• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Цената му е 24 лв. Вчера го монтирах, вечерта си правих малко тестове. Датчика съм го закачил с метална скоба и термопаста точно на изхода на камината. Сега е много чувствителен. Снощи го бях настроил на 60 градуса, включи се и за една минута изключи при температура на тръбата 55 градуса. Хистерезиса му е 3 градуса, щеше да е хубаво да може да се настройва, но нищо. Сега съм го сложил да включва на при 35 градуса, надявам се да изключва на около 30, което ме устройва напълно. Мисля че при 35 градуса е добре, защото първоначално включва, след няколко минути изключва като се смеси водата и изстинат тръбите и вече на второто включване системата има достатъчно инертност за да не изстива повече, а и огъня не ми загасва като ми се включи помпата като преди, защото точно в момента в който преди ми гаснеше, сега помпата изключва и позволява на огъня да се разгори. :)

Ето го и нагледно как изглежда за интервал от около час. Моя датчик все още е на колектора и за това при второто включване изглежда че е включил при спадане на температурата.

Изображение
Jacket - специалист
Настроих термостата на 50 градуса и тази вечер разпалих с два брикета. Разгоряха се жестоко, но термостата определено е доста "пъргав" :) Направи 5 бързи включвания/изключвания колкото да разбута водата.
Имайте предвид, че това е първата графика със всички включени радиатори. Досега палих почти винаги само с включен радиатор в спалнята и след като загрее водата пусках единия в хола и пак оставах един неработещ.

Между другото обърнете внимание и на нарастването на температурата в стаята тоя път. Буквално за 20 минути стана парник... Лекото спадане към 20:05 е защото отворих за малко един прозорец да влезе малко свеж въздух.

Изображение
2v6 - майстор
Jacket написа:
Настроих термостата на 50 градуса и тази вечер разпалих с два брикета. Разгоряха се жестоко, но термостата определено е доста "пъргав" :) Направи 5 бързи включвания/изключвания колкото да разбута водата.
...
Ако те притеснява накъсаната работа на помпата сложи трипътен смесителен термостатичен вентил. Помпата ще работи непрекъснато след включване на електрическия темостат, дори на високата скорост. Температурата на водата на изход ще бъде съвсем стабилна :idea:

За водната риза е по-добре да няма резки промени в температурата на водата и голяма разлика между вход и изход.
При 60 градуса на изход колко е входа на камината?
Jacket - специалист
Ами не ме притеснява, но ще пробвам малко да му сваля температурата на включване, защото снощи чувах как водата започва да съска в ризата докато помпата не работи.
Температурата на входа не съм я мерил, ще я проверя тези дни.

Определено с брикетите ще трябва по-леко... снощи при разпалването два брикета горяха без да ги задушавам докато не вдигна 60 градуса, вярно се стопли много бързо, но като пробвах да запуша горната клапа, определено се съпротивляваше доста, предполагам нещо се беше кривнало от високата температура. След това се оправи де, но си личи че й идва повече температурата.
А преди да си легна направих грубата грешка да хвърля два брикета (имаше вече останала само жар по това време) и въпреки че запуших горната клапа почти докрай (защото при напълно запушена вече почва да пуши в стаята), се разгоряха толкова силно, че за нула време вдигна 75 градуса и едвам ги поукротих с ръчкане. А това бяха от най-малкия размер...
AntonBM - специалист
Jacket, ако продължаваш да следиш толкова внимателно режимите на работа на камината си в най-скоро време ще си най-големият спец в този форум по поддръжката на камините. Графиките, които вадиш са много полезни и за нас, така че благодаря за тях.
2v6, ти е дал един съвет – да монтираш 3-пътен термостатичен вентил. Действително това е най-доброто, което можеш да сложиш на камината си, но и с това кото имаш се постигат добри резултати.
Последната диаграма, която си приложил е като за учебник. Точно така трябва да се управлява помпата и температурата се движи като по конец.
Имам само един съвет – може и да не е на място... Защо си регулирал мощността с горната клапа? Правилно е преди лягане, когато си сложил брикетите да намалиш долните, а не гората клапа. Така се спира подаването на свеж въздух и брикетите горят много по-слабо. Възможно е да си регулирал и тях, но пишеш само за горната...
Jacket - специалист
Ами радвам се че съм полезен, макар че до преди няколко месеца бях абсолютен лаик по темата. Не че в момента съм много напреднал, просто използвам познанията си от други области :)

За клапите... долната няма почти никакъв ефект, да не кажа направо никакъв, може и при мен нещо да не е наред, а горната забележимо променя силата на огъня. Особено на дърва, като я притворя повече от половината и мокрите дърва загасват за няколко минути...

Камината е направена да смуче въздух някъде отзад през шкафчето за пепелта и клапата се чува че се мести някъде отзад, но не я виждам.

Жалко че не мога да разбера каква точно е камерата, просто никъде нищо не пише. Единтветно по снимка ако на някой му говори нещо, има една на втора страница.

А през нощта помпата е изключила към 2:30 на около 40 (вечерта свалих термостата на 45) градуса и след това в продължение на 20 минути е превключвала през няколко минути, после по един път в 3:00 в 3:20 и накрая чак в 4:30.

Ето и малко графики от другия софтуер, с който архивирам данните за неограничено време (че с този моя трябва постоянно да ми седи включен компютъра).

Изображение

Графиката на помпата изглежда малко странна, защото стойностите от датчика се осредняват за 5 минути интервал (реално те могат да бъдат само две - 0 не работи и 1023 работи).
Малко след 24 часа сложих двата брикета, което се вижда доста добре. Това е при максимално задушена камина и сигурно щяха да горят доста повече ако не ги бях надробил с ръжена и не ги бях натъпкал в ъглите на камерата...
А най-долното е температурата в стаята... вижда се за каква невероятна жега става дума, не мисля да го повтарям тоя експеримент :lol:
kuuuuuul - майстор
Браво Jacket тези графики са много интресни много ми се иска и аз да си направя.Би ли обяснил какво ще ми е необходимо за целта.
Според мен долната клапа не затваря добре или смуче от някъде въздух щом така се разгаря/аз имах подобен проблем/
Jacket - специалист
Довечера ще се помъча да я огледам тая клапа (макар че ме съмнява да видя нещо, че отзад мястото е малко кът.

А иначе за мониторинга, в "ядрото" на системата ми е това. Надявам се да не се приеме като реклама. Устройството си има IP интерфейс и работи напълно самостоятелно, т.е. можеш да си следиш обект на който нямаш компютър в близост, просто трябва да закараш един ланкабел и да му осигуриш връзка с интернет и реален ip адрес.

Температурните датчици, които използвам са предимно LM35DZ, рядко ползвам LM335, когато се налага да меря и отрицателни температури.

Използва се аналоговия вход, който е горния 10 пинов конектор в ляво (на картинката от линка).
Пиновете като гледаш картинката са така:
1 2
3 4
5 6
7 8
+ маса

+ е 3,3V от АЦП-то. На всеки от пиновете можеш да си закачаш каквото искаш, като замерването е на входящия волтаж на пина, от 0 до 3.3V. Съответно като знаеш, че LM35DZ връща по 10mV на всеки °C, разбираш че 335mV са ти 33,5 градуса.
Протокола, по който се комуникира с устройството е snmp, като ти реално не получаваш волтажи, а десетично число в рамките на 0-1023, което отговаря на волтажа. От там вече с формула много лесно се пресмята стойноста. Специално за LM35DZ делиш полученото число на 3.16.
Относно софтуера, има доста уиндоуски приложения, които могат да теглят стойности по снмп и да ги преобразуват. Моите софтуери са client/server системи и не са много портативни, т.е. дори да ти пратя нещо, не можеш да го подкараш без да имаш и сървър.
Но пък съм замислил да напиша тия дни едно малко C# приложенийце и мога да го споделя при желание :)
kuuuuuul - майстор
Няма цена,а май и мойте познания в тази област не са достатъчни. :?
Jacket - специалист
Ценова листа има най-долу на страницата.
Иначе за познанията не се иска кой знае какво, само малко работа с поялника по техническата част, за останалото ще помагаме :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Няколко общи въпроси за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: