• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
EmoZ, конвективните загуби от лъчистият топлообменник зависят от качеството на отражателя. Ако той е златен отразява 95% от попадналите на него лъчи... Айде, да не е златен, а някакъв с 80% - т.е. 20% от енергията да се поглъща и после да се отдава конвективно (да се губят). Само, че отражателя не посреща 100% от всичките лъчи, а най-много 50% (по-често и по-малко) – т.е. конвективно се губи не повече от 10% от топлината. Такива загуби има подово отопление с 2 см – фибран. По рампата фибран няма да слагаш, значи кое е по-ефективно???
EmoZ - специалист
Ох бе Тони, стига бе човек, правиш ли разлика между конвекция и радиация, недей така. Абе както и да е :).

А, опаааа, отвори ми се малко време, да видим какво и колко трябва да топлим. Ето как се определя мощността за разтопяване на сняг с дебелина на слоя dсн (m), върху единица площ 1m2. (абе някой плескаше в суб и суп скртипт, ама как става не знам), та:

qсн = dсн.Rсн.rсн, kJ/m2,

тука:
Rсн - плътност на снега (около 125, kg/m3), kg/m3;
rсн - специфичната топлина на фазов преход на снега (335, kJ/kg), kJ/kg;
dсн - дебелина на снежния пласт, m.

За климата на България изчислителния интензитет на снеговалежа е:
d'сн = 0.015 - 0.020, m/h, необходимият топлинен поток за да стопим снега е:

q'год = 0.287.d'сн.Rсн.rсн, W/m2,

получава се q'год = 160 - 220, W/m2.

За сега толкова, т'ва беше необходимата топл. за да стопим снега, как ще я осигурим по различни начини по-натам, да има време за вникване :).

Накрая ще видим и кое колко струва като като инвестиция за изграждане и като експлоатационни разходи и 'ше видим как е най-убаво да се направи, ако въобще се прави :).

Успех.

п.п. Следва продължение . . .
Последна промяна от EmoZ на пет окт 23, 2009 1:24 pm, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Добре де... обясни ми къде греша.
Аз разсъждавам така. Конвективни загуби от тази печка има, когато тя започне да прави конвективен топлообмен. Тя го прави, когато се загреят повърхностите и. Тези повърхности се загряват от IR-лъчите, които се излъчват от нея попаднат на отражателя и не се отразят на там, на където трябва, а се погълнат от него. Тази енергия зависи от качеството на отражателя, и аз съм приел един сносен отражател с 80% ефективност. Т.е. 20% се превръщат в топлина в отражателя и тази топлина се губи конвективно. Другото съм го писал по-горе.
Тази сметка за 200W/m², беше излишен труд... Уточнихме го още в началото на темата.
EmoZ - специалист
Мммм не, не грешиш :), но пропускаш: самият излъчвател има конвективни загуби (темп: 600 - 2000, С), още преди да е загрял (повишил температурата) на конструктивните елементи, пропорционално на поглъщащата им способност, в т.ч. и отражателя.

По-натам ще го сметнем, ако има време :).
AntonBM - специалист
Така е, но площта на този излъчвател е много малка. Не е възможно той да губи повече от 2-3% от цялата топлина конвективно.
EmoZ - специалист
EmoZ написа:
Мммм не, не грешиш :), но пропускаш: самият излъчвател има конвективни загуби (темп: 600 - 2000, С), още преди да е загрял (повишил температурата) на конструктивните елементи, пропорционално на поглъщащата им способност, в т.ч. и отражателя.

По-натам ще го сметнем, ако има време :).

Q = alfa.F.dT, W

Вероятно даже и по-малко от 2-3%, но нали ще събираме всичко накрая :).
AntonBM - специалист
Колкото и да събираме, едва ли ще надхвърлим 15% конвективни загуби. Горе-долу толкова са загубите на подово-лъчисто отопление положено без топлоизолация върху стоманобетонова плоча 25 см над земя. Правил съм я тази сметка за водно подово.
При лъчистото отопление като загуби се добавя и това, че не цялата част от лъчите са правилно насочени към уличната настилка. Ще има лъчи насочени и към стените, на рампата, а нищо чудно и към небето... отражателя, колкото и да насочва, не може да обхване цялото количество лъчи. Очаквам реалните загуби на такава система да са 30%, като от тях конвективно са не повече от 15%, а другите зависят от това как ще успеят да насочат лъчите, но да приемем, че и те са 15%.
При подовото лъчисто отопление, пък има други загуби освен тези на топлинният поток насочен към земята. Топлинната инерция на конструкцията е основната причина за тях. За да стопиш снега трябва да затоплиш плочата. Тя първо се затопля бавно, а после пак бавно изстива. Т.е. продължава да отдава топлина, дълго след като е стопила снега. Мога да лепна формулата за отопление с прекъсване, но да не издребняваме... Нека просто приемем, че тези загуби са също 15% (аз мисля, че ще са повече). Така излиза, че двата вида отопление са еднакво ефективни. Дори и да има 5% разлика в полза на едното пред другото, това не е голям фактор! Фактора цена на инсталацията в случая е много по-тежък!
П.П. В загубите по горе не съм взел в предвид кондуктивните загуби за които пишеш ти, но мисля че достатъчно съм завишил другите.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
Колкото и да събираме, едва ли ще надхвърлим 15% конвективни загуби. Горе-долу толкова са загубите на подово-лъчисто отопление положено без топлоизолация върху стоманобетонова плоча 25 см над земя. Правил съм я тази сметка за водно подово.
...
Как се изчислява "загубата" на топлина към земята?
Да приемем, че плочата е с темпераутра 1 градус и няма изолация към земята. Колко вата на м2 ще отиват към земята?
AntonBM - специалист
2v6, Правилното е по онази сложна методика (дадена със снимка по-горе), но в случая съм ползвал методиката на подовото. Ти ми беше пуснал страница съдържаща част от тези формули. Смятат се относителните частични съпротивления от оста на плочата нагоре и надолу. Те определят каква част от вложената топлина на къде ще тръгне. Ако искаш 200W да стигнат до улицата трябва да вложиш 230W. Плочата може да е със средна температура 1°, но в зоната на нагревателите температурите са по-високи. Топлината тръгва на там на където е най-малко съпротивлението (т.е. нагоре), но има поток и в посока надолу, като дълбочината на която достига е към 3 метра.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6, Правилното е по онази сложна методика (дадена със снимка по-горе), но в случая съм ползвал методиката на подовото. Ти ми беше пуснал страница съдържаща част от тези формули. Смятат се относителните частични съпротивления от оста на плочата нагоре и надолу. Те определят каква част от вложената топлина на къде ще тръгне. Ако искаш 200W да стигнат до улицата трябва да вложиш 230W. Плочата може да е със средна температура 1°, но в зоната на нагревателите температурите са по-високи. Топлината тръгва на там на където е най-малко съпротивлението (т.е. нагоре), но има поток и в посока надолу, като дълбочината на която достига е към 3 метра.
Каквато и методика да се ползва не може топлината да преминава от студено тяло към топло :!:

Температурата на земята на 3 метра целогодишно е около 7 градуса и топлината при температура на плочата 1 градус ще преминава от земята към бетона :wink: Обратно няма как да стане.
Земята в случая ще загрява плочата :idea: Няма топлинни загуби, а топлинни "печалби" :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подово отопление по рампата на гаража?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: