Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Предварително да уточня че нямам познания в областа на тока.
Интересувам се по принцип като си прекарам нова партида ток с отделен електромер и по-мощен кабел от таблото до апартамента ми колко киловата ток може да издържи. По конкретно колко киловата ток може да минават през домашните електромери - питам защото трябва доста компютри и няколко климатика да свържа да работят без прекъсване. Можете ли да ми кажете например по стандарт на един блок колко киловата енергото подава и на етаж колко киловата се предвиждат за потребление.
Master_Kenobi - V.I.P.
KIBRIT написа:
http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=21
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0
Което не дава отговор на въпросите... :)

Ако ще откриваш нова партида подаваш искане за мощност до Енергото. След някаква процедура, ако всичко е наред, те ти дават разрашение за мощност и т. н.

Ако си битов потребител мисля, че отпускат мощност 30-35 kW. Има май някакви степени, не може да заявиш произволна мощност, да речем - 25,4 kW. :-D И захранването не се подава етажно обикновено, а е до всеки обект от главното табло. А колко е до него - не те интересува, те си знаят.

За жилищни обекти, обикновено отпусната мощност е това - 30-35 kW. И е напълно достатъчна. Ще ти стигне поне за 10-тина климатика и още 50 компютъра на макс. :-D

Мисля, че е това в общи линии... Ако нещо съществено съм объркал, ще мине някой от баш спецовете да каже. (Милен примерно. :))
ArturDent - Почти Безобиден
Оби, кой отпуска 35kW за битов потребител. Ще трябва предпазител 150 А!
Тук ЕОН, като им кажеш за нещо повече от 6 kW (едновременна), те гледат тъпо. И не дават (по принцип) повече от 6 кв.мм от уличната мрежа (за един потребител).
Да допълня - става въпрос за София, Люлин ако това има значение

Не съм откривал дo сега партида за ток - не може ли да ми прекарат колкото мощност ми трябва да кажем 40KW

п.п Видях че цените за предпазител 150 A са доста високи. Знаете ли средната им цена по магазините?
Master_Kenobi - V.I.P.
Добре де, Дент, прав си! Бъркам нещо... Не помня точно, но явно си прав. Но 6 kW ми се струват малко. Не беше ли към 12 kW за битов потребител. То верно, че за тия мощности дето съм писал, ще трябва май трифазно да пускат. :-D

rcbandit, какъв ти е проблемът всъщност? За какво ти е толкова мощност? Да знаеш, че ако ще правиш цех в апартамента, могат да те изселят от него (дори и да е твой) по един друг закон. :-D
Кажи какви толкова консуматори предвиждаш? :?
rcbandit написа:
Не съм откривал дo сега партида за ток - не може ли да ми прекарат колкото мощност ми трябва да кажем 40KW
Пробвай да отидеш и им кажеш - Искам 40 kW в апартамента ми в Люлин, искам да присъсътвам, та да им видя опулените зъркели ;)
След гледането умно ще ти кажат "Дай 1500 лв. за проучване (щото се изчислява на kW)" и селд месещ ще получиш съобщение "Няма техническа възможност".
rcbandit написа:
п.п Видях че цените за предпазител 150 A са доста високи. Знаете ли средната им цена по магазините?
Ами как - ти отиваш на промишлено изпълнение. То тия 150А няма да ти стигнат. Ще трябва да промениш всички по трасето с по една степен по-големи от твоя, като всеки следващ е по-голям от предишния. И електромера ще трябва да смениш....

И още нещо - как ще защитиш тази мощност която ти трябва - "Ще имам фирма там"? А дали е законно да имаш офис в блока?
Оби, при ЕОН отпускат 6 или 10 kW, ама разликата е само в цената на проучването и присъединяването. Всичко друго си е същото.
Това се води едновременна мощност. Изчислява се от общата мощност на всеки един консуматор, всеки умножен с индивидуален коефициент. Зависи и от броя на консуматорите.
Не си спомням коефциентите, но беше нещо такова - имаш три климатика по 3kW (9 kW инсталирана мощност), с коеф. 0.3 за всеки - демек ще работят в 30 % от времето и за едновременна мощност ще ти дойде пак около 3kW.

Ето сега погледнах моя проект при мен инсталираната мощност е 20 kW, едновременната е 10 kW (токова я докарахме точно ) :-D
rcbandit написа:
Можете ли да ми кажете например по стандарт на един блок колко киловата енергото подава и на етаж колко киловата се предвиждат за потребление.
Карам по спомени, че вече не се занимавам с това, но ако блока ти е стандартен панелен с 8 етажа - във входа има 24 апартамента.
По-новите им се даваше по 5kW на апартамент - 120 kW на входа.
По старите панелки - по 3 kW на апартамент.

Само да ти кажа - предпазителя в таблото на етажа ти е 63А - най-много
,след него имаш един общ - 50А най-много. Което значи, че повече от 11 kW няма да можеш едновремемно да ползваш. Освен ако не смениш цялата инсталация на входа и до трафопоста за твоя сметка. Ако всичко друго ти е законно. :-D
ще слагам доста компютри с ~300W+ захранване във всички стаи + климатици които ще работят постоянно за да охлаждат

Реално да кажем за 30 компа как да изчисля колко киловата прави
Като сложим и климатиците

Имайте в предвид че трябва да сложа и UPSи на компютрите

п. п. Ако взема да сложа един 10kVA UPS и закача всички компютри за него електрически предпазители нужни ли са?

Тема "Максимална мощност на ток в жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: