• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
РиБ аз не знам кое точно е столица, но по покрива не виждам П профили. Всичко е от правоъгълни профили.
Duke_BG - специалист
да взема и аз да се разпиша тука :
ще пиша от гледна точка на търговец на метали ( с инженерно образование но в друга област), който малко или много се е позапознал с характеристиките на металните елемени:
- къщурката на "Шефа" :
Тая конструкция направо ме утрепа и ще кажа конкретно защо а не само да плюя :
двойното "Т" дето е сложено да носи терасата е заварено за "Под", който е направен от профилни тръби - СПОРЕД МЕН щеше да е по-добре да се използва за колони на цялата конструкция.
Цялата конструкция ми се струва много рехава за двуетажна къша и единственото което я държи май са болтовете на сандвич панелите (както каза и Tonkata, че се е стегнала след монтажа на стените.
и не на последно място : хич не ми хареса пода на втория етаж - без нито едно двойно "Т" или поне ГВ "П" профил.

Стефане, малко си се понабутал със столиците обикновенно се слага студено огънат "П" профил, който е два пъти по-лек ( и съответно по евтин на линеен метър, защото металите се продават на тон ) от правоъгълната тръба.
Duke_BG - специалист
Стефан написа:
Duke_BG написа:
....

Стефане, малко си се понабутал ...
Дай някакво заключение - добре или зле е направено. Или някаква критика.
аз не критикувам - изказвам мнение, както видя аз нямам критика към твоя проект единствено ти казвам че можеше да минеш с по-малко кешовица, но парите са си твои в крайна сметка :lol:
Grezinski - специалист
при мен, метална конструкция, едноетажна, над 100 квадрата, с обшивка отвътре и отвън - профилирана ламарина, пълнеж от минерална вата, покрив с метални керемиди, без крепежите, без фундамента, с техническия проект излиза около 90 лв/м2

монтажа е без заварки, със самопробивни винтове.

Твоята конструкция колко ще излезе?
Илиян Илиев™ - майстор
Стефан написа:
Аз търся критика, сериозно...
Ми аз я споменах вече, макар и не директно. Демек ще го кажа директно:

Според мен с болтови връзки, а не със заварки трябва да се праят тези неща. Не знам точно защо, но съм чел че самата връзка е по-сигурна, а и май има начин да се разреши проблема с вибрациите. :?

Не ме питай как, просто си мисля че има начин.
Leon - специалист
Стефан написа:
.
Предпочетох О профилите, понеже техния инерционен момент/ да не вземе сега някой плочкаджия да ме попита това пък какво е?/ е по-различен от този на П профилите. И, според моите разбирания, напълно ме устройва.
И добре си ги предпочел.

Имат еднакъв инерционен момент в различните равнини, при П профилите не е така. А ... Кой да ти каже откъде ще друсне земетресението.

Пък то ... тука някои само за земетресения мислят.
единак - специалист
Бат'Чефо, от позицията на няколко питиета да те светна, че болтовете като такива може и да се изчисляват на срязване като самостоятелен елемент, ама имат и функцията на подвижна опора. Система с нитове носи по различен начин от система със заварки.
Аз да те питам нещо, защо след като в самолетостроенето и заварките и болтовете са били вече известни те упорито продължават да им бичат нитовете? Е, доскоро де... в исторически план.
Естествено, къща и самолет са много различни, но при изчисляване на конструкцията на променливи динамични натоварвания ти се сети сам кое е по-добре. За да избързам, пояснявам, че когато се смята къща не се гледа само колко товар носи, а и как и прикакви условия. Това ветрове, снегове, земетръси, мощни пръдни... всичко има значение.

Естествено, може и да бъркам, но докато не приемеш или не отхвърлиш ръкавицата, която ти зашлевих не ми пука какво мислиш, защото само си чешеш пръстите по клавиатурата.
Duke_BG - специалист
Leon написа:
Стефан написа:
.
Предпочетох О профилите, понеже техния инерционен момент/ да не вземе сега някой плочкаджия да ме попита това пък какво е?/ е по-различен от този на П профилите. И, според моите разбирания, напълно ме устройва.
И добре си ги предпочел.

Имат еднакъв инерционен момент в различните равнини, при П профилите не е така. А ... Кой да ти каже откъде ще друсне земетресението.

Пък то ... тука някои само за земетресения мислят.
ако говорим са столици чиято единствена функция е да подпират покрива не виждам смисъл , но ако са част от фермите да
ако греша поправете ме
tonkata - специалист
Бато Чефо се е презастраховал многократно. Тези столици на 4мм са доста повече от необходимото. И да видим сега защо спряха да правят корабите с нитове, а ги заваряват.(дали защото потъна Титаник?)Един кораб е подложен на неверотно много напрежения едновременно. Заварката правилно направена трябва да има същата здравина като основния материал. Естествено ако има подрези ще се скъса от там.
Стефане ти мина ли след заварчика като ОТК. Направи ли ренген или цветна дефектоскопия :-D
Ronin - специалист
единак написа:
Бат'Чефо, от позицията на няколко питиета да те светна, че болтовете като такива може и да се изчисляват на срязване като самостоятелен елемент, ама имат и функцията на подвижна опора. Система с нитове носи по различен начин от система със заварки.
Аз да те питам нещо, защо след като в самолетостроенето и заварките и болтовете са били вече известни те упорито продължават да им бичат нитовете? Е, доскоро де... в исторически план.
Естествено, къща и самолет са много различни, но при изчисляване на конструкцията на променливи динамични натоварвания ти се сети сам кое е по-добре. За да избързам, пояснявам, че когато се смята къща не се гледа само колко товар носи, а и как и прикакви условия. Това ветрове, снегове, земетръси, мощни пръдни... всичко има значение.

Естествено, може и да бъркам, но докато не приемеш или не отхвърлиш ръкавицата, която ти зашлевих не ми пука какво мислиш, защото само си чешеш пръстите по клавиатурата.

Явно много си пил......откъде накъде реши че нитовете имат предимство пред болтове с гайки......... :irre: Па ако искаш да почнем да смятаме а.................в самолетостроенето се използват неразглобяеми съединения....те това са нитовете....и малки на обем и тегло с близки якостни характеристики до болтовете......но не и по здрави..........па и що заговори за самолети.....незнам...... :?

То и в автомобилостроенето се използват точкови заварки(не точно) но да не би да посъветваш човека да ползва пункшвайц.... :lol: за къщата си.....
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Kъща с метална конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: