Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Това за директния кабел е добре. Не каза какъв ще е боилера обемен (мах 3kW) или проточен. Ако ще е обемен не повече от 4кв. мм ако сложиш по голям много трудно ще го вържеш директно на клемите на бойлера. Ако ще бъде проточен или искаш да предвидиш и тази възможност за в бъдеще, за бойлер с мощност под 10kW пускаш още един 6 кв.мм. също директно.
За кухненската печка също можеш да пуснеш 6кв като връзката с печката е двърда без щепсел - директно кабела на печката с клема към кабела от таблото.
1115 - специалист
В интерес вилата е в планината и тока е доста зле.
Печката и бойлера ще са на директни кабели и без щепсели.
Бойлера засега мисля да е 3КW, но идеята за проточен ме кара да се замисля. Какво да направя за да не се кърти после - да пусна един 6мм2 и един 4мм2 паралелно ли ?
Захранването на етажните табла ще е 10мм2.
Каква мощмост ми дават от енергото - ми идея си нямам.
Жиците от стълба до електромера бяха изрязани и си купих 2 х 16 френски кабел и едни готини френски клеми, че на другите хора гледам са заголили и усукали 5 за 4 кабела около фазата и нулата.

Малко извън темата:
Мястото е слабо населено - предимно събота и неделя 5...6 къщи ползват ток и той е доста слаб. На какво се дължи - връзки, трансформатор или нещо друго?
Като гледам електропровода е 35мм2 или 50мм2 алуминиева жица и ходи до един мачтов трафопост с трансформатор като играчка.
Размера му е примерно 60/50/30см. и ми се вижда много слаб. Някой има ли идея колко KV/A може да е?
Милен - майстор
За да не къртиш ако някога решиш и проточен да сложиш си пусни 3х4 за обемния и 3х6 резерв. С резервния може да захраниш проточен до 10kW . В кухнята как си решил проблема с топлата вода от големия бойлер ли ще бъде или с отделен.

Най малкия траф е 50kVA но е с доста по големи размери от тези които си мерил на око :) http://www.lemi-trafo.com/transformers4.php
1115 - специалист
Вероятно е 50КVA, но ми е странно как може дори такъв трансформатор при включване на готварска печка да примигва тока и да намалява силата на светене на крушката.
Вероятно аз изпускам някой натоварен клон, защото иначе нещо не е наред.

Всъщност този трансформатор вероятно дава по 70А на фаза и от там иде проблема.
Милен - майстор
Може да премигва ако имаш някъде слаби връзки например по нулите в главното табло.

Тема "Електро инсталация и материали на моята вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: