Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
masterval - майстор
Стефан написа:
borko-67 написа:
... тенекеджии.
Това особен вид майстори ли са? Нали не смяташ, че всички тук са аборигени?
Особен вид са.
Те разкрояват ламарините, правят сглобките на полите и уламите, запояват улуците и водостоците.
Другите просто редят цигли :-D
Стефан - майстор
masterval написа:
... цигли :-D
Или КЕРЕМИДИ. Абе, вие българи ли сте, ....
masterval - майстор
Май въобще не си наясно с покривите :?
Хората дето го работят правят разлика между керемиди (например "турски") и цигли. Има и тикли.
А кое от тези е българско, че питаш?.. Марсилските ли, турските ли?
Българин да се наричаш...
Стефан - майстор
masterval написа:
... цигли. Има и тикли.
...
А тук, във влашко, им казват и цихли....

Шом си толкова знаещ, кое е правилното наименование?
masterval - майстор
Блъгарино, знай твойто место в света...
Керемида е от керамика (от гръцки или латински през турски или руски - казва ли ти някой?), цигла и тикла е от немски.
Няма правилно, или аз не зная кое е правилното, но поне не се бия в гърдите че съм българин, нали :-D
vidrata - специален-специалист
И двамата сте ми анти ама дядката така се изложи тук , чеееее...............
Дедо казах ти да не сечувстваш длъжен да се правиш на компетенция във всички теми.Виж как се усра тук.............................РОЗЕТКА ААААААааааааа...........???????????? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://images.google.bg/images?q=%D1%80 ... =bg&tab=wi
АЛФ - напреднал
borko-67 написа:
"Табакерата" мисля,че не се продава по магазините.
Може би защото комините са с най-различни размери.
Те се правят от тенекеджии.
Провери на Сточна гара- кръговия светофар/до реката/. Ако няма готов по твоя размер, ще ти направят на място.
bisplus - специалист
borko-67 написа:
"Табакера" се казва ламаринената обшивка на комина.
Благодаря за пояснението незнаех, че на обшивката на комина и казват още табакера. Правил съм такава обшивка по следния начин...първо взех едно квадратно парче ламарина и на него начертах правоъгълник.След това свързах диагоналите на правоъгълника, изрязах ги и ги обърнах нагоре така, че да прилича на ръзцъфнало цвете с четири листа. После сгънах друго парче равно на обиголката на комина така, че се получава нещо като квадрана тръба. След това изрязах тръбата от едната страна под ъгъл равен на този но покрива и я свързах към другата ламарина с нитове като това разцъфналото остава от вътре. В крайна сметка се получи една добра обшивка сомо в ъгълчетата се получиха едни миниатюрни дупчици които запълних с по капка силикон, и накрая цялата конструкция я нанизах на комина.
kuuuuuul - майстор
Този начин е възможен но не става за всички комини,прави се от четири части които се "закопчават" помежду си,именно в това закопчаване е целия майсторлък,другата възможност е да се запоят с калай.
borko-67 - специалист
Е точно закопчаването ме интересува!Другото ми е ясно.

Тема ""табакера"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: