Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
peterstamov - специалист
Ох ася като немога да го обесня кво ше прая! :)
Няма смукател! Набита е 1,5 цола тръба на 8,30 метра. Пробвано е колко е водния стълб, който е 4 метра. На върха на 1,5 цола тръбата има възвратна клапа. Тоест вода си седи постоянно дотам (след като засмуче де). След възвратната клапа има намалител на 1 цол>тръба 1 метър и влиза в хидрофора. Изхода на хидрофора тръгва с 1 цол тръба последвани от кран >след него филтър. Това е в рамките на 1 метър. После с намалител по тясна тръба - мисля 3/4 - някъде кам 10 метра и там влиза в системата на къщата където тръбата е още по-тясна 1/2 ли незнам. Водното ниво не пада - вода бол.

За кубиците на час немога да преценя. Сегашната е 4,8 кубикова и ми стига. Къщата е на 2 етажа и имам над 10 извода за вода, но най-много 4 да вървят едновременно. Не се усеща почти. Макс. дължина на тръбите е до около 20 метра (зависи за коя чешма) и за втория етаж да се качва до 5 метра най много.

Пробвах с крана на изхода. Никаква промяна, даже и напълно затворен пак шуми много. Да взема да го запиша то зук да го чуете - май нямам с кво.

Просто казано така като се разхождате, говорите с приятели, слушате хидрофори как бучат да споделите, ако някоя помпа ви е направила впечатление с тихата си работа.

И пак много се извинявам ако нещо не обяснявам както трябва. Живея дълбоко в провинцията. Ако, имате път някой ден към юго-източна България ще пием по бира.
Поздрави!

Направих едно клипче с фотоапарата. Струва ми се в последните няколко секунди локо шума намаля, но на горния етаж си е се тая.
LazarGanev - "Велик майстор"
Голямо менте иглежда тая помпа
pavelari - майстор
Аз слагам възвратната клапа след помпата - на нагнетателната страна а на сондата се слага кран преди помпата за да не източва вода ако се наложи разглобяване.
Едната причина за шума е помпата /май е китайска срещат се масово/ а другата причина - разширителния съд или поне така ми се струва, че той Резонира и усилва бученето.. Дали ако помпата се сложи на твърда основа няма да се намали значително шума... А всъщност помпата от самото начало ли бучи толко много? При този отворен до край кран има риск от токово претоварване.
Ако кладенеца е подземна река действително, то не би трябвало да има разкъсване на водния стълб.
Помпите вило и грундфос са далеч по тихи!
А случайно да имаш филтър на самия вход - долу на -8.5метра?
tinalex - специалист
Аз бих предложил помпа с чугунен корпус,може и да не е от най-скъпите върху дебела гумена подложка на бетонно блокче,съда на стената с отделна тръба полипропилен и тръба също от полипропилен от сондажа до помпата.И бих сложил филтър преди възвратния клапан.И аз мисля като колегата че балона служи като резонатор.А шума най-вероятно идва от лагерите на помпата,ако добре съм чул клипчето.Имам подобна помпа на двора-е шумна си е още като нова.
pavelari - майстор
tinalex написа:
съда на стената с отделна тръба полипропилен и .
Тя връзката с балона е гъвкава и според мен е добър вариант..
А го попитах дали помпата работи от самото начало със шум заради съмнения от системна работа на сухо, електрическо или механично претоварване - поне виждам предпоставки за това.. Да не стане така, че и вилото да забръмчи...
Какво е положението с филтрите - бързо ли се съсипват и с какво се пълнят?
peterstamov - специалист
Шума не е много точен (заради микрофона) повече кънтене има. Абсолютно, от самото начало е шума- това е тръгването и спирането на помпата. Утре ще направя малко по-дълго клипче. Филтрите се пълнят нормално - на две седмици ги чистя. Пълнят се с фин пясък и някакви власинки. Какво имаш в предвид и Вилото да забръмчи? На самия край доло има около 150 см филтър - надупчена тръба със фини запоени мрежички.

Така си е аз и затова започнах темата - осетих че се бучнах и сега вече питам.

Оказа се че, на съседа е точно този модел, който искам - Wilo MC 605. Има значителна разлика в шума. Не e напълно безшумна, но е доста по-добре. Засега съм се ориентирал натам. Дали по-малкия модел ще е по-безшумен?
Има 4-ри модела еднофазови!
Изображение

Ето как се представят в хидрофорни системи.
Изображение

Добавено:
Ето малко по-дълго клипче.
Тя работата е ясна - боклукчав е, и не е самозасмукваща помпата.
pavelari - майстор
Аз все си мисля, че и МС305 е добър избор, но ако ти мислиш, че имаш нужда от над 3 кубика в час или около 0.83 литра за секунда пробвай с 604 по-икономична е от 605 и е таман за твоя балон на 2 атм. Задължително регулирай дебита с кранчето, че помпите са скъпи. при възможност монтирай помпата отделно от балона за съвсем тиха работа.
Няма да забръмчи - давай смело
dragozow - майстор
http://www.argo-market.com/ViewProduct.aspx?id=728
Ето ти още една с електронен пресостат. Много добре изолирана, с качествени лагери и месингова перка. Доста е тиха, ако искаш може да ти я пусна на място за да прецениш.
peterstamov - специалист
Благодаря ви за отговорите. Ориентирал съм се вече. Искам да си ползвам сегашния пресостат и балон и затова ми трябва само помпа. По тънко да мина. Поне до един месец няма да имам възможност да я сменя-затова събирам инфо, и ще разгледам предложенията. Като обикалям ще обърна внимание и на Gardena. И двата варианта на Wilo MC ще ми свършат работа, но мисля да се презастраховам, което не знам дали е правилно. По чертежа на сегашната ми помпа на 25метра дават почти 4m3/h - на което не вярвам, защото балона го пълни над 15 секунди!!!

Пожелавам ви успешни дни и един последен въпрос. Когато сменя помпата, какво да правя старата - хидрофорните стават ли за поливане? Да си я занеса на ранчото да си поливам зарзавата. Пък може да си я държа за резервна.
dragozow - майстор
Помпа също имам, всъщност мога да ти предложа на 10 вида които стават за целта. Цени между 130 и 392 лв, китайски и италиански. Има вариант ако си донесеш балона и пресостата ние да ти продадем помпата която си харесал и да ти я сглобим. Имам един коега само помпи разглобява и прави чудеса.

Тема "Проблем с шумен хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: