• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако има газ наоколо проблемът не съществува - има много добри решения с инфрачервени газови излъчватели, които топлят като слънце отгоре надолу
Илиян Илиев™ - майстор
niki_sap написа:
Напротив. Ефекта е точно както си го мислиш. Горе се събира всичкото топло и особено ако вторият етаж не е затворен с врата то отива по целия етаж (въобще не остава нужда да се отоплява втория етаж), а долу се бичи ли бичи топло за да се поддържа нормална температира. Единственото, което мога да се сетя като решение е точно каквото казваш - въздуховоди, които да връщат част от топлия въздух долу. Как точно да се изпълнят би ми било интересно и на мен - приятели страдат от този ефект и търсят начини да се справят с проблема.
Ми по подобен начин може да се направи.

http://www.heatstick.com/_Heat%20Stk03.htm
Просто разделяш инсталацията на два отоплителни кръга, всеки един със смесител контролиран от кръгов сензор и ще работи без проблеми както с подово тъка и с радиатори но моето предложение е с конвектори. По този начин горния отоплителен кръг ще работи на по-ниска темп. от долния, но това става автоматично без много главоболия, по зададената от теб стайна темп .
naskov - майстор
Takezo Sensey написа:
С водно подово се отоплява . :wink:
И аз съм на същото мнение. Говоря от опит
tinalex - специалист
Тавана на първия етаж на вилата ми е висок 3 метра.Като пусна парната долу при пода да речем е 20 градуса,горе при тавана е поне 40.По стълбите на втория етаж коридора е нормално топъл.Не е проблем.С радиатори съм и с много големи прозорци долу-14 кв.м.Но определено си трябва повече енергия за отопление на високи стаи.
dalgia - специалист
Като неможеш да къртиш пода смени радиаторите с конвектори.Олимпия Сплендит са с дебелината на радиатор т.е. дебелина колкото е радиатора заедно с конзолите.
zmeios - специалист
Високи помещения не се отопляват нито отгоре надолу, нито отдолу нагоре, нито от чорчик на терсене, а се обдухват с форсирана вентилация. Това е от АБВ на хладилната техника. Не разбирам защо се опитваме да избягаме от базовите положения.

Най-хубаво е да има вентилационни шахти -- тогава турбините работят на ниска скорост и изобщо не се усещат -- ама нали сме в пуста България, инвестираме в осемплексно стъкло с шесторен сензиплякторен стъклопакет, а забравяме вентилацията... :(

Има ли възможност някъде да се изгради декоративна колона от ГК, а вътре в нея да се набута въздуховод -- стандартните типове, които слагат по окачените тавани на кръчмите и киносалоните, вършат чудесна работа... И няма да има къртене, само ще трябва да преживеете етапа с шпакловката :( А и цената няма да е висока, една турбина, колектори горе, декоративни изходи долу. Малка поръчка е за специализираните фирми, ама в тая криза сигурно ще кандисат все пак.
  • 1
  • 2

Тема "Отопляване на високо помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: