Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Panzer - специалист
Изображение
конзолите са втори и трети ред, най-вдясно. Жълтите са за гипскартон. Да не стане объркване :)
PCL82 - майстор
За конзолите гледай да не са от твърда и крехка пластмаса, защото могат да се спукат. И най евтините български са добри, стига да не попадне на някои твърде изтънени. Пробвай да ги смачкаш леко. Ако кръглата част е устойчива са добре.

Ако ползаваш евтини кутии пак е важна дебелината на стените. Попаднах на едни тънки. При гупсирането леко се смачкала и капака не искаше да влезе. Тези със централен щифт на капака са по-добри-компенсират неточности в мазилката.

За връзките попаднах на едни вносни винтови клели- квадратна плочка с пластини на всяка страна и три винта на клема. Стават за кабели до 4мм2 като всеки кабел се огъва на ухо. Струваха 1,30 парчето в един магазин на Христо Ботев близо до Пиротска.
Клемите със спирала като червената също са добри-в Америка масово ги плзват в инсталциите.
Милен - майстор
Практично е осветлението да ти е на два кръга, например 1 стаи и втори външно и коридор или както там си решиш. Щото ако гръмне някоя крушка или фасунка оставаш да я сменяш натъмно или на запалка :-D
В. Петров - специалист
Милен написа:
Щото ако гръмне някоя крушка или фасунка оставаш да я сменяш натъмно или на запалка :-D
Или на светлината на някоя настолна лампа.
Милен - майстор
И на настолна да е пак ще си е неудобство :lol:

А колкото до връзките и трита вида са качествени стига да не се претоварват по ток или сечение (които са означени на тях) или да не се изтормозят механично при самия монтаж. Тия Японските малко съмнително ми звучат, Япония е много близо до Китай :lol: От същия тип безвинтови има и на Wago и са добри.
Virtuozo - специалист
Ако до момента на купуването на клемите все още не си получил достатъчна информация и не си се убедил кои колко са хубави-действително можеш да заложиш на предложението на Милен за клеми WAGO -те са едни сиви и съм виждал много стопени от тях и предизвикали късо но причината е че се намират по скоро под вода отколкото под въздух :-D а от претоварване не съм виждал подпалена :)

Що се отнася до кабелите,аз смятам че ако вместо 1.5 пуснеш 1 мм2 за осветлението а със спестените пари си вземеш 6мм2 за бойлера няма да сгрешиш.
Нищо не си писал и за кабелите от кабела на енергото до всяко табло на всеки етаж! А те са най-важни и най-дебели!!! В никакъв случай не забравяй за тях когато се оглеждаш в магазина за останалите дреболийки :|
ArturDent - Почти Безобиден
Колега не знам как е при вас, но на мен скоро ми се наложи да купувам кабел 2х16 бакър. В магазнина на Кабелкомерс ми казват цена 12+ лв. но нямат в наличност и ме пратиха в техния слад, като ми казват там ще го вземеш доста по-евтино. И там ми го дадоха за 7+ лв! Баси разликата за един и същ кабел от една и съща фирма.
За първи път пазарувам от там, не ползвам специални отстъпки. Кабела беше 50м. Спестих 250 лв. за 5 км по-далече. 50 лв/км.
Така, че като купуваш поразтърси се и за цени. Много голяма разлика.
zmeios - специалист
Virtuozo написа:
аз смятам че ако вместо 1.5 пуснеш 1 мм2 за осветлението а със спестените пари си вземеш 6мм2 за бойлера
Абсолютно се присъединявам!

Осветлението, ако питате мен, и на 0.5 ще работи добре :) ама стандарта не позволява, заради механична устойчивост на кабела.

А за бойлера, току виж, решил утре 12 киловата еднофазен да сложиш, ще ти изпили връзките с тия 4 милиметра :( 6 е по-добре.
Master_Kenobi - V.I.P.
ArturDent написа:
В магазнина на Кабелкомерс ми казват цена 12+ лв. но нямат в наличност и ме пратиха в техния слад, като ми казват там ще го вземеш доста по-евтино. И там ми го дадоха за 7+ лв! Баси разликата за един и същ кабел от една и съща фирма.
За първи път пазарувам от там, не ползвам специални отстъпки. Кабела беше 50м. Спестих 250 лв. за 5 км по-далече. 50 лв/км.
Така, че като купуваш поразтърси се и за цени. Много голяма разлика.
Абсолютно се присъединявам към това мнение!
Скоро купувах 40-50 м. гумиран кабел (дали па не беше правилно шнур да напиша :? ). Дистрибутор и магазин (600 м. един от друг). Цените при дистрибутора - 50% по-ниски. Той даже не продава на едро, а може и 3 м. да си купиш.
1115 - специалист
Ами до бойлера ще е директен кабела - без връзки.
За осветлението взех вече 3 х 1.5мм2 на цена от 57ст/м с ДДС, 3 х 2.5мм2 купих на 90ст/м с ДДС.
За по-ниски цени не ми се обикаляше, а и невярвам да с повече от 10% под това. Така поне мисля след проучване по нета.

Тема "Електро инсталация и материали на моята вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: