Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
rosenred - специалист
Ок.Преди да продължа със снимковия материал ПО НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ-ИЗПИТВАНЕТО!искам да уточня защо именно то е най-важното!
Всяка газова инсталация или елемент от нея е потенциално опасно съоръжение и нейното най-ценно качество е газонепроницаемост(да не изпуска).Затова само изпитването може да го докаже!

За да се гарантират задоволителни резултати е необходимо:
1.Да се използват само материали и консумативи сертифицирани за работа с горими газове.
2.Да се запознаете с наредбите за работа с горивни газове,и специфичните норми за аварийна и противопожарна безопасност.

При самото изпитание да се има впредвид:
1.Горивните инсталации или елементи от тях се изпитват за непроницаемост само с безопасни флуиди -вода или сгъстен въздух!
2.Никога не се изпитва при работни условия!
3.Изпитанията не се провеждат на налягания по ниски от работното!

ПРИМЕР:Ако свържа бутилките с маркучи и спирателен кран а редуцира е на изходящата линия за горивен газ,това означава че колектора ще работи с налягане много близко до това в бутилките-16атм.В същото време компресора едва добутва до 6 атм.Ясно е че в този случай колектора става ама много опасен.
Друг е случая ако бутилките са свързани с вентили преди колектора-това значи че налягането вътре ще е от порядъка на 30 милибара.Ако аз съм напомпал до 3 атм. означава че съм проверил колектора много над неговото работно налягане.
В такъв случаи обаче вентилите на бутилките трябва да бъдат напълно идентични с еднакви техн. данни като пропускливост(Q) и работно налягане.

4.Провека за течове се прави най-добре със специален уред,засичащ съдържанието на въглеводороди.При полеви условия се допуска използването на САПУНЕН РАЗТВОР с който се засичат евентуални пропуски.НИКОГА НЕ СЕ ПОЛЗВА ОТКРИТ ОГЪН ИЛИ АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ!

Еми това е засега-следва продължение.
rosenred - специалист
И така вече се сдобих с частите които са ми необходими за да изпитам колектора.Тук няма строги правила при асемблирането и всичко е според конкретната ситуация.Принципно правило е само това,че манометъра трябва да се подбере спрямо налягането така че показанието му при работа да е в средата на скалата.Т.е с подходящ обхват.
При мен частите са следните:

1.Манометър 0-6 бара.(1бар е горе долу=1атмосфера)
2.Тройник 3х1/2"
3.4 бр.капи за щуцерите
4.кран спирателен сверичен м/ж 1/2"
5.щуцер 1/2" към 9мм за компресора или помпата.
6.ВРН(Вътрешно резбови нипел или нещо от сорта)1/4" към 1/2" за връзка към манометъра от тройника.
7.удължител 25мм-незадължителен взех го за всеки случай
8.Тефлонова корда на "Локтайд"-сертефицирана за газ и широко използвана от хората които се занимават с газ и отопление.Много по малък брак дава в сравнение с тефлоновата лента,има недостатък и той е по високата й цена (малко над 20лв. за опаковка която е 150м.) :)

Изображение

И така остава да навием качествено и стегнато конеца и после с гаечните ключове и готово.
rosenred - специалист
Вече може да се каже,че колектора е готов за пневматичното изпитване.
За съжаление тук ще прекъсна за малко защото трябва да взема щерката от училище :-D .Живи и здрави мисля всичко да прикючи още тази вечер,
защото от утре времето ми става кът.Започва тежък монтаж,надявам се времето само да не се влоши още.

Изображение

В продължението смятам да покажа как се асемблира цялата инсталация и се изгражда трасето с медни тръби до консуматора и твърд припой.
rosenred - специалист
Накрая го надух на 4бара и почти веднага стана ясно,че от малка едва едва забележима пора издиша много слабо.На снимката левия щуцер.

Изображение

Веднага изпуснах налягането и презаварих.Пак надух на 4 бара.
Повторното надуване не показва дефекти:часът е 18:37 ще проверя пак след 1-2 часа.

Изображение
rosenred - специалист
Стефан написа:
rosenred написа:
...но предполагам Ви е известно че тръби до 2" не подлежат на ренгенография.....
Това въобще не е вярно. При нас да се проверява качеството на заварката с пяна от сапун, просто забрави. Това е несериозно. Също така за разпробиване на отвори за отклонения от основния тръбопровод не се използва електрожен, или горелка. За това си има металообработващи машини.

Доста аматьорско.
Не искам да споря с теб.Съгласен съм ,че има металообработващи даже лазерни тръборезки има,а ти у вас имаш ли такава?Или пък газанализатор.Като си направя инсталацията в къщи ще те викна да снимаш заварките че да съм сигурен,ей така за битовата газ. Плюс това бях писал че съм работил в рафинерия и съм участвал в десетки хидравлики на апарати и как по дяволите откривахме газовите оттечки по горивната мрежа на котела?
LazarGanev - "Велик майстор"
Стефане, Вие в АЕЦа имате ли газ?
rosenred - специалист
Това е.Грундирах една ръка вече колекторчето.Часът е 20:47-налягането е все така 4 бара.Смея да твърдя че изделието е газоплътно и ще го монтирам като елемент от бутилковата инсталация.Аз ще го държа под налягане още,макар да съм сигурен че то ще се изменя в зависимост от околната температура, ако падат температурите газа ще се свие и налягането ще падне малко и обратно.
От друга страна ако погледнеме във финансов аспект ще се окаже че сме
изхарчили материал ,хайде да приемем че е за 20 лева пряко сили.Справката показва че подобен колектор в специализираните магазини не струва по-малко от 110 лева.Дори оборудван с кранчета и клапън спестяваме поне цели 50 лева за общо 3-4 часа вяла работа. Не е зле нали?

Изображение
rosenred - специалист
Здравейте отново уважаеми съфорумци.Преди да продължиме с изграждането на газовото трасе от медни тръбички и твърд припой, искам да споделя опита си с изграждането на една стълба.
Преди седмица един познат ме помоли да отида и да видя какви стъпала могат да се измислят за да се качва нормално до втори етаж,който е тавански и има височина 3,40 метра от земята(бетона) до пред отвора горе ,които е нещо средно между врата и прозорец по размер :)
До тогава ето как се качваше:

Изображение

От огледа стана ясно че стълбата няма да е вита,заради вратата отдолу която веднага ще стане неизползваема.Площадката отпред е широка само 2,60 метра и дълга 5 метра.От друга страна както и да го погледнеш все ми се струваше че са необходими 20 стъпала за да се върви нормално.Ако са широки 30 см. означава че ще трябват 6 м. за стълбата без да има каквото и да е прихлупване и да се слиза и да се качва като президент.
И така реших го-стълбата ще е двураменна с междинна площадка по точната среда на височината-демек на 1,70м.Пак я замислих с 20 стъпала.
Познатия обаче като чу че ще ми трябват 4 метра за едното рамо от площадката-отсече НЕ!Площадката му е била важна и нямало да се отнема място от нея.
Какво да се прави,хъката мъката и с уговорката че може да стане неудобна,реших да намаля броя на стъпалата и да намаля ъглите на окачване на лайзените.Като резултат стълбата се скъсява.
Прибрах се в къщи и набързо надрасках в Google sketch up една неугледна работна скица която обаче ми вършеше работа

Изображение

Започнах работа лека полека предимно само следобедите,докато се стъмни и малко на прожектори ама не е работа,много лесно се уморяват очите.С напредъка на работата се оказа че може би собственика е имал право.Стълбата става компактна и не се изискват усилия при слизане и качване.Е не е за възрастни и инвалиди де но все пак не е зле.

Изображение
rosenred - специалист
Най-накрая успях да приключа с железата по стълбата.Ще има декоративни дървени елементи по парапета ама малко по натам във времето :)
Слава богу вчера мина и и най омразната ми част- грундирането пфу.Незнам защо но ми е противна тази работа.

Това е стълбата днеска късно следобед,когато отидох:

Изображение

И към 19 часа вече готова,чудя се само дали да не забия само 2 кебапчета за парапета в стената :

Изображение

И така има още 1-2 по дребни ангажимента и ако не ми мине котка път ще продължиме с колекторчето.

:)
rosenred - специалист
Днеска най-накрая успях да свърша стълбата.Наглед семпло изпълнение а се оказа много трудоемко особено с дъските.Те са прости чамови дъски от палети,изрязани с зеге и изшкурени.

Изображение

Доста трудно се оказа и захващането с винтовете на дъските към шините,защото е много неудобен достъпа отстарни дори с къса отвертка.А трябваше да се свалят за да се грундират и самите шини а дъските да се безиросат.

Изображение

Е това е засега,ако дойде нещо интересно ще публикувам пак снимки.Надявам се че те могат да бъдат полезни за някои домашен майстор-като мен.

Тема "Как да си загубиме времето рационално :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: