Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
peterstamov - специалист
Здравейте!
Проблема се състои в това, че хидрофора е доста шумен а е монтиран в гаража под хола и спалнята ми. Много е лошо да те е яд на самия себе си, защото имах средства да си купя по-скъп а взех евтин. Както и да е сега ми предлагат "Хидрофор с електронен пресостат MQ3-45 на фирма GRUNDFOS". Какво трябва да гледам за шума? Каква трябва да е помпата? Може ли да сменя само помпата и струва ли си? Ако има варианти предложете тиха помпа. Вариант за потопяема не става, защото е сонда със 1,5 цола тръба.
Благодаря предварително.
Поздрави!

Добавено: Възможно ли е вместо разширителен съд за хидрофор да се монтира такъв за котел(парно) - мисля че са по устойчиви?
romanpm - майстор
Направи плътна кутия от 5-см стиропор около хидрофора като направиш и проходче за въздушно охладане на мотора , ако може навън . Разширителите си приличат единствено налягането е различно . Аз 25 л разширител му свалих налягането на въздуха от 2 Атм. на 0,7Атм. и сега обикновенна помпа - 2 Атм работи като хидрофор :)
pavelari - майстор
а от кое по-точно идва шума - от мотора, от балона или от тръбите?!?! имаш ли някакви ограничителни кранове и изобщо малко подробности.. А колко атмосфери има на вентила?
peterstamov - специалист
Шума идва определено от мотора. Марката е е някаква не много известна - OSIP - италиански. Настроен е - 2атм. включва, 3атм. изключва. Балона е стандартен за хидрофори - напомпен 2атм. Питах за балона, защото тези за котлите са по-здрави и ако се повреди моя дали няма да стане с такъв.
Балона ми е 50 литров. Като включи хидрофора - спира след около 15 секунди. Явно и дебита, който дава е малък. Имам кран на изхода.

До колкото разбрах моята помпа е с въздушно охлаждане, а имало и с водно които нямали перки като тези от системата MQ3 на GRUNDFOS.

Сори ако говоря глупости!
Каналски - специалист
peterstamov написа:
... Сори ако говоря глупости!
Не се притеснявай, не говориш глупости и не преминаваш границата ... :)
За съжаление проблема със шумовете е постоянен. Както са писали, наистина си е важно откъде идват шумовете. На мен "по принцип" от години за домакински нужди повече ми харесват този тип помпи (вертикална многостъпална цетробежна)
Изображение
Разбира се само вънният вид не е достатъчен ориентир ... има често вградени допълнителни механични екстри, които оскъпяват. Но за мен на теория този вид помпи са по механически безшумни в период на време. Всякакви допълнителни изолиращи подложки и връзки ще са добре дошли ... май. За по-рядкото включване е необходимо просто по-голям "хидрофорен" съд -> по-голям регулираш обем. За мен основната разлика между съдовете за отопление и тези за водоснабдяване е, сертифициране за питейна вода и разлика в работното налягане. При малките размери , може да се окаже , че няма практическа разлика заради конструктивните особености. Повече "електроника" само опростява и дава повече екстри, за мен няма връзка със шумът. Наистина аз не мога да ти препоръчам конкретен модел, но може да разделиш шума на два типа "предаван по строителната конструкция" и "предаван по въздуха" и да търсиш решение/гаранции за двата. Почти си вярвам, че има фирми които за някои модели са се погрижили за сертификати за нива на шум ...
-----------------------------------------------------------------------------
Упс , сега се усетих !
...Вариант за потопяема не става, защото е сонда със 1,5 цола тръба.
Я кажи повече подробности за водоизточника, разлика в нивата, разстояния ? Ако "добичето" работи на ръба на възможностите си ... добре дошъл в дискотеката :)
------------------------------------------------------------------------------
Добавка:
Повече "електроника" само опростява и дава повече екстри, за мен няма връзка със шумът.
Ако регулира оборотите на двигателя не е за пренебрегване !
Последна промяна от Каналски на чет окт 29, 2009 2:17 pm, променено общо 1 път.
peterstamov - специалист
Водо-източника е подземна река. Вода има и никога не свършва. Доста съседи и те са с набити сондажи - еднакво 8,50м. Водния стълб е около 4м. Захранвам 2 етажа с нормална консумация. Най-високата точка е не повече от 5м.
Като се къпя и някой мие чинии, и тоалетното казанче върви - няма проблеми вода си има и не се усеща промяна в налягането. Всичко е наред само е много шумен мотора. Първо щяхме да го изнасяме в шахта навън, но накрая набихме сондажа в гаража в къщата вътре, тогава се усетихме че е грешка - заради шума.

http://aquapump.net/product/98 я водят - "Безшумни системи за водоснабдяване с автоматично управление"
Дали ще ми даде нужното налягане и количество вода?
Каналски - специалист
Извън Темата ! Съжалявам не се сдържах ...
peterstamov написа:
Водо-източника е подземна река.
Направо ми разби сърцето с това ... :)
Но това си е мой проблем !
peterstamov - специалист
Сори ако говоря глупости!
Няма проблем! :)
tinalex - специалист
Мога да опиша как изглежда обезшумителен шкаф за компресор.Кутия от ПДЧ по размер с врата с гумени уплътнения и панти за кухненска мебел.Отвътре е облепен с асфалтова кора и отгоре дунапрен 5см.Има монтирани 2 вентилатора на едната страна и 2 решетки от другата.Предполагам че можеш да го направиш и сам това.И дебели гумени тампони към пода.Шкафа е без дъно и се маха като капак от компресора.Успех.Моя също е шумен,но не ми пречи.
peterstamov - специалист
Какво ви е мнението за Wilo-SilentMaster
Мисля, че е това което търся, но не разбирам от графики и не виждам какъв дебит дава.

Изработването на шкаф или изкоп на яма с капак са варианти, но почти съм сигурен, че пак ще се чува доста.

Намерих нещо по-надоло - Maximum flow volume [m3/h] 5

Прикачен файл

pomp.jpg
pomp.jpg (43.83 KиБ) Видяна 8435 пъти

Тема "Проблем с шумен хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: