• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rettere - специалист
Здравейте специалисти!
за да има електро-химична корозия,трябва да протича ток между два електрода......ако няма ток корозията е само химична..
Моето мнение е :
при положение,че има добра ел.връзка /а то има винаги-иначе ще капе/,между водосъдържател,фланец и нагревател няма ел.хим.корозия просто няма от къде -те са с еднакъв потенциал :!:
Човек си проверява терморегулатора,напрежението и евентуално тока....общо взето калпавите нагреватели са причината за изгарянето им.
П.С. ако водата е варовита се натрупва варовик около нагревателите.те прегряват,защото не се охлаждат добре от водата.
още нещо ...отвора на тръбичката за входяща /студена /вода трябва да е към стената на балона-не към нагревателя,а отгоре да е затапена...
Последна промяна от rettere на пет окт 23, 2009 9:48 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
dundurma написа:
ако той лъже и аз ви лъжа.........
след петият ремонт на дипломат с електронен блок за 1 година, майстора от оторезирания сервиз за бургас каза,че частите са чайнатаун,ама от най-НАДЕЖНИТЕ
Напълно му вярвам, на мойто кухненско нераж. дипломатче 15л и термостата и термозащитата и кабела 1кв с пресования щепсел към него са си с написи на тях че са китайски :-D Дано тенекията да не е, но като гледам че са икономисали тръбата и са сложили пластмасова и в това се съмнявам.

А проблема с нагревателя на стария бойлер го бях решил като вместо нагревател в отвора на фланеца се заварява затворена тръба в която слагах макари с спирални нагреватели на тях. Няма контакт с водата няма проблем и се сменят много по лесно без да се цапа човек. Моднатия фланец и тръбите към него, ми ги направиха в една железарска фирма от нераждавейка.
rettere - специалист
хубаво Милене ама,кантала не ти ли се свличаше от нагряването -нали е вертикален.С колеги сме правили от нагревател на печка Диана и стигнахме до това "просветление" :? Какво ще кажеш?
joe007 - специалист
rettere написа:
Здравейте специалисти!
за да има електро-химична корозия,трябва да протича ток между два електрода......ако няма ток корозията е само химична..
Моето мнение е :
при положение,че има добра ел.връзка /а то има винаги-иначе ще капе/,между водосъдържател,фланец и нагревател няма ел.хим.корозия просто няма от къде -те са с еднакъв потенциал :!:
Човек си проверява терморегулатора,напрежението и евентуално тока....общо взето калпавите нагреватели са причината за изгарянето им.
П.С. ако водата е варовита се натрупва варовик около нагревателите.те прегряват,защото не се охлаждат добре от водата.
още нещо ...отвора на тръбичката за входяща /студена /вода трябва да е към стената на балона-не към нагревателя,а отгоре да е затапена...

Не се имам за специалист но от моите познания (които не претендират за 100% истина) електрохимичната корозия е характерна за електропроводимите среди и повечето метални изделия затова и така го формулирах.Не съм сигурен за кой потенциал точно имаше в предвид но електронния потенциал на CrNi и Медта са различни и точно това довежда до разрушаването на медните нагреватели.А и според мен протичането на слаби токове в бойлера независимо как са създадени (дори и индуктивно) е възможно.
П.С. А за нагревателите (които имах в предвид "сух") дали се свличат ....при доста мои познати и при мен няма никакви проблеми от доста години. :)
alsted - майстор
Абе хора, какви токове от нагреватела към балона ви се привиждат:тръбичката на нагреватела се явява като екран.Случайно да сте чували за Фарадеев кафез, за ширмовани кабели :?: .Да, протича ток между нагреватела и балона има и някяква електролиза, само че това става, когато кантала /или каквото е там/ се допре някак си до тръбичката, зануляването на балона е сериозно, а предпазителите са серизно преоразмерени/за ДТЗ-изобщо не става въпрос/ :wink:
Милен - майстор
rettere написа:
хубаво Милене ама,кантала не ти ли се свличаше от нагряването -нали е вертикален.С колеги сме правили от нагревател на печка Диана и стигнахме до това "просветление" :? Какво ще кажеш?
Не се свлича държат го макарите които са плътно една до друга наредени и кантала е почти плътно в отворите им, а и дължината беше 40см не е метър, два да провисне. Ползвах накакви готови навити нагреватели от магазин за електроматериали и си ги слагах аз на макарите. Системата беше много проста и надеждна, но замина гърнето а новия е с елипсовиден фланец :-D. Моднатия фланец го подарих на един приятел и още си работи при него.
joe007 - специалист
Добре де защо трябва да протече ток от захранването за да се получи електрохимична корозия?
Условията за протичане на ток за получаване на такава корозия са:
-наличието на два метала
-наличие на електролит
-контакт м/у металите и м/у тях и електролита
Което пък означава че металът с по-малък(по-отрицателен) потенциал играе ролята на анод и кородира,а металът по-голям(по-положителен) ирае ролята на катод.
Излишните електрони от анода преминават към катода което напрактика означава че протича ток.
Така че дори и бойлера да стои хвърлен в мазето пълен с вода пак може да има електрохимична корозия.В условията на работа тя се засилва.
alantion - специалист
Duke_BG написа:
всички се отнесохте към електро корозията но никой не попита автора на темата как изгарят нагревателите ?
та нека той ни каже дали само прекъсват или прекъсват с пробив на тръбата им ??
а аз ще задам и още няколко въпроса :
има ли мостче между корпуса на фланеца и на водосъдържателя ?
с какви тръби е вързан бойлера към водопроводната мрежа ?
занулен ли е качествено бойлера ??

В отговор на по-горе зададените въпроси
След оригиналният нагревател който беше с медни тръби,купих също от медни,но след като и той изгоря ,купих за проба от неръждаеми. Отново се скапа бързо.Първият беше се пробил в основата на металната "гъба" която го държи,а вторият вътре и то два-киловатовият.
Третият също се проби в основатя там където е хванат в металната "шапка"

Имам мост от 2.5 кв.мм кабел свързваш нулата,казанчето и фланеца.

В последствие сега след прочетеното във форума стигнах до извода ,че е препоръчително да се сложи нагревател ,НО с БРОНЗОВА "шапка" или глава,не знам кое е по-правилно да се каже. Днес свалих нагревателя (докато още не е дал фира)и го поставих в оцетен разтвор да му падне варовика .Утре ше се мъча да му сменя главата с бронзова(имам такава) и ще направя симки ако стане както трябва.
rettere - специалист
Сигурно човека се къпе с електролит,и затова му гърмят нагревателите... :lol:
При протичане на ел. ток електроните се движат от катода към анода!
Няколко покетчета лимонена киселина от магазина са по-ефективни от 6 или 9 % оцет./отпушва и кафеварки/
Този котлен камък за колко време се е образувал?
Няма ли нагреватели с гаранция?
П.С.изключваш ли бойлера като се къпеш?
alsted - майстор
rettere, не се бъзикай с човека [-X :само дестилираната вода се приема за диелектрик, в питейната така или иначе има достатъчно соли, киселини или основи-така че защо да не я разглеждаме като слаб електролит?
Кое е анод и котод зависи от поляритета-при променлив ток как се определят :?
Относно гаранцията-ние както сме изписали три страници, производителя за да не я уважи ще напише 33, със оневиняващи го причини!
Ти като ходиш на хотел, преди да влезеш в банята сигурно тичаш до рецепцията да поръчаш изключване на бойлера им :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "МИТ ли е или факт следният проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: