• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
007 - напреднал
Имам 6 радиатора разположени на първия етаж и се захранват с Ф 20 мм
LazarGanev - "Велик майстор"
Категоричен съм, че това ти е проблема - през тази тръба няма как да мине нужния дебит за да стопли тези радиатори при тази ниска температура. Дай на проектант да ти го изчисли, но според мен и ф32 ще емалко, по-добре ф40 ППР или ф35 мед. Помпата най вероятно и тя няма да отговаря на дебита. Е, ако се изчисли, може да се окаже, че и един диаметър по-надолу ще е достатъчен, ама е на границата и трябва да се провери
007 - напреднал
ще се консултирам при първа възможност с проектант и ще пиша после
Благодаря за помоша
Пиши, ще е интересно
syncho - майстор
007 написа:
Здравей те всички
Много се радвам за невероятния форум
Искам и аз да се включа в тази тема с термопомпите, аз съм начинаещ и много неща не са ми ясни и ще съм благодарен на всякакви съвети. И така къщата ми е на 2 етажа от които първия е с радиатори а на вторият съм положил тръби за подово отопление и съм предвидил тръби за конвектори в едната стая съм сложил 3 кръка всеки от които е по 50м дължина а в другата 2 кръга също по 50м и ще имам още един кръг от 50-60 м за коридора и банята.
Въпросът ми е сега когато пуснах термопомпата ( самоделка 8кв) топлината отива на втория еай или на мен така ми се струва но радиаторите на първия етаж са студени или са хладки отгоре и студени отдолу, бойлерат за сега се топли добре. Нямам буферен съд и ползвам 1 понпа за двата етажа.
Трябва ли да сложа още една помпа за да раздели двата етажа или не
Мен ако питаш най-вероятно имаш проблем с хидравличните изчисления. Възможно е да имаш голям дебит и просто топлото да "подминава" първия етаж. Ако хидравлично не ти е сметната системата очаквай големи проблеми с незатоплени неща по нея.
syncho написа:
Възможно е да имаш голям дебит и просто топлото да "подминава" първия етаж.
А бе колега, това за мене си е бисер, ама ако го сложа в "Бисери на форума" малко хора ще ме разберат, затова ще оставя така нещата.
2v6 - майстор
007 написа:
Здравей те всички
Много се радвам за невероятния форум
Искам и аз да се включа в тази тема с термопомпите, аз съм начинаещ и много неща не са ми ясни и ще съм благодарен на всякакви съвети. И така къщата ми е на 2 етажа от които първия е с радиатори а на вторият съм положил тръби за подово отопление и съм предвидил тръби за конвектори в едната стая съм сложил 3 кръка всеки от които е по 50м дължина а в другата 2 кръга също по 50м и ще имам още един кръг от 50-60 м за коридора и банята.
Въпросът ми е сега когато пуснах термопомпата ( самоделка 8кв) топлината отива на втория еай или на мен така ми се струва но радиаторите на първия етаж са студени или са хладки отгоре и студени отдолу, бойлерат за сега се топли добре. Нямам буферен съд и ползвам 1 понпа за двата етажа.
Трябва ли да сложа още една помпа за да раздели двата етажа или не
Бойлера от термопомпата ли се топли :?
С една помпа трудно ще топлиш и подово и радиатори :!: Колко вата е помпата?
Ако спреш подовото радиаторите могат ли да загреят?
syncho - майстор
LazarGanev написа:
syncho написа:
Възможно е да имаш голям дебит и просто топлото да "подминава" първия етаж.
А бе колега, това за мене си е бисер, ама ако го сложа в "Бисери на форума" малко хора ще ме разберат, затова ще оставя така нещата.
Явно ще трябва да доуточня....

Ако диаметъра на отклонението за втория етаж е много по-голям от този за първия е възможно да се получи този ефект. Така, че преди да го изкарваш като бисер се опитай да го разбереш.

bad to the bone не става ясно за кое ти е мъчно. Не те знам колко знаеш и колко си учил, но нещата които не разбираш не са задължително грешни.
Втория етаж е на подово отопление - с какъв ли диаметър са тръбите, че да е много по-голям от първия :? :)
syncho - майстор
Ами ако горе е 1" към колекторите на подовото, а долу 1/2" към радиаторите... не бих се очудил да се получи нещо такова...

Не казвам че е това, а просто че си заслужава да се провери. Другото, което ме притеснява е ниската температура на термопомпата и радиаторите... В крайна сметка радиаторите работят ефективно с вода с висока температура.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: