикачен файл

plan.gif
plan.gif (18.58 KиБ) Видяна 20216 пъти
крум - специалист
Както казва един мой приятел германец - започнах от смяна на един ключ за лампите и... отне 2 години и цялостен ремонт :)
Това какъв да е ремонта и как да се направи си зависи изцяло и само от вашите:
- финансови възможности
- психически възможности - колко време ще можете да издържите обстановката на "бойното поле" в къщи.

Иначе без тераса си е гадно - аз досега съм живял под наем на 3 поредни места без тераса и сега си имам 2 и много им се радвам.
css - напреднал
крум написа:
- финансови възможности
- психически възможности - колко време ще можете да издържите обстановката на "бойното поле" в къщи.

Иначе без тераса си е гадно - аз досега съм живял под наем на 3 поредни места без тераса и сега си имам 2 и много им се радвам.
Както казва един познат: парите не са проблем за нашата фирма.
Но един друг по-добър познат казва: най-лесното за парите е да ги изхарчиш.
Така че просто се чудим кое е необходимо, кое е удобно и кое е глезотия.

Единия най-бърз и кратък вариант е: малката стая се оправят тапетите и паркета и дограмата - и се преместваме. А другата стая когато стане. Предимството е че ще ми е по спокойно, че няма да плащам наем, че мога да почакам до лятото ако искам да правя нещо а зимата не може и т.н. Недостатъка - може би няма да е лесно с пералнята (липсващата кухня някак се преживява).

За терасата незнам - рядко бих излезнал да се порадвам. Или ще е студено или много топло и човек си стой в стаята. Иначе е на 7 етаж. Ако излезна ще е заради гледката. Аз искам почти цялата тераса да е с дограма - големи, високи, широки прозорци. И тогава ако ги отворя широко, не вярвам много да ми липсва терасата.
css - напреднал
100 души са прочели и никой нищо не казва... сигурно не съм попитал правилно.

Просто си мислих че всеки се е запитвал същите въпроси. Или е дал 1000 лв на майстор и втори път не би го повторил. Или е правил нещо сам и е заносал материали за 500 лв. Или е стоял 6 месеца без баня/пералня и т.н. - по време на ремонт.

А един познат майстор (шеф на бригада), ме убеждава че за 20 дни всичко ще е свършено, само ако мога да го изчакам, че до 1-Декември-2006 са заети много. Което незнам дали ще стане като се има предвид - избиране на цветове, материали, производители и т.н. - всичко това си е тичане и мислене и иска време.

Между другото, вижте по долу примерна маса която може да имаме в хола и два примера за кухня от които мислим да почерпим идей. Аз съм много невеж за цветове и т.н. Ей там да ги има нещата и да ми е на удобно сложен компютъра и телевизора. Тя мисли за цветовете.. а аз за... парите :)

Прикачен файл

masa.jpg
masa.jpg (49.65 KиБ) Видяна 20128 пъти

Прикачен файл

kuhnia_primer_1.jpg
kuhnia_primer_1.jpg (95.63 KиБ) Видяна 20128 пъти

Прикачен файл

kuhnia_primer_2.jpg
kuhnia_primer_2.jpg (169.3 KиБ) Видяна 20128 пъти
velsi - Почетен майстор
Добре де. Искаш отговори. Добре. И какво точно очакваш да чуеш? Ще правиш ремонт то е ясно. Ако имаш пари това с 20-те дена не е проблем да стане. Виждал съм го на практика. Ти обаче доколкото разбирам искаш нещата да станат "на парче". По-евтино ще излезе и което можеш ще си направиш сам. Ние естествено ще помагаме с каквото можем. Дето се казва "с пари всеки може". Аз миналата година сменях дограма в спалнята. И изкарах зимата с изкъртено около прозорците. Това лято се хванах уж да замажа.... и стана основен ремонт: окачен таван, осветление, вътрешна изолация, шпакловка, латекс, изравняване на пода, ламиниран паркет.... Сега ще си правя мебели полека лека. Всичко съм правил малко по-малко абсолютно сам, не съм вадил много пари накуп. Отне време но съм повече от доволен. Ето ти сега практически съвет: понеже се занимавам с дограма и от тованай-много разбирам ти препоръчвам ако искаш евтино - българска дограма "Профилинк", ако искаш по-скъпо - немска "Саламандър". Никакъв "Блик", "Вайс профил" и тем подобни. (да ме прощават за антирекламата).
И още нещо: колкото повече конкретни въпроси зададеш, толкова повече конкретни отговори ще получиш! От мене - успех!
solo5 - майстор
купихме гарсониера 42 квадрата някъде средата на март 2006
... още не е готова :-D

P.S. Виж в търсачката има доста теми и примери, чак и аз съм пускал теми и снимки :lol:
Matchless - специалист
Относно дограмата вложи повече пари в стъклопакета. Профилът на един прозорец е много малка част като съотношение, затова си сложи задължително нискоемисионно стъкло и евентуално разминаване в дебелината на стъклата - едното да е 4 мм, а другото 6. При мен стъклопакета е такъв и нямам конденз, докато при повечето познати с обикновен стъклопакет положението е плачевно.
Antonini - специалист
css написа:
100 души са прочели и никой нищо не казва... сигурно не съм попитал правилно.

Просто си мислих че всеки се е запитвал същите въпроси. Или е дал 1000 лв на майстор и втори път не би го повторил. Или е правил нещо сам и е заносал материали за 500 лв. Или е стоял 6 месеца без баня/пералня и т.н. - по време на ремонт.
Това с генералния ремонт е най-хубавият вариянт, но е и най- скъпият, най-продължителният, най-мизерния по отношение на съжителството без нормалните условия като баня и кухня....Аз съм така от Юни месец. Всичко започна от изиждането и остакляването на кухненския балкон. Той стана бързо, и след като махнах старата дограма под трегера и бившия балкон и кухнята станаха 1 помещение започна да си личи разликата от хубаво шпаклованите стени на балкона с тези на кухнята. Започнах и кухнята да правя. Балкона веше открит понеже е и на последния етаж. Имаше по високо ниво на мозайката му с голям наклон за да си отича водата по бързо понеже е проектиран за открит/външен/ и последен. Разбих също и мозайката в кухнята. Там в средата имаше вграден балатум, като го отлепях направо се ранищваше понеже беше лепен и доста изгнил. Под него имаше много твърда тянка замаска, като я рабих си изненадах от това, че от долу имаше 5 сантиметра згурия за изолация. Викам си бреееей как са правени тия блокове навремето... чак изолация са слагали... Изхвърлих към 30 чувала общо згур, мозайка, замазка. Стигнах до общата и стена с банята и тоалетната в която именно се намираха старите метални тръби. Разкъртих плочките за да ги сменя. Оказа се, че стената е тънка преградна от пенопанелки. Съответно къртеики здраво залепените плочки с цимент в кухнята си видя, че пенопанелката има изгнили арматури от просмукващата си в тях влага от към банята въпреки, че и там имаше старе плочки лепени някога с цимент но без фуги... И от там се е просмуквала влагата. На всичкото от горе тръбите са били вграждани в панелката при строежа на блока от страната на банята. Не можеше да се изадят от към кухнята не само заради арматурата, а и заради плочките в банята. Свалих и плочките в банята то се видя, че и баня ще се прави... Тръбите обаче идват от тоалетната защото там е щрага, разбих и стената на тоалетната падна и цялата мазилка от вибрациите понеже стеничката отново е от тънто преградно пенопанелче. От там смяна и на водомери понеже бяха суперстари и не се четяха показанията дори... И след като банята си оказа със свалени плочки вече, разбих и мозайката за да си сложа плочки на пода и, от вибрациите на кангото протекаха и каналите поради това, че навремето не е имало колена и са лепени с С200 в преходите и разклоненията. Смених и си преправих каналите, като си предвидих и разклонения за миялна и перамня. Касата на вратата в банята беше изгнила в основите, а и беше се усукала от влагата. - Избих я и нея, сега за да си поръчам нова по размер трябва да се изправят стените в коридора за до видя колко дебела да я поръчвам. Тъйче ме чака и коридор.... :? А започнах само с идеята да си остакля и затворя балкона.... Вече 9 месеца живея без баня и кухня...
До тук ми отидоха 5500 лева, като ел. инсалацията аз си я правихр водопровода и каналите също.
Тъйче на всички мога да кажа да си имат едно на ум преди да започнат каквато и да е промяна в жилището си. Бъдете готови и за най голямото усложнение. - Успех!
Emerald - модератор
Ще ти препоръчам да си наемеш дизайнер и да "забравиш" сам за всички проблеми около ремонти и подобни. Той ще го измисли, проектира, ще намери ремонтна бригада за извършване на всичко, чиято работа сам ще проследи и ще си влезнеш на чистичко и красиво. Квадратурата ти не е голяма, а българските дизайнери все още работят за без пари буквално в сравнение с колегите им по света. При това има просто страхотни. Ако имаш нужда, ще ти препоръчам конкретен, чиито работи познавам.

Може да се окаже, че плащайки за професионалните услуги на дизайнер дори ще си на печалба. т.к. обикновенно той си има преференциални цени в различни магазини за материали, има си бригада, извършваща комплексно нещата и цялостен ремонт на апартамент може да излезне много по-тънко от всяко нещо поотделно и с различни майстори.
Antonini - специалист
Emerald написа:
Ще ти препоръчам да си наемеш дизайнер и да "забравиш" сам за всички проблеми около ремонти и подобни. Той ще го измисли, проектира, ще намери ремонтна бригада за извършване на всичко, чиято работа сам ще проследи и ще си влезнеш на чистичко и красиво. Квадратурата ти не е голяма, а българските дизайнери все още работят за без пари буквално в сравнение с колегите им по света. При това има просто страхотни. Ако имаш нужда, ще ти препоръчам конкретен, чиито работи познавам.

Може да се окаже, че плащайки за професионалните услуги на дизайнер дори ще си на печалба. т.к. обикновенно той си има преференциални цени в различни магазини за материали, има си бригада, извършваща комплексно нещата и цялостен ремонт на апартамент може да излезне много по-тънко от всяко нещо поотделно и с различни майстори.
Логично е, че човека ако имаше чак толкова пари, че да си наеме дизаинер и фирма която да свърши всичко наведнъж и в определен срок, то едва ли щеше да иска съвет във форум "направи си сам". А и хората с големи финансови възможности купуват къщи, или поне голями апартаменти... Според мен той се нуждае от мнения на различни хора които са се сблъскали вече с този етап пред който той сега се намира. Иска да узнае какви са усложненията ако започне с основен ремонт, да има на идея какво го чака, за да си извади решение за неговия случей. С две думи да види боншинството от съветите на къде клонят.

Тема "нов (стар) апартамент... ремонт или РЕМОНТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: