• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Моята ще има. Но на този въпрос трябва да отговори конструктора който ще прави проекта. Сигурно може и с гредоред. Проблема е да се намери качествен материал за гердите. Има и други решения, но не е сигурно дали са по-евтини.
Така или иначе при мен има едно голямо помешение, което няма колони и затова имам плоча с обратни греди.
torbalan - Дървен философ
с плоча е най-добре...
гредореда хич не е по-евтин, макар на пръв поглед да е така...

за нужно - не е задължително, разбира се :-)
То мен всички и архитект, и конструкции и строители ме убедиха в това.
Аз много исках да имам "отворен" таван в хола-кухня. Греди и ферми, но не исках да имам колони там. Обаче най-късото разстояние между две стени си е 5 м и нещо. Много дебели и скъпи греди трябваше да търся.
Сега на тавана в хола ще слагам имитация на греди - кухи отвътре - има място за кабелак.
KingoftheROAD - специалист
То така или иначе над втората плоча, пак ще трябва да имаш гредоред. Другия вариант е бетонен покрив, но конструкцията се утежнява много...
И аз исках на втория етаж да имам скосени помещения в краищата, и пояси и гредоред, но и аз там имам едно гуляяяяму помещение (около 4,50х9,50м), и конструктора ме убеди, че над 4м дължина трябвали много дебели и скъпи греди. И в крайна сметка няма да е по-здраво колкото и да са дебели гредите...
То от гредоред и греди за покрив има разлика. Последните си лягат върху конструкцията - има тухлени и бетонни пояси. Ща видиш след известно време.
Ден 23 - Кофража на хола, кухнята и спалнята е почти завършен

Изображение

Ден 23 - Отвън вече прилича на къща

Изображение
stenmark - специалист
torbalan написа:
с плоча е най-добре...

Това изобщо не е вярно!!! Нека посмятаме:130кв.труд за кофраж по 30/35лв кв.=4000лв бетон поне 2500лв, желязо около 1200лв всичко около 7700/8000лв.Колко ще струва според теб дървения материал? не е задължително да са слепени греди!А 50 греди 10/16 са максимум 1500лв ,ако дори сложиш греди кофражни PERI /4.5 струва към 50/55лв/ сметката ще стане максимум 3000лв е КОЕ Е ПО-ЕВТИНО!!! :?:
Хмммм, нямам пред мен точната сметка, но...

- Кофража на ЦЯЛАТА къща - основи, колони, плоча, обратни греди и пояси ми е около 5000 лв. а ти ми прасна 4000 за плочата само.
- Колко желязо заложи за 1200 лв?
- Ще ми намериш ли греди достатъчно дълги за да покрия голямото помещение от стр. 1 без колони и без провисване. (643х502), да не говорим за дългата страна е повече от 9 м. Как става номера с греди 10х16.
- Крепежни елементи за тия греди не се ли ползват? А лаковете, импрегнацията и т.н.
- Тези греди ще тябва да носят и покрив и снега върху него.

Ако имаш помещение 3х3 сметката може и да излезе, но за по-големи не става.

Пак казвам много исках да бъде с греди, но поради икономически съображения стана с бетон.
stenmark - специалист
Относно цената за кофража на теб колко ти взимат на кв.? Първото е настилка де факто сега ще лееш плоча.Гредите които се използват за кофраж имат доста различни размери,но относно провиса, на 4м греда съм стъпвал а съм 100кг и изобщо не ме усети ,а беше от към широката страна/8/20см/! Това не става при твоя случай,защото ти искаш да се виждат гредите а тогава трябва да са слепени.Не знам при цена 1000/1200лв. за кубик как ще илезни сметката но ако има човек финансите си залужава. Относно желязото 1000/1100кг.
torbalan - Дървен философ
stenmark написа:
torbalan написа:
с плоча е най-добре...

Това изобщо не е вярно!!! Нека посмятаме:130кв.труд за кофраж по 30/35лв кв.=4000лв бетон поне 2500лв, желязо около 1200лв всичко около 7700/8000лв.Колко ще струва според теб дървения материал? не е задължително да са слепени греди!А 50 греди 10/16 са максимум 1500лв ,ако дори сложиш греди кофражни PERI /4.5 струва към 50/55лв/ сметката ще стане максимум 3000лв е КОЕ Е ПО-ЕВТИНО!!! :?:
зависи какво ще носи гредореда...
ако трябва покрива да стъпва на гредореда - сметката може да излезе много крива...
при мен покрива лежи на стените...
може би трябваше да се сетя да сложа греди 10х16, а не 10х10, но това си е моя грешка...

в момента желязото и бетона не са особено скъпи, а цената на дървото расте и расте...

за това бях писал по-горе, че сметката не е много ясна...
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45

Тема "Започна се... (Блог на строеж на къща)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: