Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Предложете ми проста но и ефективна схема на аларма за вкъщи. Все още съм начинаещ в електрониката и затова ако можете просто да ми напишете и как работи ще съм ви много благодарен
P.S. ако темата не е за тук я премстете щот се чудих тук ли да я пусна или в електроника и схеми
ELEMENTAL - специалист
Схеми на алармени системи колкото искаш има в Нета.Едно търсене в Гугъла и сумати схеми щяха да ти наискочат, но все едно.Не знам под проста схема какво разбираш, но ето няколко линка:
www.constructor.bg/mk/
www.deel.hit.bg/tech_circuit.htm
www.geocities.com/dosmen/electron/alarm.htm
www.neomontana.dir.bg
Успех!
Мерси тук има схеми.Но исках да разбера колко са ефективни и дали някои ги е изпробвал ?
ELEMENTAL - специалист
За тази от Млад Конструктор съм напълно сигурен, че ще работи.Вярно, че излиза по-скъпо от другите описани, ама по-добре скъпичко от колкото некачествено.Иначе и тази в Неомонтана не е лоша, ама шанса да се пре**е е по-голяма.Все пак колкото е по-проста схемата-толкова е по-надеждна, а тази на Млад конструктор е определено простичка(изградена е с един микроконтролер).Освен това в Неомонтана в кита слагат само руски интеграли, а на тях аз вяра нямам.
ValBo - специалист
Най-простата система е датчици за движение, контактен на врата
реле за време, контактор, сирена и ключе скрито някъде.
добре е цялата система има независим източник на захранване
В момента повечето датчици си имат вградени "закъснители", те могат да заместят релето за време.
ELEMENTAL - специалист
То това са си основните елементи за една алармена система-датчици,реле за време и сирена.Е добре е релето за време да е изпълнено по схема на чакащ мултивибратор, а вместо контактор да се използва едно обикновено реле, защото една сирена не хаби много ток.А пък ако сирената е на 12 волта вместо реле може да се използва един транзистор(примерно TIP122) в режим на насищане, по този начин хем пестим тока за захранване на намотката на релето, хем комутацията е по-надеждна, хем се елиминира неприятният звук при сработване и изключване на релето.А ако алармата трябва да е с автономно захранване трябва да се направи и захранващ блок, който да може да захранва алармата при наличие на мрежово напрежение, както и да държи акумулатора зареден.
А иначе вярно, че ПИР датчиците си имат вградено реле за време, ама все пак да не забравяме, че датчиците за врати нямат вградено такова, а само на ПИР датчици не може да се разчита.

Тема "Схема на аларма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: