• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
tany666 - напреднал
Здравейте,преди всичко искам да спомена че досега не съм се занимавал със сглобяване на мебели и във връзка с това имам няколко питания :wink:
С PRO 100 си направих проектче,пресметнах си плоскостите(18мм ПДЧ) и ми ги отрязаха и сега трябва сглобяване.Какви винтове да използвам?Конфирмат или обикновенни?Каква дебелина?4,5,6?Трябва ли предварително да се разпробиват и с какво свредло?Фрезенка за главата на винта как го правите,със друго свредло или с специален инструмент. Също така ме притеснява самото разпробиване,дали няма да изкривя отворите.Понеже аз ще си лепя кантовете(0.8 мм)какво лепило ще ми препоръчате.Предпочитам бързо стягащо.С какво да оформя кантовете(предполагам фреза)но пък за един шкаф!
Благодаря Ви предварително.
Master_Kenobi - V.I.P.
Там където ти ги нарязаха плоскостите не предлагаха ли и кантиране?!
Вземи си олепилени кантове. Лепиш ги чрез нагряване с ютия през 1-2 ката плътен плат. Обрязваш ги с макетно ножче (внимателно, ще му хванеш цаката) и после ако ръбовете "режат" пръста - със шкурка, под ъгъл 45* на повърхността.

Да, такива винтове ползвай - конфирмат, известни още и като евровинт. Обикновени недей.
За пробиването... ако ръката те не е достатъчно точна и сръчна не се хващай. :-D Има и приспособления за вертикално пробиване, ама за един шкаф не си струва.

Споко, ще успееш, не е толкова трудно. :)
Пробивай двете плоскости заедно. Слагаш ги под прав ъгъл, както трява да се сглобят и пробиваш. Ако не можеш сам, намери помощник да ти държи. :-D Плоскостите, де... :-D
Първо с тънката бургия и после с по-дебела за главата, на необходимите дълбочини. Винтовете ги вземи 5 х 50.
Има и специално свредло за пробиване на двата диаметъра с едно движение, но не знам дали ще го намериш, пък и струва към 30 и кусур кинта. За един шкаф... :?

И се разтърси из форума...

Успех! :)

Прикачен файл

3f7bed915fc2f376750d17de417d6126.jpg
3f7bed915fc2f376750d17de417d6126.jpg (4.34 KиБ) Видяна 16976 пъти
tany666 - напреднал
Предлагаха кантиране с два вида кант 0.45 и 2.То хубаво ама аз вече ги бях пресметнал с 0.8!Купих си диблачка на Wolfcraft(уж за един шкаф ама на жената може да и хареше и да иска още нещо),предполагам с нея мога да пробия отворите вертикално.
Още няколко съвета като за начинаещ с конфирматни винтове.
Първото е използвай винтове само от един производител. Причината е, че колкото колкото фирми толкова и винтове и все с различни размери - например дължината на главата е различна.
Което ме подсеща, че ако решиш да си купиш свредло за конфирматни винтове трябва да използваш само винтове от съшия производител.
Отвора за главата (а и за винта) го пробивай с бургия за метал а не за дърво (а още по-добре ще стане ако сложиш фрезенк на бургията - тъкмо ще ти служи и за маркер за дълбочината на пробиването)
Може първите няколко отвора за главата (докато придобиеш опит) да ги пробиеш с 1 мм по-широки (например 6 мм за винтове 5x50). По този начин ще можеш да наместиш двете перпендикулярни плоскости, така, че да се получи идеално изравняване на ъглите.
Ако отвора за главата не е достатъчно дълбок и се опиташ да натегнеш винта има шанс да се спука плоскоста.
Ами...това е което се сещам за сега.. Май звучи сложно, ама на практика е доста лесно.

Аз лично не съм почитател на винтовете. Защо не използваш минификс. Не е по-сложно от конфирматни винтове.
tany666 написа:
Предлагаха кантиране с два вида кант 0.45 и 2.То хубаво ама аз вече ги бях пресметнал с 0.8!Купих си диблачка на Wolfcraft(уж за един шкаф ама на жената може да и хареше и да иска още нещо),предполагам с нея мога да пробия отворите вертикално.
Не съм сигурен, че ще ти върши работа. Диблачката на Wolfcraft е само за отвори 6, 8 и 10 мм. За винтове 5x50 отворите са 3.5 (или 4) за тялото и 5 за главата.
Не се притиснявай за перпендикулярното пробиване. Ако едновременно пробиваш и двете плоскости дори и да е малко на криво то "ъгъла на кривината" ще е еднакъв и в двете плослости.

Ако толкова държиш на перпендикуляра, може да използваш http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html (около 30 лв в Бриколаж) или http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html

Като сме на тема продукти на Wolfcraft за изрязване на канта може да ползваш http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html - цената му беше 3-4 лв.
Master_Kenobi - V.I.P.
tany666 написа:
Предлагаха кантиране с два вида кант 0.45 и 2.То хубаво ама аз вече ги бях пресметнал с 0.8!
Абе, човек! Кво говориш?! И кой ти разкрои плоскостите с точност до части от милиметъра?!!? :shock: :shock: :shock:
Пък и ако така си ги проектирал - с точност до десети, може и да береш грижи... Мебел е все пак, не е скоростна кутия. :-D
tany666 - напреднал
Master_Kenobi,то е ясно че никъде няма така да ти ги нарежат,просто вече бях пресметнал луфта на вратичките и кант 2 мм не ми се връзваше на сметките :wink: Колкото до 0.45 ме посъветваха че не струвал,та затова се насочих към 0.8.
Човек се учи докато е жив!

п.п.5-те не са ли много дебели?
tany666 написа:
п.п.5-те не са ли много дебели?
Идеални са. Виждал съм да използват и 7x50 за 18 мм плоскост.

Като стана въпрос за пробиване се сетих нещо. Миналата събота помагах на един приятел да си сглоби секцията + комп. бюро. Казали са му, че е полска ама вътре навсякъде си пишеше, че е сделано в Украина. Интересното в случая беше, че сглобката е само на конфирмати 5x40 при 16 мм плоскост. Пробиването (освен че имаше 0,5 - 1 мм разлика) беше странно - цялата покриваща плоскост (тази с по-големия отвор) беше напълно пробита с 5 мм - т.е. затягането е само на фрезенка на края на главата. И това е правено от хора професионалисти :shock: :shock:

Прикачен файл

confirmat.jpg
Правилно разпробит и сглобен конфирмат.
confirmat.jpg (8.01 KиБ) Видяна 16765 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
merlin2100 написа:
...цялата покриваща плоскост (тази с по-големия отвор) беше напълно пробита с 5 мм - т.е. затягането е само на фрезенка на края на главата. И това е правено от хора професионалисти :shock: :shock:
То не е ясно професионалистите как казали да бъде, а Иванушка как го е сделал. :lol:

Но допускам, че може и да е нарочно така, защото се предполага, че монтажа ще е любителски. А в тоя случай, никак не е изключено, ако двете плоскости не са прилепени плътно, фрезенга да си направи "легла" в двата елемента, така че да има луфт 1-2 мм.
Това естествено ще се забележи после и ще започне едно затягане... да прилепнат двете плоскости. Резултатът от което, най-вероятно ще е прецакан шестогран на главата или превъртане на винта в първата плосткост и потъване на главата. Тоест, същата работа, че и по-кофти...
  • 1
  • 2

Тема "Сглобяване на шкаф- съвети и препоръки!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: