• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
batman - специалист
Знае ли някой как мога да сложа в краищата на стоманено жило нит или клипс (извинявам се за неточното описание, но не съм специалист в областта)? Някога се правеше с калай или олово, но въпросното жило е подложено на голям опън и това на практика едва ли ще върши някаква работа. Ако някой има идея как мога да си реша проблема или къде извършват такава услуга ще съм му много благодарен за споделения опит.
evdoki - специалист
Здравей,
Във всички железарии продават скоби- "П" образни за въжета -с външна резба в двата края.Има всякакви големини
velsi - Почетен майстор
Не си уточнил дали въпросния, нека го наречем накрайник, трябва да влиза някъде, тоест има ли строги изисквания към размер и форма. Ако има място можеш да ползваш вътрешността на по-голяма лустър клема. Нанизваш на жилото и стягаш с двете винтчета. Издържа доста опън.
batman - специалист
Това с лустер клемата съм го пробвал, но за съжаление не помага особено. След няколкодневна експлоатация жилото се измъква и става мазало. :wallbash: Иначе оригиналният накрайник изглежда по подобен начин, но много по-малък и фин (жилото завършва със занитен по някакъв начин стоманен правоъгълен паралелепипед).
Тани - модератор
velsi написа:
Не си уточнил дали въпросния, нека го наречем накрайник, трябва да влиза някъде, тоест има ли строги изисквания към размер и форма.
Също така може да пишеш за диаметъра на жилото/въжето и за какво се използва - все ще намерим решение!
bob - специалист
Това със занитването е заводско. Прави се на преса, и паралелепипедчето е от специална стомана - обикновенно е фирменна тайна, така че няма как да стане в домашни условия. Има специални накрайници но дай повече информация, както казват колегите.
batman - специалист
Ето как изглежда въпросното нещо:
Накрайника представлява шестограм с две "ушички", а не паралелепипед, както съм написал по-горе.

Прикачен файл

IMAG0031.JPG
IMAG0031.JPG (28.7 KиБ) Видяна 7470 пъти
bisplus - специалист
Явно е тайна за какво служи това жило! Ей сега ще ти кажа един метод който не знам дали ще ти свърши работа но можеш да пробваш, пък и все пак си е вариант! Значи така...вземаш една гайка(големината си определяш ти), след това прекарваш жилото през отвора, после вземаш един чук, удряш няколко пъти и си готов! :-D :-D :-D
Стефан - майстор
Само да добавя нещо към предния пост. След като прекарате жилото през гайката, върнете края му отново през отвора в гайката. И тогава занитвайте! За още по-сигурно използвайте две гайки последователно.
Успех!
Justy - майстор
Стефан написа:
Само да добавя нещо към предния пост. След като прекарате жилото през гайката, върнете края му отново през отвора в гайката. И тогава занитвайте! За още по-сигурно използвайте две гайки последователно.
Успех!
Абсолютно :) Така ще се самозатегне, че и пресовка не му трябва. Подберете гайките и два удара с чука стигат.
  • 1
  • 2

Тема "Как се "занитва" стоманено жило?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: