Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Имам възможност да сложа камина, също и котел в апартамента ми - около 100 кв. м. Кое от двете е по-ефективно като отопление?
Matchless - специалист
hari написа:
Имам възможност да сложа камина, също и котел в апартамента ми - около 100 кв. м. Кое от двете е по-ефективно като отопление?
Мисля, че с котел се спестява зареждане на горивото - едно зареждане на 12 часа, а при камините максимум 4 часа.
donnna - специалист
обикновенно котлите са с диаметър на изхода за димохода минимум 150 мм. , т.е. и димохода трябва да ти е минимум толкова... а мисля, че такава дупка в 1 стандартен апартамент няма... за мен това е пречката..
Апартамента е ново строителство.Имам голяма тераса през която минава комин - 200мм. последен етаж съм.Там смятам да сложа котлето.
Питането ми е за това, кое ще бъде по-ефективно и икономично.
donnna - специалист
ефективно и икономично... а къде остана романтиката... пламъчетата на камината... :lol: :-D :-D

камината предполага пепел и боклуци в жилището. ако сложиш 1 котел на терасата и има начин да качваш всичко с макара отвън - това е 1 голям плюс за котела...

има риск да не случиш на майстори и да не направят камината както трябва. с котела температурата навсякъде ще е равномерна...

1 глас за котел от мен...

Тема "котел или камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: